Bornholms Margarinefabrik(ker)
Margarinefabrikken på Godthåbsvej, mellem Møllegade og Knudsvej. Foto Sylvest Jensen, 1946.
Margarinefabrikken. 1920erne (?). Vist et af de ældre billeder af fabrikken. Billedet findes på Bornholms Ø-arkiv. Bemærk at det er vældigr retoucheret.
Flere køretøjer fra Bornholms Margarinefabrik, Godthåbsvej, Rønne. Etableret 1916, - der er mødeprotokoller på Bornholms Ø-arkiv.
Bornholms Margarinefabrik sidst i 1930erne. Karl Nielsen fortæller (2014): Yderst til højre står min far, Hans Mathias Nielsen, som var chauffør på fabrikken mere end 25 år og hver dag året rundt kørte margarine m.m. ud over hele Bornholm til købmænd, brugser og bagere. Nr. 2 fra højre (i mørkt tøj) er maskinmester Brynhjolf Svendsen. En kendt mand i Rønne. Øverst til venstre står en hvis efternavn var Maak. Den store mand med kasket hed Niels Peter Jensen, og var margarinemester på fabrikken. Niels Peter Jensen boede i Smedegade 22 i Rønne. Foto Bornholms Museum.
Karl Nielsen fortæller (2014): Et fotografi som viser min far ved Olsker Brugsforening i 1940. Han havde fået installeret en gengaskedel på bilen og måtte møde en time tidligere hver dag for at fyre op under kedlen, så der kunne komme tryk på, inden han kunne køre. Han havde tre/fire sække bøgebrænde med på bilen, så han kunne komme nyt brænde på kedlen under turen. Billedet tilhører Karl Nielsen.
Direktør Jens Nørregaard. Født 27.06.1887 på 7. Slg. Lille Pilegård i Bodilsker. Han døde den 01.10.1968, bopæl: Borgmester Nielsens Vej nr. 1 i Rønne. i 1944 boede han i Møllegade 20.
"Pokalen" over dampcylinderen er en svigklodsregulator, der sikrer et konstant omdrejningstal.
Margarinemester Niels Peter Jensen med kasketten ses til højre.
Margarinemester Niels Peter Jensen med kasketten ses ved en stor klump margarine.
De fire billeder herover er A3-store fotografier på Bornholms Ø-arkiv, uden supplerende oplysninger.
Onsdag 25. juni 1930 fotograferede familien Møllgaard Bornholms Margarinefabrik, som nærmest lå i deres baghave på Godthåbsvej og i Møllegade. Billedet er en 6x9 kontaktkopi. Lidt uskarpt i siderne og med lidt af et fingeraftryk midt på vejen. Den uudfyldte faktura stammer fra Aarsdale brugsforenings arkiv.
Margarinefabrikken efter Anden Verdenskrig. Ejendommen i Møllegade er kommet til og der er opført et lille redskabshus el. lign til venstre for portpillerne. Bornholms Ø-arkiv.
Det er interessant at der har været en Margarinefabrik på Bornholm en gang. Aktieselskabet Bornholms Margarinefabrik blev stiftet i 1916, men året efter overtog Margarinefabrikken Alfa med adresse i Vejen andele i fabrikken. Driften begyndte dog først tre år senere, hvor man endelig kunne fremskaffe råstofferne fra udlandet efter Første Verdenskrigs handelsbesværligheder. Sidst i 1920erne begyndte fabrikken at fremstille ”iskrem” – og det fortsatte den med til udgangen af 1979.
|
Tilhører Erindringscenter Bornholm.
|
Erling
Sonne-Pedersen (2012) Ja - vi husker disse smørdritler" af finer. Jeg er opvokset i "Saltuna Købmandshandel", som blev nedlagt, da jeg var 8 år, og vi havde i mange år en sådan beholder stående i værkstedet, brugt til opbevaring. Margarinen
blev solgt i løs vægt, vejet af på madpapir og pakket ind. Almindingen savværk har produceret bøtterne. |
Kommentar: (Torben Rønne Larsen) jeg har i går (august 2012) talt med den gamle issælger, han fortalte mig, at fabrikken brændte sommeren 1978, men man fik lov til at låne Humledal Mejeri, hvor man fortsatte is produktionen. Da den brændte fabrik var blevet genopført, flyttede man tilbage, maskinerne havde ikke lidt overlast. I februar var det pludselig slut, ejeren Unilever, der havde ismærket Frisco, forlangte at fabrikken skulle lukke, selv om fabrikken var totalt renoveret, ny og spændende emballage var kommet hjem til fabrikken og mange penge var brugt. I februar 1980 blev restlageret og isen kørt på lossepladsen, fryserne blev solgt til kunderne for en slik. Fabrikken fremstillede også is til krøllebølle og karlsens is, når de ikke selv kunne følge med, bl.a lavede man sodavands is til Karlsen kunne han huske. Den store forskel på krølle bølles sherbert og BMs udgave lå i essenserne, de havde hver sin leverandør og derfor var der forskel på smagen. Han fortalte, at manden på lossepladsen begyndte at klunse isen der blev smidt ud, nok havde glemt at der skulle en stor fryser til.
|
Bornholms Museum har et halvt hundrede genstande fra fabrikken, margarinekasser, stempler, reklameskilte, messingskabeloner osv. og
ikke mindst isindpakninger, fabrikken fremstillede Dueoddeis, Bornholmer Naturis mm. Nogle af museets genstande blev fundet på brandtomten – fabrikken brændte omkring 1980. Umiddelbart efter Anden Verdenskrig og bombardementerne af Rønne (og Nexø) foranstaltede Rønne Kommune folkebespisning på Margarinefabrikken. Kilde HER. |
En "anden" margarinefabrik i Skindergade - fabrikanten hed Lund.
Bornholms Margarinefabrik i Skindergade 1, Rønne. I følge vejviseren for 1927 var de da to Margarinefabrikker i Rønne. Denne fabrik lå her i 1920 og 1930erne, fabrikant M. Lund, som ændrede sin forretning til en agenturforretning i 1938. Bornholms Museum.
|
Margarinebilen herover holder i Laksegade, i nærheden af Margarinefabrikken i Skindergade.
Bilen er en Ford T med lokalt bygget karrosse fra mellem 1921–1926. Bornholms Museum. (BM 512). |