Lille Torvs sydside med posthuset. Lille Torv 18, matr. 410a.
Den store gård på sydsiden af Lille Torv tilhørte avlsbruger P. Hansen Kofoed, hvis enke solgte den til Postvæsenet 28. feb. 1908 for 13.750 kr. Foto Th. Spelling, Lille Torv i Rønne, o. 1890. Tilhører Bornholms Museum.
Vi har fået "fingrene" i et meget spændende billede fra Lille Torv i Rønne. Der er markedsdag på Lille Torv og vi er i 1873 (det står der bag på billedet) - dermed er det et af de ældste billeder fra Rønne - og Bornholm. Fotografens lukketiderne (på kameraet) har været lange, han har haft meget lang eksponeringstid, derfor er flere af personerne blev uskarpe. Men det er det eneste og ældste billede vi har af en markedsdag, og her er boder med mad og drikkevarer, brydning i det ene hjørne af markedspladsen ...med stort malet skilt med brydere på, en stor karrusel midt i billedet og hvad der foregår i det sidste telt, er så ikke godt at vide. (Vi skal ved lejlighed have tjekket Bornholms Avis fra dengang). Bagerens toetages bygning har været ret ny på det tidspunkt og den lange avlsbrugerejendom - hvor nu posthuset ligger - afkransede jo torvet mod syd. Vi tror det er Th. Spelling, der har taget billedet, han havde fotoatelier omtrent hvor billedet må være taget fra. Fra P. Haubergs Samling.
|
Kommentarer Jens Riis Jørgensen: Toetagen lidt til venstre i billedet var der allerede ved brandforsikringen i 1867, hvor købmand P. Lauritsen havde både bolig og bageri i den anseelige bygning. Toetagen blev brandforsikret i det tidlige forår 1856, så jeg tør godt sige, at det blev bygget i 1855. (Senere bager Ankers hus). Det lille hus foran langs Damgade tilhørte urmager G. A. Sjøberg frem til 1905, hvor urmager Valdemar Sjøberg overtog det. Thor Spelling, der både var fotograf og malermester i Rønne, byggede sin bolig, hvor billedet er taget fra, i 1872-1873 (brandforsikret den 9. april 1873). Lidt senere står der i brandforsikringen tilføjet med anden pen "Atelier". Som kuriosum kan jeg fortælle, at der desuden i 1882 blev indrettet "Telefonstue" hos Spelling, (død 1899), hvis efterkommere i 1907 solgte ejendommen (matr. nr. 485c) til købmand Simon Madsen.
|
Lille Torv set mod syd. Efter 1896, hvor C.P. Lunds ejendom blev bygget og før 1910, hvor Posthuset stod færdigt. Foto fra borgmester Niels Nielsens arkiv. BM. Man kunne foranlediges til at tro, at billedet her og postkortet herunder er taget af samme fotograf, H.P. Jacobsen.
Lille Torv i Rønne ca. 1906-07. Postvæsenet erhvervede i 1908 den grund, vi ser bag anlægget. Det var avlsbruger P. Hansen Kofoeds enke, der solgte til Staten. Her byggede Mathias Bidstrup de følgende to år sit statelige posthus som også rummede telegrafvæsenet i de første mange år. Posthuset blev indviet 1. okt. 1910. (Lasse Kofoed: Postvæsenet 1841-1991).
|
Kommentar: (Grethe Anthonsen) Min far har holdt ferie på den ejendom, som lå på Lille Torv, jeg mener at det var 1908, Laurits Dam fra Østerlars havde lejet sig ind, i medens hans hus blev bygget i Østervoldgade. Billedet findes gengivet i Bedstefars Bornholm, II, nr. 21. Her gør forfatteren, som er H.V. Jørgensen, opmærksom på, at man til venstre kan se P. Østerbyes Cigar- og Tobaksfabrik, hvor bl.a. den bekendte bornholmske snus blev fremstillet. Foto H.P. Jacobsen, Allinge, født 1875 i Bodilsker og død 1966.
|
Lille Torv i Rønne omkring 1905, med den gamle avlsbrugerejendom ved Torvets sydlige side.
Der er ikke noget at sige til, at håndværkerne gik med til at lade sig forevige foran det fine bygningsværk, det nye posthus. Færdigt i 1910. Det gamle posthus i Rønne - som måske genopstår på fornem vis som hotel fra 2014? H.P. Bidstrups Byggeforretning stod for opførelsen af posthuset. Det var tegnet af Mathias Bidstrup, en af indehaverne af Bidstrups Byggeforretning. Billedet har i sin tid tilhørt murermester P.H. Pedersen i Vesetsgade, han var formand i byggeforretningen - men hvor han er på billedet, er der ingen oplysning om. Ukendt fotograf. Bornholms Museum.
Mon ikke det er postmester C.P. Hjorth med sine mange ansatte, postbude, kontorfolk mm.? Og sikkert fotograferet umiddelbart efter Posthusets åbning i oktober 1910. (Ukendt fotograf, postkort Colbergs Boghandel).
To postkort, samme fotografi, som kortet til højre, muligvis håndkoloreret (det er hurtigt arbejde, men kan også være en simpel farvetrykteknik med kun rød og grøn farve).
Vi tror fotografiet er fra 1910, af det nye posthus med telegrafmast. Byens borgere var - som byens borgere plejer at være det - ikke tilfredse med posthuset da det åbnede. (Det fremtrådte ikke som en administrationsbygning, mente man). Arkitekten, Mathias Bidstrup, måtte forklare, hvorfor han havde bygget det som han havde. Man havde bedt ham om at bygge et posthus med en særlig karakter: |
Nu (2012) er Posthuset i Rønne lyukket. Præcis 1. oktober 1910 åbnede det nye postkontor på Lille Torv i Rønne. 102 år kom det til at fungere efter formålet, blev endda udvidet af flere omgange. Svend Kollings Boghandel, Rønne.
"Derfor blev Hovedmaterialet i det Ydre bornholmske Natursten, et Materiale som jeg med flere Sagkyndige finder at være det ædleste, man kan anvende til offentlige Bygninger her paa Øen. Dernæst har også de gode gamle Bindingsværksbygninger og ikke mindst Bindingsværkspartierne i vore gamle, karateristiske Klokketaarne været mine Forbilleder ved Opførelsen af denne Bygning. Posthusets Ydre ligner ikke andre danske Posthuse, men det var heller ikke Meningen, for andre danske Byer ligner heller ikke Rønne." Sådan! I dag regner vi posthuset for et af Mathias Bidstrups bedste byggerier. Hvor er det spændende, hvad der kommer til at ske med det! (Lasse Kofoed, Postvæsenet
1841-1991). Frits Sørensens Boghandel, Rønne. |
Lille Torvs nordside med Rønne Posthus og købmand Lunds store ejendom til højre. Foto 1910erne, Bornholms Museum.