Store Torv - set mod syd - med Harboes Gård og den gamle - og nyere Diskontobank
1870. Harbovej (og Harbostræde) i Rønne er ganske sikkert opkaldt efter købmand Harboe, der ejede Harboes Gård på sydsiden af Store Torv i Rønne. Jeg vil gætte på, at han ejede jorder, der hvor Harbovej ligger.
Her ses et tidligt billede af Harboes Gård. Jeg ved ikke hvor originalbilledet findes (har ledt meget efter det), men her er det skannet efter M.K. Zahrtmann, Rønne By og Borgere, 1927. Fotografen har formentlig været G. Støckel o. 1870. |
Det hed sig, at Rønnes sjette ”boutique” indrettedes her i 1820erne af kgl. agent Ole Peter Rasch (den ældre) i gården langs Store Torvs sydside (Kilde K. Thorsen). Her er der butik i de yderste fag mod Tornegade.
Som jeg forstår det er det tre kendte købmænd, der har ejet gården: Rasch, Harboe og Tholander. Den høje bygning i Tornegade må være bygget som købmandsgårdens pakhus. Rummede senere Navigationsskolen og Diskontobanken før den blev revet ned - o. 1960 (?). |
Købmand Ole Peter Rasch (den ældre) købte i 1822 en ejendom på Torvets sydside. I 1829 erhvervede han en mindre naboejendom mod vest, den blev revet ned og han udvidede sin ejendom til den lange længe, som man ser på billedet herover. I 1863 trak han sig tilbage og overlod gården til to sønner, Herman og Adolf Rasch. Herman blev eneejer og efter hans død i 1870 blev den overtaget af købmand R.M. Harboe.
1890erne. Store Torv, sydsiden af Torvet. Bemærk at træerne nu er væk og at den toetages bygning i Tornegade (købmandens pakhus?) - endnu er uden en "Kikkenborg" på taget. Læg også mærke til den fine, snoede skorsten. Man har diskuteret hvorfor, den var snoet, men forklaringen er vel den simple, at det var til pynt. På Køgeegnen er der også mange af disse skorstene, her har man skrevet om dem: HER. Bornholms Museum. Foto G. Støckel eller Th. Yhr.
Rønne, Store Torv, Fritz Sørensens Boghandel, fra Jette Lindgaard.
1910. Klædefabrikant J.J. Tholander, som var medlem af Byrådet, en af de "ledende mænd" inden for Bornholms Spare- og Laanekasse, havde sin virksomhed i den store Harboeske gård ved sydsiden af Torvet. Den høje bygning i Tornegade rummede Bornholms Laane- og Diskontobank A/S, grundlagt 8. juli 1903. Postkortet her er fra o. 1910-1920. Det tilhører Erling Juul-Pedersen.
Fotopostkort. Butiksinteriør. Indehaveren til højre nyder synet af sin butik. Johan Tholanders Klædehandel på Store Torv? Foto Augusta Schou, (fotograf 1906-1918), som blev gift med Tholander. BØA postkortsamling.
Store Torvs sydside, februar 1935, foto Kaare Rasmussen. Bornholms Museum.
1940. Foto H.P. Holm, Bornholms Ø-arkiv.
Rønne boghandel blev etableret 1/11-1915 af Janus Ipsen (1859-1928), datteren Nelly Christine Ipsen blev ansat. 15/11 1929 videreførte Anine Pedersen boghandlen og 1/9 1952 overtog min far, Jens Harry Ipsen Fassel efter moster Nelly. 15/9 1968 flyttede boghandlen til Østergade i større lokaler, og Irma byggede supermarked. I dag ligger BR Legetøj i butikken op mod banken. Boghandlen havde ca 1/3 af parkerings pladsen som have. Kommentar Jens Ole Fassel.
Butikkerne i købmand Harboes gamle gård er ryddet og skal snart rives ned, for at give plads til Diskontobanken - som blev til Bornholmerbanken - som måtte dreje nøglen om - derefter Bikuben? Nu huser den ny bygning med uret, jvnf. herunder, en Kreditforening eller lignende pengeinstitut. Foto H.P. Holm, Bornholms Ø-arkiv.
1940. Bemærk bygningen i Tornegade (den gamle Diskontobank) med Kikkenborgen, her var i flere år Navigationsskole.
Fassels boghandel ligger i venstre side af billedet. Huset til højre er "SMØRBØRSEN", som blev til Irma. |
I 1940-41 opførtes på en del af den gamle købmandsgårds grund ”Bornholm Laane- og Discontobank” af arkitekterne Bendixen og Klein. Her ser man tydeligt Boghandel og Smørbørs. K. Thorsen har i Rønne Søfarts Historie skrevet udførligt om Navigationsskolen på Bornholm. 1939.
|
Torvets sydside. I 1940-41 opførtes ”Bornholms Laane- og Discontobank” af arkitekterne Bendixen og Klein. Bornholms Museum.
Store Torvs sydside. Foto Kaare Rasmussen 1944.
Rønne Kommune fotograferede Torvets sydside, før nedrivning af sidste del af den gamle købmandsgård. Bornholms Museum.
Store Torvs sydside. Ildebrand i februar 1948. Foto Kaare Rasmussen.
Store Torv. Bemærk, at nu er Harboes gård helt væk, hjørnet Store Torv og Tornegade er ryddet. Så vil der snart ligge en brugsforeningsbutik af de større. Petreas konditori er ved at blive bygget og den ny Sparekasse er på plads! Bornholms Ø-arkiv.
Torvets sydside efter 1941 før 1944, Diskontobanken stod klar 1941 og der er ikke blevet bygget bunkers endnu - eller også er de fjernet. Postkort tilhører Erik Johansen.
Store Torv med flot gadelygte, 1950erne- Petrea på hjørnet af Tornegade og Snellemark samt Sparekassen Bornholm på Store Torv. Bornholms Ø-arkiv,
|
Fra før Torvet gik af lave: her er både den gamle borgerskole (tv.) og den herlige Irma-butik bevaret. Foto December 1966 af Torvegade. Fotografen er Kaj Hansen fra "Rosvang". Billedet tilhører Hans Jacobsen. Se også Torvegade HER.
BF-magasinet, (Brugsforeningen) Store Torv i Rønne. Foto Reker.
Torvets sydside. Med BF, Brugsforening. Blev i 1960erne (?) til Kvickly og drevet af FDB. Foto Per Kaneworff, 1958. Bornholms Museum.
Her er det Store Torv i Rønne med BF-Magasinet og vi aner lige Fox Sko forretnings skilt i provstegade. Og på den anden side af vejen det fantastiske og berømte konditori med de gode kager, Petrea. Fra Teknisk Forvaltning Rønne 1960-1962. BØA.
Kvickly på hjørnet af Store Torv og Tornegade. Foto Anita Corpas 21. november 1990. Bornholms Museum. Se historie(n) om Arbejdernes Forbrugsforening HER.