Haslevej i Rønne
Frydenlund Mølle, Haslevej, Rønne. (HER). Frydenlund Mølle. Den gamle vindmølle var oprindelig bygget 1761 på Christiansø og solgt og flyttet til Rønne i 1858. Den nye dampmølle i forgrunden blev bygget 1896. 1917 nedbrændte den gamle mølle, men dampmøllen blev reddet og fortsatte driften til sidst i 1930erne. Skorstenen yderst til venstre er fra Frydenlund Dampskæreri (HER). Foto Th. Spelling o. 1898. Bornholms Museum.,
Haslevej i Rønne med direktørvillaen til Slagteriet (tegnet af arkitekt Mathias Bidstrup) og Frydenlund Mølle. Foto Chr. A. Møller.
|
Vindmølle, Lysters garveri, Haslevej, Rønne. Udsnit af foto ca. 1899 (?). Bornholms Museum.
|
Haslevej 9 c, Rønne (Sibirien) Fotograf Chr. A.Møller, Rønne. Bornholms Museum. Kommentar Monika M. Larsen: Det lå, hvor Frydenlunds Bageri ligger i dag. (Haslevej 7). Haven gik helt ud til midten af den nuværende Haslevej. Bagved lå møllen. Der boede mine forældre fra 1934 til 1943, hvor huset blev revet ned og mine forældre flyttede til de nybyggede boliger på Fabriksvej, nu Almindingsvej. (Billedet er også i bogen Niels Nielsen: En by vokser til, men der er ikke mange oplysninger om huset i bogen). Jeg mener også at have fået fortalt, at det var et gammelt hus der var blevet flyttet ud af byen, mine forældre nævnte at det var et gammelt "pesthus" især for tyfus.
|
I Niels Nielsens bog står der, at det var byens sygehus fra 1853 TIL 1893. Det passer ikke, for den bygning Bornholms Museum overtog i 1893 var det gamle sygehus (en grundmuret bygning), og havde vel været det fra 1853. Det kunne tænkes, at dette bindingsværkshus var det gamle sygehus, som så var flyttet måske allerede i 1853 til det sted på Haslevej foran Frydenlund Mølle.
|
Haslevej. Gode oplysninger ved giveren, Henry Lund. BØ-a 1979-39:
"Jernbaneoverskæringen ved Rønne Nordre Trinbrædt øverst. Byaaen løber under Vejen nederst med Rækværk i begge Haslevejs Sider. Til venstre Spadseresti ud ad Frydenlund (helt til Nordskoven førte den). Til venstre Ejendommen Nordlyst (ejet af, men ikke beboet af Ambrosen. Nogle Aar beboet af Oberstløjtnant ved Bornholms Væbning de Chabert med Frue og Døtre). |
Øverst til venstre Villa Vera, beboet af Sparekassebogholder Ridder. Til højre Garver Chr. Lysters garveri og privathus. Paa Garverilængen lod Lyster kort efter Billedets Data opføre en høj Vindmotor. Forrest Lysters dybtliggende Have, hvorigennem der med Afløb til Byaaen rislede en Bæk, som afvandede Slagteriets Eng, der laa, hvor det yderste af Gartnervang-Bebyggelsen er kommet. Af sin Eng skar Slagteriet om Vinteren Is til sit Kølehus. Engens Is var periodevis Skøjteis for Byens Drenge." Foto Anton Pedersen, 1868-1909.
|
Nordre Spadseresti - Store Torvegade, Haslevej og Byåen. Til venstre er det garver Lysters værksted - lå lige før jernbaneskinnerne. Ejendommen Nordlyst anes bag træerne til højre i billedet. Nuværende Borgmester Nielsens Vej begynder mellem stakitterne til venstre i billedet, lige før villaerne. Svend Kollings Boghandel, o. 1910. Wichmanns samling.
Gads Bryggeri i Rønne 1873. Et særdeles tidligt - måske det første - fotografi af bryggeriet. Også et billede af Thor Spelling, fotografen fra Lille Torv (Se det billede HER de to billeder lå sammen i samlingen). Johan Peter Gad, 40 år, født 1830 i Stege på Møn gift med Ane Chalotte Albertine. Hun var 22 år i 1870, født i København og de havde en lille datter på et år. Dette billede er fra P. Haubergs Samling.
Billedet her viser Rønne Bryggeri. Gad startede sit bryggeri i december 1863. Rønne Bryggeri flyttede senere produktionen over i aktiebryggeriets bygninger. Kort fra Trap Bornholm 1898. Bryggeriet er den ejendom, der ligger lige syd for Byåen og øst for Haslevej på kortet. I 1898 må bryggeriet være blevet udvidet med en tilbygning mod vest. I dag er der tankstation og autoreperation på adressen.
|
Lektor Peter Herskind Bertelsens villa på Haslevej 51, Rønne. Peter Herskind Bertelsen i Chile 1902-1905. O. 1920-1930 (?). Bornholms Ø-arkiv 1975-04.
|
Nordre Villakvarter, Haslevej. Postkort Svend Kollings Boghandel, o. 1910.
Wichmanns samling. |
Haslevej, Bornholms Museum.
Skovfogedboligen til venstre. Haslevej. Bornholms Museum.
Haslevej, o. 1910. Foto Chr. A. Møller, Rønne. Skovfogedhuset til venstre - til højre bag buskene Sejersgård, Knudsker.
Skovfogedboligen, Haslevej, foto Ch. L. Sundbøll, Rønne. "Først i Oktober 1912". Bornholms Museum.
Jens Skovmand fortæller: Min farfar, Regnar Skovmand, tiltrådte i efteråret 1912 stillingen som skovfoged i Nordskoven og Slotslyngen.
Mine søskende og jeg finder det meget sandsynligt, at billedet herover er taget i forbindelse med hans tiltrædelse og efter staturen at dømme, kan det meget vel være ham, der står i uniform på billedet. Ingen af os erindrer dog at have set billedet tidligere. |
Under alle omstændigheder var det hvide hus min farfars tjenestebolig som skovfoged helt frem til 1954, hvor han blev pensioneret. Flere af os har i perioder boet hos vores farfar i huset, der dengang blev kaldt “Dueås”. Efterfølgende blev huset vist nok overtaget af forsvaret.
|
Skovfogedboligen på Haslevej, Nordskoven, Colbergs Boghandel. Wichmanns samling.