Begivenheder på Store Torv - i krig og fred
Sprøjteøvelse, Store Torv, o. 1890, fotograf Chr. A. Møller. Billedet brugt som det første trykte lykønskningskort på Bornholm i 1891 af byens to store boghandlere, Colbergs og Frits Sørensens Boghandel. (se HER). Bornholms Ø-arkiv.
Christian 9.'s guldbryllup i 1892
Rønnes borgere fejrer Christian IXs guldbryllup i 1892. På "tribunen" (udsnit af det store billede herover) midt på pladsen kan man læse: "1842 26. maj 1892", og så er der minsandten opsat gipsbuster af Christian IX og hans gemalinde, kongens halvkusine, dronning Louise, inden i tribunen. Tribunen er dekoreret med bladguirlander og fire hvide, vaselignende opsatser. Desuden dannebrogsflag - og det ser ovenikøbet ud, som om "Stars and Stripes", det amerikanske flag, vajer over Pingels gamle byfogedgård.
|
Det store billede er taget fra Torvets sydvestre hjørne, billedet her ovenfor må være taget fra Navigationsskolens Kikkenborg i Tornegade. Se også fejringen af guldbrylluppet på Havnebakken HER.
Begge fotos er formentlig optaget af Th. Yhr, som havde sit fotoatelier i bygning nr. to fra venstre, efter Sørensens Boghandel. Det store billede er i emulsionen angrebet af nogle bakterier, som har dækket overfladen med et moirélignende cirkelmønster (ses tydeligt i udsnittet). Bornholms Museum. |
Bornholms Avis 25. maj 1892 - den konservative avis er vældigt optaget af guldbryllupsfejringen - og bringer dagen før disse to fotografiske portrætter, gengivet i rasterteknik og i dagens anledning udkom avisen på kraftigt, hvidt papi. Det er anden gang i avisens historie, man bringer en gengivelse af fotografier i avisen. (Første gang var Fridtjof Nansen og hans ekspeditionsdeltagere der rejste hen over Grønland, foto 1889 se HER).
De to portrætter er uden tvivl fotograferet af den kvindelige hoffotograf Mary Steen, der i marts måned 1892 fik eneret bl.a. på to brystbilleder af regentparret. (Kilde Eneretsprotokol, Rigsarkivet) De to gipsbuster af regentparret, på tribunen på Store Torv, kan man se på fotografier fra byrådssalen i Rådhuset på Store Torv. Se HER. |
Vælgermøde i 1909 med socialdemokraten Christen Nielsen-Hauge
Vi er til vælgermøde på Store Torv i 1909. Det er socialdemokraten Nielsen-Hauge, der holder tale i teltet eller på tribunen, som er sat op foran rådhuset. Billedet findes i borgmester Niels Nielsens arkiv på Bornholms Ø-arkiv.
Christen Nielsen Hauge, 1870-1940, født i Jylland, redaktør af Bornholms Socialdemokrat fra 1902, medlem af Rønne Byråd 1905-1920 samt 1909-1910 og1913-1920 medlem af folketinget. Redaktør på Fyns Tidende fra 1920. Se mere HER. |
Nielsen-Hauge blev valgt til folketinget, og da han holdt sin jomfrutale, refererede Fyns Tidende den på denne måde: "Den nye "Bornholmer-socialist" talte i tre kvarter, tung og trættende og under almindelig og hurtig voksende uopmærksomhed". Hans egen avis, Bornholms Social-Demokrat, var venligere: "Thingets medlemmer hørte meget opmærksomt paa Talen, som bar præg af, at den holdtes af en flittig og alvorlig Mand, der nøje gjennemtænker, hvad han siger".
|
Børnehjælpsdage 1905 - ca. 1915
Fest på Store Torv. Måske en Børnehjælpsdag? (Se flere billeder HER)
Sne i store mængder. Her skruer vi tiden næsten 100 år tilbage, medens boghandler Frits Sørensen endnu havde sin butik ved siden af Sparekassen. I 1933 afstod han boghandlen til William Dam. Jeg mener fotografen er Th. Yhr. Bornholms Museum.
Fest på Store Torv med spejdere til hest. Foto o. 1912 (?) muligvis Ch. L. Sundbøll. Fotopostkort fra familien Wichmann.
Også en festlig lejlighed, med karrusel, evt. en børnehjælpsdag og muligvis et fotopostkort af Ch. L. Sundbøll eller Chr. A. Møller. Bornholms Museum
Det er et meget sjovt billede. Der var vældig tradition for at fremstille disse sne/isfigurer - "snemænd" og så samle penge ind til sultne og fattige børn og gamle. Jeg "låner" det til Byarkivet? Jeg kender billeder af en snemand, en havfrue og Rønne Kirkes tårn. Var omtalt i datidens aviser. "Søholm", bygningen med markise blev indviet 1914 og Pingels gård forsvandt 1924 - så inden for 10 år! Chr. Hansen var også Petrea. Der var verdensspejder-jamboree i Danmark i 1924. Tilhører Keld Kofoed Hansen.
En "kold havfrue" i et vinterspringvand. Før ombygning af Haagensens ejendom (bag ved) i 1930. Disse snefigurer blev der lavet mange af i Rønne fra 1890erne. Man gjorde det i den koldeste tid, hvor der samtidig var behov for at samle penge ind til fattige rønneborgere. Foto på Bornholms Museum.
|
Det må vist være studenter. der fejrer deres eksamensafslutning. 1930erne? Store Torvs sydside. Bornholms Museum.
Min gode ven og veteranbilsekspert Allan Pihl Hansen har fundet en avisnotits fra en gang i 1929. Den siger: Pensionistudflugt. "De gamle skulle på udflugt og der var mødt nogle og halvfems for størstedelen private biler på Store Torv. Kl. 13 kørte de ud af Store Torvegade, der var 490 gamle mennesker med. Der var i alt med chauffører, byrådsmedlemmer etc. ca. 600 mennesker. Turen gik til Hammeren og der skulle drikkes kaffe på Hammershus. Overbetjent Reker ledede afgangen - og en mængde mennesker havde taget opstilling på Torvet for at vinke farvel til de gamle." Godt initiativ! Fotografen: Adolf Møller, Rønne.
For ca. 80 år siden. Store Torv - og jeg skal love for der er køretøjer på torvet. Det er der sikkert en god forklaring på - men jeg vil nøjes med at konstatere, at det er fotografen Kaare Rasmussen, 1930-1932. Bornholms Museum.
Rundskuedag efter 1940
Der er måske "rundskuedag" på torvet med "Chicago Tivoli". Det er efter 1940, hvor Rasch's gamle fine ejendom blev revet ned og erstattet af den moderne bygning, Rønne Bio (nu Bornholms Musikhuz") og længe efter 1926, hvor Pingels gamle gård er udskiftet med den treetages ejendom på torvets nordlige side af Søren Pedersen Sillehoved. Men før Colbergs gamle Boghandel blev erstattet med en ny ejendom efter bombardementerne. Ser det ud som om der er bunkere på billedet? Så er det enten under eller meget kort tid efter befrielsen?
Danmarks befrielse, 5. maj 1945
5. maj 1945. Danmarks befrielse. Fest og glæde et par dage endnu! Der var to bunkere på Store Torv, begge blev fjernet i 1945.
|
Begge fotos, H.C. Møller, Sct. Mortensgade 4. Se også HER.
|
De russiske "befriere" spiller og danser på torvet, 21. maj 1945
Et russisk militærorkester spillede siddende, som man ser her, foran Springvandet - og både russiske og danske af hvert køn fik sig en svingom.
Her ser man det russiske militærorkester - og så er det frisørmester Jacob Larsen i forgrunden. Fra Niels Chr. Bohn Pihls samling.
Bornholms Lokalkomites folkefest 3. juni 1945.
Folkefest med parade på Store Torv i Rønne, foto Henry Pedersen. Se mere HER. Fra Niels Chr. Bohn Pihls samling.
Der blev afhoildt stor folkefest i anledning af befrielsen. Deltagere: Den danske brigade, Politiet, CBU-erne, frihedskæmperne og militæret holdt stor parade i Rønne. Foto Henry Pedersen. Fra Niels Chr. Bohn Pihls samling.
Chicago Tivoli på Store Torv. Colbergs Boghandel er netop revet ned - det skete i 1950. Foto pressefotograf Algot på Bornholms Tidende - det var han far der ejede Chicago Tivoli.
Fest på Store Torv i 1950erne
Fest på Store Torv 1950erne. Foto Møllgaard, samlingAVK.
Store Torv - 1960erne? For 50 år siden? Hvor Kvickly endnu ikke havde fået indgang på hjørnet og hvor Petrea stadig bød på de lækreste flødekager - tror jeg - jeg har aldrig smagt dem. Et stemningsfuldt billede, fotografen desværre ukendt. Bornholms Museum.
Godt nok noget af en begivenhed på Store Torv. Elefanterne - jeg tror der er seks - har fået lov til at lufte sig på Store Torv i Rønne. De kommer fra Cirkus Vivi og passerer her Rønne Bio, som den stadig så ud med de gamle hvide kakler som ydervægsbeklædning. De var fremstillet på Hasle Klinker og Chamottestensfabrik. Købmand Kaj Nielsen har på dette tidspunkt til huse ved siden af Rønne Bio. Billedet er taget mellem 1962 og 1965. Billedet tilhører Kjeld Jeppsen.
|
Danske Livregiments Musikkorps fra Høvelte, der ca. en gang årligt var på Bornholm. Stabstamburen (ham der går forrest med staven) hedder Gervig Christoffersen. Fotoet er fra 1962. (Oplysninger Mogens Gaardbo).
På STORE TORV - før vandaliseringen, hvor den fine gamle Borgerskole i baggrunden blev revet ned. Fotografen har signeret sit foto, det er vores fremragende fotograf Bjarne Ilsted Bech. Bygningerne bagerst i Torvegade blev nedrevet i 1968 - og den gamle Borgerskole i 1974. Colbergs nye Boghandel til venstre blev indviet i 1952. Billedet er på Bornholms Ø-arkiv, HV Jørgensens Arkiv.
På STORE TORV - før vandaliseringen, hvor den fine gamle Borgerskole i baggrunden blev revet ned. Fotografen har signeret sit foto, det er vores fremragende fotograf Bjarne Ilsted Bech. Bygningerne bagerst i Torvegade blev nedrevet i 1968 - og den gamle Borgerskole i 1974. Colbergs nye Boghandel til venstre blev indviet i 1952. Billedet er på Bornholms Ø-arkiv, HV Jørgensens Arkiv.