Hvem lod sig aftage af Hr. Daguerreotypist A. Olsen i 1847? Læs om Olsen HER.
Litografiet til højre er fremstillet efter daguerreotypien til venstre. En daguerreotypi er altid spejlvendt - det rettede man i en litografi.
18. juni 1847 averterede A. Olsen i Bornholms Avis med, at han i Chr. Hoffmanns Have i Rønne aftog ”Daguerreotyp=Portraiter.
Han var øens første ”fotograf”, den eneste – så vidt vi kan se af de tilgængelige kilder- der besøgte Bornholm i 1840erne, som var daguerreotypiets årti. Dvs. en fotografisk optagelse på en forsølvet kobberplade. Hans ophold i Hoffmanns Gård og forbindelse til denne familie er allerede omtalt. Bortset fra en meget medtagen glasplade, der kan – kan ikke – være taget af Olsen, kender vi kun ét daguerreotypi af en person i kredsen omkring Hoffmann. Der er desuden fremstillet et litografi efter samme daguerreotypi, som man gjorde i 1840-1850erne, for at mangfoldiggøre det unika, et daguerreotypi altid er |
Daguerreotypi og litografi forestiller købmandsfruen, Barbara Jespersen, der ejede den dengang store købmandsgård på det sydlige hjørne af Storegade og Krystalgade.
Barbara Jespersen var født i 1781 og døde i 1864, men alligevel er hun blevet portrætteret adskillige gange. Portrættet er fra Det Kongelige Bibliotek, det er en affotografering af et daguerreotypi. På fotografiet er med en senere håndskrift (som jeg er sikker på er datterdatteren Elisabeth Zahrtmanns) bl.a. skrevet ”daguerot. 1846”. Barbara Jespersen var 65 år gammel, da hun blev daguerreotyperet. Det er ikke urimeligt at antage, at hun lod sig portrættere på Bornholm, når nu lejligheden bød sig. Hun var en velhavende købmandsenke, og hendes næstyngste datter (hun fik 13 børn) Methea var i 1841 blevet gift med en bror til kæmner Christian Hoffmann, som lagde hus og gård til daguerreotypist A. Olsens arbejde. Barbara Jespersen var i øvrigt bedstemor til maleren Kristian Zahrtmann. |
Det første kendte portræt af en dansker, er det der blev taget af Bertel Thorvaldsen i juli 1840.
Så man må sige, at det er ret imponerende, at købmandsfruen fra Bornholm blev daguerreotyperet blot få år senere. Det bør der være en god grund til! Hun kan selvfølgelig have været på besøg i København og ladet sig friste af denne revolutionerende mulighed det var at få ”aftaget” sit portræt – selv om det som alle daguerreotypier var spejlvendt. Det var kostbart, men hun havde råd til det, hun havde få år forinden arvet en formue fra sin rige, barnløse faster, etatsrådinde Marie Koefoed. Læs mere om de ældste daguerreotypier på Bornholm og se mine kilder HER. |
Christian Ancher Hoffmann, f. 1812, havde overtaget sin fars, kommandant Hoffmanns gård i Grønnegade i Rønne efter dennes død i 1842. Sønnen var uddannet jurist, tituleredes som købmand og reder og var i mange år byens kæmner. Hoffmanns Gård lå blot 100 meter fra Barbara Jespersens hjem i Storegade – men det er selvfølgelig ikke noget argument! Men, Chr. Hoffmanns far, kommandant Poul Hoffmann havde været gift anden gang med Barbara Jespersens næstældste datter, Ane Cathrine (død 1840). Og Barbaras næstyngste datter Thea var gift med en søn af samme kommandant, så der var tætte relationer, familierne imellem, og Barbara har vidst alt om, at man for første gang nogensinde kunne blive daguerreotyperet på Bornholm. Det må hun have benyttet sig af og jeg tror der er en pæn sandsynlighed for, at det er det portræt vi ser her. (I øvrigt blev daguerreotypiet brugt som forlæg for et samtidigt litografi).
Der er en anden meget spændende krølle på denne historie: Christian Hoffmann, som lagde gård til daguerreotyperingen, var fætter til artillerikaptajn Johan Christoffer Hoffmann, som var tilknyttet Den kongelige militære Højskole på Kongens Nytorv i København. Han var en af de første – måske endog den allerførste – der optog daguerreotypier i Danmark. Man mener, at han daguerreotyperede to prospekter af Kongens Nytorv allerede i februar 1840. |
Kommandant Schøning (på Bornholm 1842-1866) kunne være en af dem der lod sig aftage af A. Olsen. Han fik også fremstillet litografier efter daguerreotypien.
|
Denne daguerreotypi (i privateje) kunne være den eneste original-daguerreotypi, aftaget af Olsen. Det forestiller sandsynligvis den dygtige skibsbygger Søren Peter Bech, aktiv i Rønne 1835-1866.
|