Teknisk Skole i Sct. Mortensgade
Teknisk Skole, Sct. Mortensgade i Rønne, blev opført 1893 i "renæssancestil" efter tegninger af arkitekt Mathias Bidstrup. Billedet findes i flere eksemplarer, bl.a. i en gave, en indbundet bog, med 14 topografiske billeder fra Rønne og 31 portrætter af datidens fremtrædende borgere, til bankdirektør N.F. Ravn, "fra Bornholm, 1898". Bornholms Museum. Foto 894. Th. Spelling. Se pressefotografiet 2. januar 1895 HER.
Skolen motto indmuret i vestgavlen.
Bornholms Avis 21. oktober 1889 refererede en generalforsamling i Rønne Haandsværker- og Industruforening, hvor man traf beslutning om at købe en grund i byens udkant og opføre en bygning, der kunne tages i Brug 1891 eller 1892.Man bad også Kommunen støtte sagen, enten ved at tilbyde en grund eller et kontant beløb.
|
Rønne Kommune tilbød Håndværker- og Industriforeningen 1800 kvadratalen af Fattighusets grund samt 2000 kr fordelt på to år. Foreningen havde imidlertid afvist at bygge på fattighusgrunden, man ønske en bedre beliggende grund. (Hvor er fattighusgrunden? Vel ikke der Vestre Skole var blevet bygget?).
|
I Bornholms Avis 3. januar 1893 kan man læse, at striden mellem "Rønne Haandværker- og Industriforening og Rønne Byraad er bilagt". Byrådet og Bornholms Amt gav 20. december 1892 byggesagen sin varmeste anbefaling - for at opnå statens tilskud til byggeriet på 20.000 kr. I otte år havde Foreningen arbejdet med byggesagen, som nu kunne komme i gang.
Bornholms Avis 8. juni 1893 skriver om Rønne tekniske Skole: (til højre)
I Aftes overdroges Opførelsen af den tekniske Skolebygning til H.P. Bidstrups og Dam & Olsens Byggeforretninger i samlet Entreprise for 50.711 Kr. 39 Øre. Foreningen overtager desforuden selv Udgifter til Beløb 11.706 Kr. 44 Øre. Ialt indkom 5 Tilbus: 2 for hele Bygningen, hvoraf det antagne var det billigste, og 3 for enkelte Fag (Blikkenslager-, Jærnstøber- og Smedearbejde), der i det væsentlige vil blive taget til Følge af Entreprenørerne." |
Bornholms Avis, 3. januar 1895. (Efter originalfoto af Th. Spelling.) Billedet er bemærkelsesværdigt, fordi det er den første kliché, der er fremstillet af et lokalt fotografi og bragt i en lokal avis. Det næste lokale, trykte fotografi (kliché) blev bragt flere gange i løbet af sommeren 1899 for en manufakturhandel på Store Torv. HER.
Forgængeren for den tekniske skole i Rønne, var den "Tegneskole", som major, landmåler og arkitekt Henning Pedersen etablerede i Rønne i 1830erne.
Henning Pedersen ejede og beboede ejendommen Laksegade 7, senere Erichsens Gård i Rønne. Han var kommet til Bornholm for at deltage i det store opmålingsarbejde i begyndelsen af 1800årene, men hans rige evner fandt også anvendelse som arkitekt. Han tegnede Raad- og Thinghuset på Store Torv, Købmand Rasch's Gård også på Torvet (nedrevet) og Præstegården i Søborgstræde. Det var også ham, der satte den fine gavlkvist på Laksegade 7. Læs meget mere om Henning Pedersen i Jens Riis Jørgensens bog om Rådhuset (udgivet af Byforeningen) og af Ann Vibeke Knudsen, om Henning Pedersens tegninger af indretningen i Erichsens Gård i Fra Bornholms Museum 1981. Heftet med forlæg til tegneskolen tilhører Bornholms Museum. |
Lærerstaben på Teknisk Skole o. 1920 (?). (Mathias Bidstrup, skolens rektor, med tveskæg i midten. Han er ældre her end på nedenstående billede?). De to medtagede billeder er fundet i en skunk på Teknisk Skole. Foto Chr. A. Møller, Bornholms Museum.
|
Lærerstaben på Teknisk Skole 1911, Malerskolen. Interessant ved dette, desværre og meget medtagne billede er, at det er forsynet med navne på lærerne, jvnf. herunder. I midten, til venstre for Mathias Bidstrup med "tveskæg" ses malermester Janus Peter Kofoed, 1864-1955, som i en årrække var lærer på skolen.
|