Store Torvegade - Rønnes gågade Se også bombebilleder - HER
Hvornår St.Torvegade blev gågade? Den var først dobbeltrettet hele vejen fra Torvet, så ensrettet fra Hafniahus (fra 1970erne?).
Gågaden blev indviet 11. juni 1990 af borgmester Arne Hansen. Altså 25 års jubilæum i 2015.
Gågaden blev indviet 11. juni 1990 af borgmester Arne Hansen. Altså 25 års jubilæum i 2015.
Store Torvegade 1 til venstre set fra Torvet. Den lange lave bygning til venstre, der blev revet ned i 1974, rummede bl.a. Sjøbergs Boghandel og "Kaare Rasmussens" fotoatelier, selvfølgelig med forretning i gadeplan og selve fotoatelieret i tagetagen. Inden da havde flere fotografer haft atelier i denne ejendom: Victor Lund, Karl Kofoed, Asta Kofoed og Kaare Rasmussen. BM.
Bornholms Volvo Import er første gang opført i Kraks register 1958 på adressen St. Torvegade 1 og Isenkræmmer Højegaard sidste gang i 1960 - så jeg må antage at billedet er fra et af årene 1958-1959-1960 - nærmere tror jeg ikke man kan komme. (Erling Juul-Pedersen).
Den bagerste mener jeg er en PV444, som er produceret i 53-58 - Den forreste er en PV445 eller Duett, som er også lavet i 50'erne. P. W. Sode som har butik i St. Torvegade nr. 1 finder vi i telefonbøgerne i 58 - men ikke i 55. Nummerpladerne er i serien J2500-J5000 som gælder fra 1928 til 1958. J4406 er hen mod slutningen - og det passer fint på modellerne. Så mon ikke billedet er fra ca. 1956-1962? (Bille-Brahe).
|
En søn af firmaet, Niels-Peter Sode skriver: "Min far åbnede VOLVO forretningen i Rønne i okt. 1956. Bag forretningen lå en gårdsplads med toppede brosten og lagerlænger. Her blev så oprettet et personvognsværksted. Fotoet her må være taget sidst i 40'erne eller i begyndelsen af 50'erne. Forretningen med de stribede markiser var Mads Abildtrups manufaktur og klædeforretning, som blev afhændet til min far Peter Winther Sode i 1955. Min far drev på det tidspunkt 2 forskellige forretninger fra adressen Bryggeristræde 2-6 i Nexø. 1. Nexø Bryggeri og Mineralvandsfabrik (senere Bornh. Bryggeri) 2. Sode Motor Co., med salg af VW, Allgarier Porsche traktorer, VOLVO personbiler, traktorer og lastbiler (VW fra 1951 og Volvo fra 1953). Da der ikke var en landsdækkende import af Volvo biler i Danmark, importerede han selv bilerne direkte fra Sverige og fik køretøjerne fragtet med skib direkte fra Ystad til Bornholm. Derfor hed firmaet i en periode Bornholms Volvo Import. Da VW importøren (Skandinavisk Motor Co.) i 1954 ikke mente min far kunne lægge alle sine kræfter i salget af begge bilmærker, forlangte man, at min far skulle skille sig af med forhandlingen af Volvo på Nexø adressen. Han snød dem imidlertid ved at åbne en ny forretning for Volvo på den modsatte side af Bornholm - i Rønne. Denne konstellation fortsatte til slutningen af 60'erne, hvor Volvos lastbilsalg blev overdraget til entrep. Poul Larsen i Rønne. Personbilsforhandlingen overgik også senere til samme firma. Volvo 445'eren på fotoet er en 1954'er, ombygget til varevogn, med blændede ruder, så den kunne registreres på gule plader og dermed måtte køre på 'farvet benzin' - med hvad deraf fulgte."
|
Store Torvegade til venstre, nr. 3 og 5, som blev revet ned i 1971-1972. Her åbnede efterfølgende Linds Farvehandel. Foto ukendt fotograf o. 1910-1920. I vinduet hvor den to piger står og kigger, åbnede Arne Grønvang Nielsen sin Polyfotoforretning i 1933. (Jvnf. billeder herunder).-
Store Torvegade en kold vinterdag med nyfalden sne. N. Jeppesens Bogbinderi går igen på flere af billederne, det er Store Torvegade 4. Naboejendommen, nr. 6, var siden 1879 ejet af urmagermager A.P.Ipsen og hans mor. Den blev solgt i 1910 til urmager Munk. H.Vi ser mod nord! Foto fra Bornholms Museum.
Store Torvegade 1-3, 18.11.1949. Kaare Rasmussen.
Store Torvegade 1-3, 18.11.1949. Kaare Rasmussen.
Jens West, Tapet og Farvehandel, St. Torvegade 5, Tel. 180. (Vejviser 1910.)
De fotografiske postkort er fra Allinge-Sandvig byarkiv, givet til Bornholms Ø-arkiv. De to kort er sendt 1911 og 1912 til Hr. Gasværksbestyrer Kofoed i Allinge fra urmager A. Munk. Før købet af ejendommen Store Torvegade 6 havde A. Munk butik og værksted på Store Torv. Se HER. Billederne er muligvis - som billederne fra Store Torv - fotograferet af keramiker Herman Sonne.
|
Store Torvegade matr 552b: Ejer: Enkefru Andrea Ipsen fra før 1876 og siden Uhrmager A. P. Ipsen fra 1892 til 1910. Derefter Andr. Munch til 1918, Skotøjshandler R. Christensen til 1926, hvor Cykelhandler John Frimand Kofoed overtog ejendommen. Munch fik 1910 "Gasmotor til Frembringelse af Elektricitet til Belysning". Et par år efter fik man elværket. (Jens Riis Jørgensen).
|
Store Torvegade, 1920erne (?). Tilhører Karin Beck.
Store Torvegade i Rønne, hvornår ved jeg ikke. Men Torvets sydside er endnu med den lave enetages ejendom. I 1940-41 opførtes på en del af grunden ”Bornholm Laane- og Discontobank” , Fotografen er ukendt, men billedet har tilhørt Colbergs Boghandel. Foto tilhører Henrik Hartvig Poulsen. ØM.
Indgang fra Store Torvegade 2. En af Rønnes gamle biografer. 1930'erne. (Se Johs. Thoms artikler i Jul på Bornholm om biograferne på Bornhomlm 1998 ff. Der er også billeder fra biografens indre, på bornholmskebilleder.dk. BM.
Store Torvegade set op mod Store Torv. Husrækken til højre er desværre revet ned, gaden er gjort bredere og nyt er bygget, jvnf. herunder. Man aner netop på det store billede, den lange etetages ejendom, Store Torvegade 1 helt ud til Torvet. Den gamle magasinbygning ved Rosengade er også væk for længst.
Store Torvegade, foto Chr. A. Møller o. 1910.
Store Torvegade. Rønnes gågade. Og altid en travl handelsgade,
hvilket i højeste grad har givet sig udtryk i den udskiftning af husene, som man kan se her. Umiddelbart til venstre i billederne har vi Rosengade. På den side af gaden er samtlige bygninger revet ned, nye er kommet til, gaden er blevet ”moderne”! Også de lave bygninger på Store Torvegades højre side er væk i dag. På det gamle billede er der blot én toetages ejendom med karnap i øverste etage. I dag er der tre. Og plankeværket der skjuler N. Jeppesens Bogbinderi, etableret 1865, har måttet vige for den store grundmurede bygning ud for Rosengades udmunding. |
I 1910, hvor det gamle billede er optaget, var det N. Jeppesens enke, der
varetog virksomheden i Store Torvegade 4. Th. Chr. Kure havde sit skrædderværksted i Store Torvegade 8, og i nr. 6 havde blikkenslager P.K. Jensen sin virksomhed. Mon ikke det er blikkenslagermesteren selv, der iført sin bowlerhat, holder øje med om fotografen gør sit arbejde rigtigt. Bag bygningen med karnappen aner man to imponerende gavle i 1880-90ernes ”konditorstil”. De blev begge revet ned i 1970erne og har givet plads til apotekets store treetages ejendom. I forbindelse med nedrivningerne er vejen gjort bredere. Foto Th. Yhr 1910, det nye foto Niels-Holger Larsen 2009. Bornholms Museum. |
Store Torvegade, set fra nuværende Laksetorv mod syd, mod Store Torv
Man kan gå fra Laksetorvet mod syd ad Store Torvegade til Store Torv. Den store, gamle købmandsgård på hjørnet af Magstræde og Store Torvegade, nr. 18, - den gule Exsteens Gård til venstre - ligger som en relikt fra gamle tider. Nu har butikken ”Textilia” fornemt udsalg med beklædning i hør fra de baltiske lande og andre gode ting. Før supermarkedernes tid var der brug for de mange købmandsbutikker og andre specialforretninger, hvor den hjemmearbejdende husmor, som en af sine mange pligter, skulle handle det fornødne til familien.
P. Michelsens Efterfølger var købmand H. Chr. Exsteen. Fotos: Th. Yhr o 1900 og Niels-Holger Larsen 2009. |
I ejendommen var der også en skomager, C.R. Hansen, ”Rønne Ny
Skotøjs Oplag”, med det fineste skomagerskilt. I den lille trefags naboejendom havde Cykle- og Symaskine Mekaniker F. Härtel til huse. Hans reklamerede, som vi ser, for to nye og nyttige opfindelser. Således lå der den ene lille butik efter den anden i de små ejendomme ned ad Store Torvegade. De er alle sammen væk i dag. Læg mærke til en af de ting, der virkelig har ændret byrummet: der er kommet kviste på tagene. Et udtryk for en ændret boligstil, større velstand og en anden måde at bruge vore huse på. Før var der behov for de åbne loftsrum til opmagasinering, tøjtørring osv. |
Til venstre et endnu ældre foto af købmand F. Michelsens forretning på hjørnet af Store Torvegade og Magstræde. Se mere om købmandsgården HER.
Store Torvegade - set mod syd, mod Store Torv. Omkring 1910. Foto Chr. A. Møller. Bornholms Museum.
Store Torvegade 24. Thue Hansen var udlært som skrædder i Østerlars og Gudhjem i 1932 til Rønne i 1948. Havde først forretning i St. Torvegade 24, byggede nyt fra 1972, flyttede ind - i Store Torvegade 1 - i 1974. Butikken er solgt til søsters datter og hendes mand i 1982-83.
Store Torvegade. Jørgen Wilhelm Beck og søsteren Ellen Beck, sidst i 1920erne. Billedet tilhører Karin Beck.
Store Torvegade med Jørgen Wilhelm Beck, sidst i 1920erne. Tilhører Karin Beck.
Genopbygningsarbejdet efter 1945
St. Torvegade, Byledsgade til venstre. Rydning og genopbygningen er i fuld gang. Den nye bygning med de to etager til højre i St. Torvegade (26), og med store buede vinduer i gadeplan, er det nye bogbinderi. William Beck døde i 1946, og sønnen stod med resterne af det gamle værksted, som meget ung, blot 24 år. Han fik virksomheden bygget op igen. Her i Store Torvegade havde han bogbinderi, indtil der blev for lidt plads pga. udviklingen af kartonerne og fryserammerne og fabrikken på Sandemandsvej 6 blev bygge. Han lejede også en bygning i Byledsgade i den mellemliggende periode.
|
Bygningen i to etager med halvvalmet tag til venstre i billedet ligger i Nørregade, det kors man ser over taget på det lille hus, kan være fra Evangelisk-Luthersk Missionshus i Tværstræde.
1946, foto H.P. Holm, Bornholms Ø-arkiv. |
Storegades udmunding i Store Torvegade. Arkitekthjælpens foto (?). Bornholms Ø-arkiv.
Schacks Købmandsgård i Store Torvegade 36. Hafniahus' forgænger. Se mere HER
J.S. Werchmeister, købmandsgård på Store Torvegade 36 (nedrevet for at gøre plads til Hafniahus). Foto formentlig o. 1910. Senere overtaget af Købmand Schack, som afhændede den i 1930erne til forsikringsselskabet Hafnia, som med arkitekt Ib Lundings mellemkomst byggede Hafniahus i årene 1934-1937. Schack fik købmandsbutik i den nye ejendom. Se flere billeder af købmandsgården, fotograferet af Ib Lunding HER.
Store Torvegade set mod nord, med Købmand Schacks gård - og en
gevaldig telefonmast, =. 1910. Samlingnhl. |
Hafniahus' arkitekt, Ib Lundings billede af den gamle købmandsgård, før de måtte lade livet for hans boligprojekt.
|
Schacks Gård - gårdspladsen med en toetages magasinbygning, som man også ser fra gaden på det øverste foto. Det er formentlig købmand Schack, vi ser på billedet. Han kom fra Nordjylland, havde en ældre bror, Hans Schack, som var en af de første danske officerer i den belgiske Kong Leopolds uafhængige Congostat. Han levede sin sidste år hos broderen i Hafniahus i Rønne.
Foto H.P.Holm o. 1933.
Foto H.P.Holm o. 1933.
A.F. Schacks Købmandsgård i Store Torvegade. 1930erne. Billedet tilhører Cai-Erik Kjøller Andersen.
Hafniahus. Se Ib Lundings egne billeder HER og byggeriet HER
A.F. Schacks købmandsforretning i nybyggede Hafniahus. Ca. 1936-1937. Billedet tilhører Cai-Erik Kjøller Andersen.
Postkort med Hafniahus, inden bygningerne er helt færdige, dvs. før 1936. Man har endnu ikke fået sat vinduespartiet i Knuds radio og Cykle Co butik på hjørnet, der er også an ældre type benzinstander i gaden. Foto tilhører Torben Rønne Larsen.
|
Hafniahus til højre. Store Torvegade, hjørnet af Byledsgade. Bornholms Ø-arkiv.
|
Luftfoto 1946, Sylvest Jensen, Hillerød.
Ældre billeder af Store Torvegade efter Schacks Gård/Hafniahus
Bazar du Nord, Store Torvegade 41-43. Omkring 1920. Senere (1940erne) Pouls Møbelmagasin. Foto Ch. L. Sundbøll. Bornholms Museum.
Bornholms Vejviser 1922, Slagtermester J. Schmehl, St. Torvegade 51. Billedet tilhører Per Gammerath.
"Bidstrups Manufakturhandel". "Vilh. Bidstrup, Skrædder". St. Torvegade 57, matr. 734, o. 1905-1920. De lejede, idet ejendommen var ejet af skomager, købmand, skræddere og efter den tid sadelmager (?). Otto Vilhelm Bidstrup blev født i Allinge den 3 sep. 1880 og døde ugift i Rønne den 11 juni 1951. Han boede sammen med sin ugifte søster Alma Marie Dorthea Bidstrup, der blev født den 23 jan 1868 i Allinge og døde i Rønne den 6 juni 1945.
|
Vilhelm og søsteren Alma Bidstrup var fætter og kusine til Mimi Holm, Holmegård i Sandvig. Familien fortalte, at Vilhelm var en slags "missionær", der gik rundt på knejperne for at frelse drankerne fra synden.
Alma og Otto Vilhelms far begyndte som skrædder i Allinge og udvidede siden med købmandshandel. Ved folketællingen i 1921 boede Alma og Vilhelm i Laksegade 28 (nu 22) i Rønne. |
H.M. Lunds Skomagerforretning i Store Torvegade 61. Bornholms Museum.
Store Torvegade, matr. 723, nr. 81, 83, 85 til venstre. Foto o. 1960. Bornholms Museum.
Store Torvegade 81, 83 og 85, matr. 723. En gammel avlsbrugerejendom. Se mere HER
Matr. 723. Fotopostkort. Resterne af den gamle avlsbrugerejendom. Eksisterer stadig, men meget ombyget. Ludvig Pedersen, St. Torvegade 79b, (nu 2014: 83) Rønne. Mekanisk Cykle= Symaskine= Værksted. Ukendt fotograf. Bornholms Ø-arkiv. Postkortsamling.
Det er fra St. Torvegade 87. Jeg tror at brødudsalget hed Lorentzens Brødudsalg. Min farmor havde en søster, der hed Marie Lorentzen – og hun havde udsalget her. I St. Torvegade 89 havde skræddermester Th. Pedersen sin forretning. Foto tilhører Kjeld Holm Hansen, Rønne.
Store Torvegade 99, 1925, tandlæge Bruun. Det er sikkert ham der står i døren sammen med fruen. Bornholms Museum.
Store Torvegade 76, o. 1960 (?), foto fra Rønne Kommune, BM. "Sandbjerg", oprindelig opført som direktørbolig til De forenede Granitbrud.
Bakkehuset på Store Torvegade. Iflg. tekst på billedet da beboet af købmand og måler Magnus Bidstrup og hustru.
Lynghøjen, Store Torvegade 109. Matr. 1213. Se meget mere HER.
Lynghøjen. Store Torvegade 109. Driftsbestyrer J.M.E. Fagerlunds Legatboliger. Revet ned i 1990, i 1991 nyt byggeri ved BO42 indviet, Lynghøjen 1-45. (Se HER).
Bornholms Avis 16.10.1889: "Værkbestyrer Fagerlund har købt et Jordstykke af Aktieselskabet Bornholms Maskinfabrik beliggende mellem Rønne Bryggeri og Maskinmester Clausens Eiendom og Nordre Jernstøberi. Foruden denne Grund, der strækker sig ned til Søen, har Fagerlund tillige kjøbt Grunden bag Clausens Eiendom".