1600-tallets bykort - og prospekter
Resens kort over Rønne 1679 (Rigsarkivet)
Peder Hansen Resen, 1625 -1688, arbejdede i mange år på et stort historisk og topografisk værk om Danmark, Atlas Danicus, som desværre aldrig blev publiceret. Det brændte i 1728 og kendes nu kun i nogle afskrifter. I et af bindene er der et afsnit om Bornholm og derfra er kortet over Rønne (til venstre) hentet. Det menes at være tegnet o. 1679. Pålideligheden er selvfølgelig problematisk, men i store træk fortæller det om Rønnes gadenet og byens udbredelse. Interessant er, at den begyndende pladsdannelse mellem numrene 11, 5 og 15 endnu ligger i byens udkant på dette kort. Hospitalet - no. 5 - afgrænser mod øst det, der først omkring 1800 skulle blive byens Store Torv. Kortet her er gengivet efter en fotografisk kopi på Bornholms Museum. Der findes et par ældre kort over Rønne, Henrik Ruses havnekort fra 1662 (ikke vist her) og Bagge Wandels kort fra 1676, men begge giver et om muligt endnu mere stilistisk indtryk af byens plan.
Læs fx J. Klndt-Jensen: Barokken i Rønne Fæstning, 1952 og Harald Langberg: Rønne-planer i Rønne Købstad 650 år, 1977. Til højre: Bagge Wandels kort 1676 (Rigsarkivet)
|
Arboes plan for en befæstning af Rønne 1688 (Fra Rigsarkivet)
Torvedannelserne i Rønne er helt præcist knyttet til den militære befæstning af byen i 1687-88. I den disponering af gadenettet i Rønne, som man ser på tegningen til højre, vil man kunne ane de tre pladser, der blev til Store Torv, Lille Torv og Hovedvagtspladsen. |
Tegningen er fra en serie byplaner fra 1687-1688, hvoraf flere er signeret Peter Poulsen Arboe. I dag er stort set kun Kastellet ved Rønnes sydlige indsejling bevaret af denne plan.
Peter Poulsen Arboe kom til Bornholm i forbindelse med disse befæstningsplaner. Han bosatte sig ved vestsiden af den plads, der senere blev Store Torv, på det sted hvor nu Nordea Bank ligger. Han blev stamfar til generationer af urmagere Arboe – Bornholms mest berømte urmagerslægt. |