Fyrtårn i Rønne
På bannerbilledet herover, af G. Støckel, 1870erne, kan man til venstre, på Havnebakken, se Havnefyrets forgænger, et åbent træfyr, opført 1806 og nedtaget da det nuværende fyr blev sat op i 1880. Måske det eneste billede af havnens ældste bagfyr.
Om fyret på Havnebakken
- Bygget 1880 af Wichmann & Co. Rønne. - Efter Ingeniør Didrik Bergs Tegning (Kjøbenhavn) - Kostede 9.900 kr. i 1880. - 18 meter højt med en - Flammehøjde over vand på 24 m. - Fyrlistenr. 5154 a. - Hvidt lys i 3 sekunder, derpå 2 sekunders pause. - Slukket og ud af funktion 1987. - Kaldtes tidligere ”Svenskefyret”, formentlig opkaldt efter et tilsvarende fyr i Ystad fra 1865. - Ejes af Rønne Havn. Fotos Niels-Holger Larsen, 2003. |
Det høje hvide fyr på Havnebakken er opført 1880, som det ses over indgangsdøren. Det er ottekantet, opbygget af jernprofiler med pånittede jernplader, og tårnet har et smukt svaj som øverst afsluttes med en udvendig konsolbåret balkon. Øverst lanternen med et svunget kobbertag med en vejrfløj.
Fyret blev slukket og gik ud af funktion i 1987, og står nu blot til ”pynt” som et kulturminde, og vedligeholdes af Rønne Havn, der for nylig fik malet fyret hvidt. Fyret var et ledefyr og stod som ”bagfyr” med fyret på ”Kongen” som ”forfyr”. Disse to fyr er nu afløst af et forfyr ved Sdr. Bådehavn og et bagfyr oppe i Rendegade på en høj mast foran en husgavl. |
Det gamle fyr på Havnen, et fantastisk foto af Chr. A. Møller (også udgivet som postkort). "Nordenskjold" går ind i havnen. Hvilket skib? Otto Nordenskjöld var jo på det tidspunkt en kendt svensk geolog og polarforsker - og polarforskere havde heltestatus dengang.
Det gamle fyr ”Kongen”, opført 1857, var ottekantet, af træ og bygget efter tegning af den kendte skibsbygger Søren Peter Bech, Rønne. Lanternen var udført i bly af blikkenslagermester Bossin, og kostede 25 rigsdaler. Det var i brug indtil 1929, hvor det blev afløst af det nye fyr, som også kaldes ”Kongen” og som stadig er bevaret.
Det gamle fyr havde et hvidt lys hvert 1,5 sekund og virkede som forfyr/ledefyr for fyret på Havnebakken, både det tidligere (1806-1880) og det nuværende.
|
Foto og tegninger fra Erik Pedersen, Rønne, 's lille hæfte: Fyret på "Kongen" Rönne Havn. Flytning 1977 og 1979. Bornholms Museum.
Jens Hansen oplyser, 2013: Ang. granit, anvendt som bygningssten, kan det oplyses at granitten til opførelse af fyrtårnet på Kongen Blev leveret af Brdr. Andersens Stenhuggeri, Margrethevej.
Jens Hansen oplyser, 2013: Ang. granit, anvendt som bygningssten, kan det oplyses at granitten til opførelse af fyrtårnet på Kongen Blev leveret af Brdr. Andersens Stenhuggeri, Margrethevej.