"Borttransport" til Colberg Kolberg - tyske soldater og flygtninge
Store Torvegade, Rønne. Her vandrer den slagne tyske hær mod havnen, mod sovjetrussisk transport til Kolberg hvorfra alle blev sendt i sovjetiske fangelejre.
Dagene fra befrielsen efter Anden Verdenskrig 4. maj 1945 om aftenen til 9. maj, hvor russerne kom til øen, fylder meget i den bornholmske historiebevidsthed. Det gjorde tiden efter selvfølgelig også. Uvisheden må have været næsten ubærlig, men så småt begyndte hverdagen igen og tiden med de sovjetiske tropper blev ikke så slem, som næsten alle havde frygtet.
Rønne Havns dagbog over ind- og udsejlende skibe. (Bornholms Ø-Arkiv). Man kan følge trafikken i havnen, se hvilke skibe der anløber, hvilke der afgår, hvad de hedder, hvor de kommer fra, skipperens navn og hvilke ladning de er kommet med og hvad de tager med igen. Det er en formidabel kilde, i fredstid er den en af mange brikker til den bornholmske historie. I krigstid er det en brik, der fylder noget mere. Der er også noteret ankomst af tyske marineskibe. Bemærk her S/S Vesterhavet, fiskeridirektoratets skib, som blev benyttet som ledsageskib. Det kommer vi til at se meget mere til i protokollerne, hvor vi følger det til en dramatisk afslutning.
Tyske soldater nærmer sig Rønne Havn. De er på vej "I den sorte gryde" - russerne sørgede for at sejle dem til Kolberg, hvorfra de blev transporteret til russiske fangelejre. Nogle døde, andre "slap" med nogle års fangenskab. Skibene blev mig bekendt hyret af "russerne" som fik deres udgifter refunderet hos den danske stat. Foto Henry Pedersen, Rønne. |
3.-6. maj ånder alt endnu fred og ro. Trafikken i havnen er vel så normal, som man kan forvente af de dage. At de skibe er blevet tvunget til at sejle til Kolberg 11. maj, forvarsler det der da var i gære. Vi bemærker, at 18 tyske marineskibe er ankommet, vist 5. maj. Overraskende er det, at M/S Svend Dahl af København ankommer 8. maj med en ladning brunkul. Den er løbet ind i løvens gab, må man sige. Og måtte senere afsted som de andre skibe med tyske tropper til Kolberg. Man kan knytte næsten uendelig mange kommentarer til disse oplysninger, men bemærk især anløbet af otte russiske hurtigbåde 9. maj og dagen efter endnu fem hurtigbåde og en flyvemaskine, vel på en bugserbåd. Fra 11. maj tager transporten til Kolberg fart. Tyske tropper til fastlandet, russiske tropper med retur. Og russisk krigsmateriel.
Til venstre: Den tremastede skonnert SVEND DAHL under Anden Verdenskrig. Foto på M/S Museet for Søfart. |
Russiske - som man altid kalder de sovjetiske hurtigbåde i Rønne Havn. Af havneprotokollen kan man se, at 9. maj ankom otte russiske hurtigbåde og dagen efter endnu fem hurtigbåde og en flyvemaskine, vel på en bugserbåd. Foto Georg Kjøller. Niels Chr. Bohn Pihls samling.
Her lægger vi mærke til, at man også benyttede et par små fiskekuttere til transport af tyske tropper den ene vej, russiske den anden.
På billedet ser vi Dampskibsselskabet af 1866's motorgalease "Ella", der er på vej med tyske krigsfanger fra Rønne Havn mod Kolberg. Den var bygget i Holland i 1915, blev købt af 1866 i 1942 Den blev solgt igen i 1956 til Svaneke og blev vist nogle år benyttet som postskib til Christiansø af Peter Sonne. Fra Færgens arkiv. |
Østbornholmske Dampskibsselskab tog også sin del af sejladsen med tyske soldater den ene vej, russiske den anden. Til Kolberg den 15. maj, retur 16. maj.
Læg mærke til S/S Vesterhavet, den måtte agere som bugserskib på ruten fra Kolberg til Rønne. Det varFiskeridirektoratets skib, men besætningen var det lokale Dampskibsselskabet af 1866. Østbornholmske Dampskibsselskab's S/S Carl af Nexø i Hasle Havn, foto Erik Pedersen, 13.9.1942. |
19. og 20. maj blev der sendt mange både af sted til Kolberg. Men der ankom også en enkelt båd med bl.a. kartofler, der skulle meget mad til de mange munde. Nu var det ellers mest krigsmateriel den ene vej og russiske soldater den anden.
Dampskibsselskabets S/S "Østersøen", der var bygget på Burmeister & Wain i 1899 som selskabets S/S "Bornholm" var med. Den fik en lidt omskiftelig "tilværelse", hvis man kan sige det sådan. Blev solgt til et svensk rederi i 1924 og fik navnet "Borgholm" (så var der kun et bogstav at rette). Købt af et rederi i Allinge i 1934 og endelig af den oprindelige ejer, Dampskibsselskabet af 1866 i 1937, hvor det så fik navnet "Østersøen". Sejlede trofast under krigen, kom bl.a. med danske soldater til Bornholm i 1946. Ophugget i 1953. S/S Østersøen under Anden Verdenskrig. Ukendt fotograf. |
Her ser vi, at S/S Vesterhavet igen bliver benyttet til bugsering, fra Rønne 21. maj, retur til Rønne 22. maj med russiske soldater.
24. og 25. maj 1945 stadig sejladser især til Kolberg. Krigsmateriel!
De sædvanlige sejladser, det lyder forfærdeligt med så meget krigsmateriel der skal fragtes til Bornholm. Tysk krigsmateriel den anden vej?
"Ella" sejler nu til København og retur begge veje med stykgodt, mon ikke det er madvarer? S/S Vesterhavet sejler d. 27. stadig med krigsmateriel til Kolberg, retur derfra d. 28. maj. Fører på den rejse var Johansen. Her er et vinterbillede af Ella i en havn et eller andet sted. Med opmalede nationalitetsmærker.
|
M/S Afrodite af Sakskøbing er ankommet med chamottebrokker og afsejlet med lervarer. Ligesom Helga af Odense er afsejlet med skærver. Livet er måske så småt begyndt at komme i gang igen.
De sidste dage i maj, stadig sejladser til og fra Kolberg med krigsmateriel. Men "Sara" og "Laura" af Lohals ankommer fra Kolding med brunkul og afgår til Aalborg med granit. Og vi har også et svensk skiv, "Hugo" af Skærhamn ankommer ledig og sejler til Göteborg med lervarer.
128 anløb, løbenummer 282-410. En travl tid for havnen. Til venstre: Et ældre foto (uden nationalitetsmærker) af S/S Vesterhavet, som forliste i 1. juni 1945. Da transporterne stort set var overstået, blev skibet minesprængt ud for Kolberg. 213 russere mistede livet, det samme gjorde 11 besætningsmedlemmer, kun matros Helge W. Jacobsen fra Hasleoverlevede. Foto på M/S Søfartsmuseet i Helsingør. |
Afrodite, M/S Sakskøbing 1
Albatros, M/S Svaneke 2 Anna, M/S, København 4 Bendy, M/S, Hasle 5 Birgitte, M/S, Hasle 3 Carl, S/S, Nexø 5 Cathrine, M/S Svaneke 4 Dana, YD Kutter 29 2 Dana, M/S. Rønne 3 Dannebrog, M/S, Aalborg, 4 Elinor, M/S , Rønne, 2 Elise Stub, M/S, Rønne 3 Ella, M/S. Rønne 6 Emma, M/S, Rønne 1 Emmy, M/S, Rønne 2 Esther, M/S, Rønne 2 Eva, M/S, Rønne 2 |
Familien, M/S Køge 1
Freja, M/S, Rønne 3 Goldi, M/S, Nexø 3 Grethe, M/S, Hasle 1 Grethe Rask, M/S, Hasle 5 Hanne Marie, M/S, Hasle 3 Hans Juhl, M/S, Gaabense 1 Havel, M/S, Königberg 5 Hauer, lægter Stettin 1 Helge, M/S, Odense 1 Hela, lægter, Danzig 3 Hugo, M/S, Skærhamn 1 Hængi, M/S, København 1 Inge, M/S, Rønne 2 Jørgen Peter, M/S, Hasle 2 Laura, M/S. Lohals, 1 Lithie, M/S, Svendborg 2 |
Nethe S, M/S Svendborg 1
Neptun, M/S Rønne 1 Nora, M/S, Rønne 7 Prøven, M/S Hasle 2 Resolut, M/S, Rønne 3 Rita, M/S, Hasle 4 Sara, M/S, Lohals 1 Saspe, S/S, Danzig 3 Skjold, M/S, Thisted 3 Svend Dahl, M/S. Kbh. 3 Ternen, M/S, Rønne 4 Thor, Kvase, Rønne 1 Vera, R 100 kutter 1 Vesterhavet, S/S, Kbh 8 Østersøen, S/S, Rønne 4 Aage, M/S, Rønne 8 SE 10, kutter 1 Lægter AK 1 |
Anløb Rønne Havn i maj måned 1945. Skibene her i alfabetisk orden, tallene fortæller om antal ankomster. Enkelte af skibene var almindelige fragtskibe (markeret med sort) og blev ikke brugt til transport af personel og krigsmateriel.