Galløkken rekreativt område syd for Rønne - gammelt militærterræn
Hingsteskue på Galløkken for sidste gang i 1891. Det var blevet afholdt her siden 1864. Bag på billedet står: "Hingsteskue paa Galløkken. Billedet tilhører Frk. Olsen, St. Myregaard, Aaker. Volmer - Stanley". Volmer var en frederiksborghingst, der hentede første præmier hjem, Stanley en "betydelig Sleipner-søn". Hingsten Sleipner var blevet købt i Nordsjælland i Strølille i 1883, af A.M. Hansen, Palmegård, Vestermarie. Kapiteloverskriften i min kilde siger om Sleipner: "En st...jerne stiger på hesteavlens himmel"!! Store ord! Men det er godt nok også en begivenhed, der har tiltrukket mange mennesker. Det er ikke et super perfekt billede og det har været udsat for lys og "tidens tand". Mon der er hestekyndige med på siden her? Kilde: Bornholms Efterslægtsselskab og Bornholms landøkonomiske Forening 1805-1955. Billedet er gengivet i bogen, og kommer fra Aakirkeby Lokalarkiv til Ø-arkivet.)
Galløkken før stranden fik (kunstige) høfder - høfder er vel altid kunstige... fantastiske billeder af stranden ved Galløkken, og arealet mod syd, optaget på store glasplader 18x24 cm. Foto th. Yhr, o. 1900. BM.
Grushentning på Galløkken i 1920erne til udbygning af Sydhavnen. Foto Th. Kofoed, Bornholms Museum 3102. Se om Sydhavnens udbygning HER. Bornholms Museum.
|
Stien langs Galløkken er resterne af tidligere tiders gravearbejde for at udvide havnen. Her er man endnu ikke begyndt at opfylde arealet til venstre. Foto Mogens Rasmussen, o. 1955.
|
Sydhavnen set fra Galløkken. Skrænterne er der selvfølgelig i dag, men de er bare mange meter længere inde i landet – måske 50-100 m. De stier, der gik ned fra Strandvejen over Galløkken, gik helt ned til strandkanten, og blev brugt til at hente sand med hestevogne. Den sidste vej, der overlevede til dette formål, havde nedkørsel ud for gården Solvang – i dag Ryttergården. Tekst - og foto Mogens Rasmussen, o. 1955.
Galløkken før stranden fik (kunstige) høfder - høfder er vel altid kunstige... fantastiske billeder af stranden ved Galløkken, og arealet mod syd, optaget på store glasplader 18x24 cm. Foto th. Yhr, o. 1900. BM.
Kælketure på Galløkken - hvor der stadig bliver kælket, når vejret er til det. Fotopostkort, ukendt fotograf. Samlingnhl.
Bornholms væbning afholder øvelse ved Kastelsmøllen på Galløkken. Foto Bendt Kjøller, Allinge. Bornholms Museum.
Resterne af det store kaserneanlæg med en masse træbarakker, som tyskerne opførte under Anden Verdenskrig på Galløkken. Galløkken set mod Vandrehjemmet, omtrent hvor der i dag er hegn ind mod Campingpladsen. Tekst - og foto Mogens Rasmussen o. 1955.
Herunder: Parti fra Galløkken, 1910erne. Postkort, Rønne Boghandel. Janus Ipsen. (Fra Ole Markussens samling).
|
I 1955 var der stor KFUM Korps spejderlejr på Galløkken. Der har været tusindvis af deltagere og man kan stadig se en mindesten for lejren på Galløkken. Foto Bornholms Museum.
Galløkken i 1960ere. Billeder fra Teknisk Forvaltning, Rønne, 1960'erne
Pier i forbindelse med anlæg af losseplads syd.
Pieren eller høften er anlagt, for at man kan fylde området ud med en losseplads. De mange høfter langs Galløkken er endnu ikke anlagt.