Husvildeboliger og andre træbarakker
Træbarakker - ("skovhytter" til venstre) - på Landemærket ved Borgmester Nielsens Vej. Der lå tre huse med gavl mod Landemærket og ti huse, skovhytterne, i to rækker ud mod Borgmestervejen. De arbejdere, der kom til Bornholm i forbindelse med genopbygningen blev indkvarteret her. Der var en køkkenbarak på modsatte side af Borgmestervejen, hvor Ystadvej udmunder. Disse skovhytter blev senere flyttet til Curtsvej og benyttet som husvildebarakker (se nederst på siden). Barakkerne i Landemærket havde adressen Landemærket 30, barakkerne 1, 2 og 3, og der boede fire familier i hver barak iflg. Bornholms Vejviser 1952. De blev først revet ned i 1964. Foto Svend Parksø 1945, tilhører Niels Chr. Bohn Pihl.
|
2014: For 50 år siden, i februar 1964 bestemte Rønne Kommune, at de tre husvildebarakker i Landemærket i Rønne skulle fjernes. Barakkerne var opført som husvildebarakker efter bombardementet af Rønne (og Nexø) i 1945. De havde blot været beregnet til beboelse i få år, men havde altså været beboet i næsten tyve år. Oplysningerne om nedrivningen er fra Bornholms Tidende, hvor man også fortæller, at barakkerne var konstrueret (tegnet) af "professor Kaj Fisker" (arkitekt bl.a. for jernbanestationerne på Gudhjembanen). Barakkerne havde været beregnet til brug i arbejdslejre i slutningen af Anden Verdenskrig.
|
Ti barakker i to rækker ud mod Borgmester Nielsens Vej
Træbarakker - husvildeboliger - på Borgmester Nielsens Vej. Set mod syd fra "Torvet". Landemærket til højre. Der boede tilsyneladende ikke nogen i disse barakker iflg. Bornholms Vejviser 1952. Foto Svend Parksø 1945, tilhører Niels Chr. Bohn Pihl.
Husvildebarakker på Borgmester Nielsens Vej/Landemærket, 1945. biledet må være taget umiddelbart efter de er opført i 1945 og inden folk flyttede ind. Bornholms Museum. Jens Buus Jensens samling.
|
Husvildebarakker var opført i to rækker med et opholdsrum imellem. Bornholms Museum. Jens Buus Jensens samling.
|
Her er barakkerne taget i brug og der er indlagt el og vand. I følge Bornholms Vejviser 1948 var husene ikke længere beboet. Foto fra Jens Buus Jensens samling.
Om husvildeboliger og andre træbarakker fra 1945.
Rønne Kommune opførte tre træbarakker i Landemærket ud for Pæretræsdalen, som det ses på udsnittet af et luftfoto af svenskehusene i Rønne til højre. (Se alle luftfotos HER). Desuden ti barakker i to rækker ud mod Borgmester Nielsens Vej. Der blev også bygget træbarakker på Curtsvej. Her boede i 1952 (Bornholms Vejviser) 19 familier. Kommentarer af Verner Gonnsen: Der var tre barakker med tre familier i hver, Landemærket B1, B2 og B3. B1 lå nærmest Borgmester Nielsens Vej. Jeg har kun billeder, hvor man kan se lidt af barakkerne. Der er et luftfoto, hvor man kan se placeringen af dem. Barakkerne lå 10 til 12 meter fra fortovskanten, hvor der var en række sten. Grunden var hævet ca 40 cm over fortov. Det er nok rigtigt at nogle forældre advarede deres børn mod at lege med os, men det kunne ikke ses, når vi spillede rundbold ude på gaden. Det trak en del andre børn til. En af barakkerne ligger nu ved Zahrtsmannssøen. Vi flyttede fra Landemærket i 1964, men jeg kan ikke huske, om vi var de sidste, som flyttede. Jeg er født der. |
Tre barakker ud mod Landemærket
Barakkerne ud mod Landemærket 1958, foto Algot, Jens Buus Jensens scanning, Bornholms Museum.
Kommentarer af Peter Hertoft: På hjørnet af Ystadvej og Borgmestervejen ses fire store barakker. Bygningen på billedet (af huset herunder) må være den sydligste af dem, hvor baggrunden passer med tre svenskehuse, hvoraf de yderste af villatypen og det midterste bungalow. (Som man ser på luftfotografiet var der opført ialt fem bakrakker med gavl mod Borgmester Nielsens Vej - den ene lå lidt fra de andre fire).
Kommentar af Flemming Hansen: Jeg har aldrig hørt om de barakker, der lå på Borgmester Nielsens Vej. Nu er jeg selvfølgelig fra '51, så de var revet ned og ingen har snakket om dem. Barakkerne på Landemærket husker jeg tydeligt, også alle de "gale" fodbolddrenge! Jeg mener, at de sidste flyttede fra barakkerne i Landemærket omkring 1964- de blev revet ned midt i 60'erne. Efter barakkerne var væk, blev marken brugt til omrejsende tivoli, cirkus (jeg husker at Cirkus Arena lå der). Til glæde for os drenge, blev der opsat fodboldmål, så vi spillede en hel del fodbold på den tidligere mark og om efteråret fløj vi med drager. Kommentarer af Ole Wolf Svensson: Jeg har spillet i det omrejsende Andresens Tivoli efter barakkerne var væk og, hvis jeg husker rigtigt, har det været omkring 1966-1967. |
Fire barakker vinkelret på Borgmester Nielsens Vej
Billedet viser en af de træbygninger, der bl.a. blev benyttet til indlogering lige efter bombardementerne. (DUH er Danske Ungdomsherberger, altså et vandrerhjem, skiltet blev benyttet til 1968.) Barakken (én af fem) har ligget på Borgmester Nielsens Vej tæt på Ystadvej. I baggrunden ses husene på Malmøvej, til venstre et hus på Smallesund. Barakkerne blev bygget til de tilrejsende håndværkere i 1945. En af barakkerne synes at være flyttet ud på Bellmannsvej (hvor der dog er to forskellige træbarakker bevaret). Den nærmest Zahrtmannsvej blev benyttet af Civilberedskabet/Civilforsvaret i mange år. (Kilde Niels Chr. Pihl). Foto Bornholms Ø-arkiv.
Det ser ud som om nogle af de første danske soldater blev indkvarteret i barakkerne. De havde angiveligt selv bygget skilderhuset. Foto Elmer Jensen. Foto fra Jens Buus Jensens samling.
|
Barakker på Borgmester Nielsens Vej benyttet af danske soldater. 1946. Foto Elmer Hansen. Foto fra Jens Buus Jensens samling.
|
Barakker på Borgmester Nielsens Vej benyttet af danske soldater. 1946. Foto Elmer Hansen. Foto fra Jens Buus Jensens samling.
Barak på Bellmannsvej, ejet af Rønne Kommune og benyttet af Forsvarsbrødrene og en modelbyggerforening. Flyttet fra Borgmester Nielsens Vej - barakker til brug for indkvartering af fremmede håndværkere og de første danske soldater.
(Stor meget flot sandstenstrin foran indgangen i gavlen - stammer måske fra nedrivning af større ejendom?) Foto Niels-Holger Larsen, 2013. |
Bent Clausen (visevært på Bellmansvej 24) fortæller, juli 2013:
Jeg kan kun bekræfte at bygningen må være en af de tre som stod i Landemærket ud for Pæretræsdalen. En gammel BBR-meddelelse bekræfter, at bygningen er opført 1965 på Bellmansvej. Det passer meget godt med at de tre barakker i Landemærket blev pillet ned i 1964, og en af dem blev flyttet til Bellmansvej. Jeg kan endvidere oplyse at bygningen fra 1965-ca.1985 blev brugt af CF, her underviste CF-folk fra Allinge Rønnes civile beredskab. Fra 1985-1995 blev den brugt som lagerbygning – Rønne kommunes lagerplads lå jo her. Fra 1995-1997 stod den tom og herefter flyttede modelbyggerne ”Flyvefisken” ind. Forsvarsbrødrene flyttede ind i 2001, og deler i dag bygningen med modelbyggeforeningen ”Skala Bornholm”. |
Barakker på Curtsvej - "skovhytter", flyttet hertil fra Borgmester Nielsens Vej.
Husvildebarakkernes børn. Amatørfoto 1945. Billedet viser Curtsvej hvor familien Batz boede. I huset
overfor boede Johnna og Carsten Steinlein, det lange hus til højre er
Lundensvej og de to huse midt i billedet er to svenskehuse. Samtlige udhuse var
murede.
Jens Buus Jensens samling.
Et dejligt foto, endda i farver fra, Curtsvej fra ca. 1967. Den unge mand der gør honnør er Flemming Kofoed og det er storebror Kurt Kofoed, der har skannet og lånt os billedet.
Barakkerne på Curtsvej 2-14, ejet af Rønne Kommune. I 1952 boede der iflg. Bornholms vejviser otte familier i barakkerne. Hvor mange personer vides ikke. Billedet er fra begyndelsen af 1970erne og tilhører Torben Bo Florin.
|
Barakkerne på Curtsvej 2-14. Billederne må senest være fra begyndelsen af 1970erne - barakkerne blev revet ned i 1972 og tilhører Torben Bo Florin.
|