Torvegade Torvegade før og nu
Det ældste billede, vi pt. kender af Torvegade. Det er lidt af Store Torvs sydside og Torvegade. Foto Chr. A. Møller, o. 1910. Bemærk rendestenen - den er væk på de øvrige billeder.
Jens Riis Jørgensens kommentar: Tholanders Klædefabrik kom 1903. Sjovt at se Schjernings farveribygning i starten af 1900-tallet.Til venstre har vi Rønnes første borgerskole eller offentlige skole fra 1806, og i bunden isenkræmmer Klöckers, senere Bidstrups forretning. Der står A. B. Klöcker på skiltet, og han havde ejendommen fra 1902 til 1911, så billedet er fra senest 1910. Huset var blevet udskilt for proprietær Anders Kofoed i 1874. Blev det bygget på det tidspunkt? Det kunne godt passe med vinduerne på første sal, men det kunne også være lidt tidligere. |
Jens Ole Fassel: Efter Schjerning ligger Klædehandler Jacobsen i Torvegade 2, se billderne herunder. Kyhn's gartneri. Skotois, skotøjsforretningen, som findes endnu (1914). Læg også mærke til telefontårnet med telefoncentral, som på det tidspunkt lå på Lille Torv i maler og fotograf Th. Spellings ejendom. Bornholms Museum.
|
Torvegade. Bemærk Broderiforretningens snoede skorsten. Et nærmest "klassisk" fotografi af gaden der forbinder de to torvepladser. Fotograf Yhr (?). Bornholms Museum. Billedet findes længere ned på siden - sammen med en før og nu tekst. Fotograferet mellem 1911 (hvor Andreas P. Bidstrup etablerede sig for enden af gaden og 1915, hvor Janus Ipsen fik boghandel i Schjernings gamle faveribygning.
Torvegade i Rønne o. 1915. Foto Hans Frederik Andersen, Bornholms Museum.
Jens Ole Fassel: det er min farmors søster Annine Ipsen, en af de første piger, som gik på Rønne Statsskole, som står på trappen til boghandlen. Jens Riis Jørgensen: Efter P. Bidstrups overtagelse af matr. 485d for enden af Torvegade skete en del ombygninger (1911, 1918, 1920). Efter Janus Ipsens boghandel har vi i matr. nr. 522a isenkræmmer Christian Pihls toetage fra 1882, senere detailhandler/klædehandler H. Jacobsen. (Se herunder). Skanning af 8x8 dias til højre: Torvegade i Rønne med den gamle borgerskole til venstre. BØA 2014-08.
Interessant at der er navn på fotografen til disse billeder. 8X8 dias til højre er et i en serie fotografier fra hele Bornholm. Der er andre fotografier på Byarkivet - endda en defekt glasplade, også taget af H.F. Andersen. HER. (Fagenes fest). |
H. Jacobsens Klædehandel fra gaden - og fra gården. Torvegade 2. Foto Kaare Rasmussen 1934. Bornholms Museum.
Tre billeder af samme (ukendte) fotograf. Fotograferet - formentlig - omkring 1966, før nedrivning i 1968 af bygningerne, der indeholdt en Irma og Fassel Boghandel, og på modsatte side den gamle borgerskole og bagvedliggende bygninger der blev revet ned 1974. Samlingavk.
Fra før Torvet gik af lave: her er både den gamle borgerskole (tv.) og den herlige Irma-butik bevaret. Foto December 1966 af Torvegade. Fotografen er Kaj Hansen fra "Rosvang". Billedet tilhører Hans Jacobsen.
Torvegade 5 og Ellekongstræde i Rønne o. 1915. Andreas P. Bidstrup, 1886-1963, havde overtaget en isenkræmmerforretning her i 1911. Han var søn af "kullehandler" Christian Bidstrup, Lille Ellekongstræde. Den høje skorsten hører til en lille lervarefabrik, ”Rønne Lervarefabrik, M. Møller & Søn” overtaget i 1906 af Carl Møller, senere ejer af fabrikken Søholm.
|
Samme Møller blev gift ind i "Bidstrupklanen" med en datter af arkitekt Mathias Bidstrup. Den høje bygning i Ellekongstræde er Vestre Skole, som var tegnet af samme Mathias Bidstrup. Familien Bidstrups fotoarkiv. Se også Lille Torvs nordside og næste billede. Købmand H.J. Hansen boede stadig i ejendommen i 1946. Se Ellekongstræde HER.
|
Fotografisk postkort af Torvegade 5 i Rønne. "H.J. Hansens Agentur & en Gros Lager" - står der på et skilt på taget. 1920erne (?). BØA 2014-32.
"H.J. Hansens Agentur & en Gros Lager" i Torvegade 5. Foto fra familiearkivet, nu på Bornholms Ø-arkiv, BØA 2014-32. Damen på trappen er Thora Andrea Sorth. Firmaet, ved sønnen Ludvig Johannes Hansen der overtog engros-virksomheden, er ved at flytte til Staalegade 8. Han havde erhvervet den store toetages ejendom på hjørnet af Staalegade og Stettestræde. Han overtog også en lille ejendom, som havde tilhørt manufakturhandler Simon Madsen. Den rev han ned og forlængede sitn toetages ejendom, det ser man næsten ikke i dag - med mindre man ved det. Stålegade/Staalegade HER.
|
Jens Riis Jørgensen fortæller: Huset, som det ses på billedet, fik sin grundmurede facade og nye indretning i 1866 for skræddermester L. P. Jensen. Det blev fraskilt nabohuset i vest, som samme år fik tilsvarende ombygning for drejermester Jens Peter Kofod. Begge huse var en ombygning af en bindingsværkslænge, som tømmerhandler Christian Sørensen byggede her i 1826. Den lå for enden af Lille Torv og dannede forbindelse ned mod Store Torv. Bindingsværksgavlen med halvvalm mod Ellekongstræde ses på det lille billede. Efter flere ejerskift overtog far til købmand Hansen, Røbro, denne hjørnebygning i 1899. Han hed Hans Jørgen Hansen og var handelsagent. Købmand Hansen i Rø lærte således købmandsskab i dette Rønnehjem.
|
Bornholms Andelskasse i Torvegade. Foto Kaare Rasmussen o. 1950 (?). (Flere billeder følger). Andelskassen Bornholm havde sidst adresse i Torvegade 3. Den startede sidst i 1930'erne som J.A.K. J.A.K. = Jord-Arbejde-Kapital.
Andelskassens filial i Rønne havde adresse i St. Torvegade 28 hos bogbinder Beck. (Vejviser 1938 og 1942). Sidstnævnte sted er navnet ændret til Bornholms Andelskasse. I 1944 og 1948 er adressen St. Torvegade nr. 24 hos bygmester Kr. Ipsen. I 1952 og 1955 er adressen Torvegade 3 i egne lokaler, efter overtagelse af frisørsalonen Viella. I 1962 er Motorkontoret flyttet til Torvegade 3 fra lokale i Tinghusets stueetage, hvor der nu er retssal.
Andelskassens filial i Rønne havde adresse i St. Torvegade 28 hos bogbinder Beck. (Vejviser 1938 og 1942). Sidstnævnte sted er navnet ændret til Bornholms Andelskasse. I 1944 og 1948 er adressen St. Torvegade nr. 24 hos bygmester Kr. Ipsen. I 1952 og 1955 er adressen Torvegade 3 i egne lokaler, efter overtagelse af frisørsalonen Viella. I 1962 er Motorkontoret flyttet til Torvegade 3 fra lokale i Tinghusets stueetage, hvor der nu er retssal.
Kaare Rasmussen har fotograferet Andelskassen, vel i forbindelse med at man etablerede sig her i Torvegade 3 o. 1950.
Torvegade 1, til venstre, var Marie Kofoeds gamle arbejds- eller fattighus, opført for midler fra Etatsrådinden (og Rønne Kommune) i 1813, det ses her med en sydfacade på 13 fag med dør i midten. Det fungerede aldrig efter hensigten, men blev udnyttet af Borgerskolen, der havde behov for mere plads. I stedet byggede (etablerede) kommunen arbejdshuset i Møllegade 44. Nr. 3 er huset med en gavlkvist og nr. 5 er købmand Hansens hjørneejendom med gavl i Ellekongstræde.
|
På gårdspladsen bag hjørnehuset havde Bjørn Backhausen sit keramik-værksted. Det var indrettet, hvor tidligere Rønne Lervarefabrik havde haft til huse. (Skorstenen på billedet til venstre må være fra det værksted). Backhausen havde overtaget ”Pottemagerhuset” i 1962 efter Berte og Folmer Larsen. De havde etableret værkstedet i 1950erne. Backhausen havde værkstedet til bygningen blev revet ned i 1970erne.
|
Hvem boede og havde virksomhed i Torvegade?
Vejviser 1927: I nr. 1 må der havde været lejligheder, der boede seks personer.Torvegade 3: Drejemester Chr. E. Kofoed. Vejviser 1944: Nr. 1: (ejet af Rønne Kommune), her boede to massøser. Nr. 3: Lisa Hansens damefrisørsalon. Nr. 5: Forhenværende købmand H.I. Hansen. Vejviser 1946: Stadig massøse i nr. 1, Thorngreens Damefrisørsalon i nr. 3 og købmand Hans J. Hansen i nr. 5. Vejviser 1948: Torvegade nr. 3: Malermester Charles Thorngren. Vejviser 1952: Nr. 1 Revisor Wøldike Nielsens Kontor, nr. 3: Bornholms Andelskasse og nr. 5 revisor H.P. Mahler Jørgensen. Vejviser 1955: Som i 1952. Vejviser 1958: Som i 1952. Vejviser 1962: Nr. 1 Bornholms Revisionskontor, nr. 3: Motorkontoret, nr. 5: Brænder Børge Oldenborg. Vejviser 1967: Nr. 1: Bornholms Revisionskontor, nr. 3: Motorkontoret, Nr. 5: Børge Oldenborg og keramiker Aage Bjørn Backhausen. Alle ejendomme ejes af Rønne Kommune. |
Andelskassen Bornholm havde sidst adresse i Torvegade 3.
Den startede sidst i 1930'erne som J.A.K. Andelskassens filial i Rønne, med adresse St. Torvegade 28 hos bogbinder Beck. (Vejviser 1938 og 1942). Sidstnævnte sted er navnet ændret til Bornholms Andelskasse. I 1944 og 1948 er adressen St. Torvegade nr. 24 hos bygmester Kr. Ipsen. I 1952 og 1955 er adressen Torvegade 3 i egne lokaler, efter overtagelse af frisørsalonen Viella. J.A.K. står for Jord-Arbejde-Kapital. I 1962 er Motorkontoret flyttet til Torvegade 3 fra lokale i Tinghusets stueetage, hvor der nu er retssal. På det ene billede af nordsiden af Torvegade, hvor man kan se et helleanlæg, står der at nr 5 er købmand Hansens ejendom. Det er ikke korrekt, fot han døde dec. 1947, altså længe før man begyndte at male på brostenene. Kommunen ejede huset da billedet blev taget. Motorkontoret var i Torvegade 3 til bygningerne blev revet ned, hvorefter det blev flyttet til Østergade 5. Da biblioteket (på Store Torv i den gamle Borgerskole) flyttede til den nuværende placering på Pingels Allé i 1972, begyndte man nedrivningen af hele kareen. |
Torvegade forbinder Store Torv og Lille Torv. Der er ikke bevaret
meget af den gamle bebyggelse i Torvegade. Kun Andreas P. Bidstrups ejendom (af Mathias Bidstrup) forenden af Torvegade, i 2002 overtaget af DiBa-Bank, samt et par ejendomme på modsatte hjørne. To ældre ejendomme til højre måtte lade livet i 1968 - og blev erstattet af Irmas toetages, grå betonbygning. De øvrige gamle ejendomme til højre med skotøjsforretning, klædehandel, farveri og renseri, osteforretning, broderiforretning, blomsterhandel og smørforretning (Irmas forgænger) forsvandt lidt efter lidt. Den snoede skorsten på det gamle billede, et stykke murmesterkunst, er også en saga blot. |
I 1940-41 opførtes ”Bornholms Laane- og Discontobank” af arkitekterne Bendixen og Klein. I 1950erne rev man sidste del af længen (en gang en stor købmandsgård) ned og opførte sidst i 1950erne Rønne Brugsforening, senere Kvickly. En lav enetages længe i Torvegade forsvandt som den sidste i 2008 - der er endnu hul i husrækken. Det lave grundmurede hus -fra 1806 - til venstre på det gamle billede var Rønne Borgerskole, fra 1920 indrettet som bibliotek. Biblioteket flyttede til Pingels Alle i 1972, hvorefter den gamle skole blev revet ned for at give plads til Bornholmercentret - som dog brændte i 1994 - men atter blev genopbygget. Foto formentlig Th. Yhr, o. 1900. Bornholms Museum.
|
Der findes et andet, ældre billede af Boss' forretning
(fra Bornholms Museums samling). Billedet er så gammelt, at det kunne være fra firmaets start i 1884, hvor ejendommen var nybygget. Fotografen ville så nok være Th. Spelling, som boede lige overfor. Bemærk, der er endnu hverken el eller telefon (forresten sælger forretningen jo også petroleumslamper). |
M. Boss, hjørnet af Lille Torv og Torvegade. 1909 (?). 1884 er formentlig
årstallet for grundlæggelsen af firmaet - og ejendommens opførelse. Gad vide om den gråhårede herre ikke er M. Boss? Mathias Jørgen Peter Boss, glashandler i Rønne, f. 1841. 25 års jubilæum måske? Bemærk telefonledningerne - telefontårnet var anbragt på bygningen på den modsatte side af gaden. Fotopostkort. Ukendt fotograf. Ejendommen var nyopført i 1884, ved byggefirmaet H.P. Bidstrups Byggeforretning. Det er formentlig Mathias Bidstrup, der var arkitekt på både denne (endnu bevarede ejendom) og pendanten på den modsatte side (nedrevet). |
Så er det fristende at slutte Torvegade med dette foto fra hedengangne dagblad, "Bornholmeren", ca. 1980. Bornholmercentret brændte i 1994 og blev genopført - nogen synes i en lidt pænere version. Bornholms Museum.