Nordre Jernstøberi, Store Torvegade 105, Rønne, 1845-1988.
Nordre Jernstøberi var grundlagt 1845 af købmand Peder Hansen Rønne, men blev hurtigt efter overtaget af værkleder H. Wichmann. Støberiet fik økonomiske problemer - selv om man bl.a. fik opgaven med fremstilling og opsætning af Havnefyret i 1880.
I 1887 blev støberiet opkøbt og sammenlagt med Bornholms Maskinfabrik. |
Arbejdere og nogle små læredrenge (?) på Nordre Jernstøberi - 1910-1920erne (?). Foran er der anbragt forskelligt støbearbejde, som synes at være tandhjul mv. beregnet til en nedliggende hestegang.
Foto Bornholms Museum. |
Bornholms Avis 26. januar 1893: "Ved Nordre Jærnstøberi er bygget et Kirketaarn af Sne; det er en Efterligning af Rønne Kirketaarn. Taarnet er 10 Alen højt og er en Femtedel af Rønne Kirketaarns Størrelse. Taarnet er lavet af Arbejderne ideres Fritid og modtager Gaver til Samaritanen og Understøttelsesforeningen. (Vinteren 1892-1893 var usædvanlig kold og barsk og iflg. avisen blev der flittigt samlet ind til de fattige - og uddelt varmt mad dagligt. Der var mange lignende snefigurer rundt om i Rønne, hvor man samlede ind til de fattige.
Foto Chr. A. Møller - se teksten til højre! |
Billedet herover er en kopi af en glasplade på Bornholms Museum. Man har stillet nogle af Nordre Jernstøberis træforme til støbning op til fotografering. Årstal ukendt, men da det er en glasplade er det før 1950.
Avisen meddeler efterfølgende: "Snefiguren ved Nordre Jernstøberi indbragte i Fredags 18 Kr og 72 Øre. i Lørdags 8 Kr og i Søndgas 26 Kr 61 Øre, tilsammen 53 Kr. 33 Øre."
9. februar 1893 fortæller avisen: "Portrætterne af Snetaarnet ved Nordre Jærnstøberi ere nu færdige og kunde faas til 20 Øre Stk. paa Kontoret paa Nordre jernstøberi og hos Bogbinder Møller i Sct. Mortensgade. Indtægten tilfalder den frivillige Understøttelsesforening." |
Nordre Jernstøberi, Store Torvegade 105, matr. 713a, Rønne. Foto Th. Yhr, o. 1910-1920?
Nordre Jernstøberi. Pladsen foran smedjen. Bygningen på billedet til venstre blev revet ned måske 1957, og en ny hal blev opført. Valsen på billedet blev brugt til den første tank på kulkajen. Det var hårdt arbejde.
|
Fra fabrikkens gårdsplads. Jernstøberi fra 1845 måske til 1930erne. Ellers var det maskinfabrik og man fremstillede centralvarmeanlæg. Der var også jernlager.
Tekst og fotos: John Westh, tidligere ansat på fabrikken. |
Maskinen der trak alle maskiner på værkstedet, en gammel encylinders dieselmotor. Der kan svagt skimtes en fladrem på svinghjulet- der har trukket et eller andet. Det ses også at varmen fra udstødningen har kunde genanvendes? Den trak drejebænke og mange andre maskiner. En aksel med remskiver og en lang pind fik maskinen i drift; husker jeg rigtigt var der tre hastigheder på drejebænkene. Det var i 1955 til 1960.
|
Herover øverst: Fra sliberummet, nedenunder: Foto af et af værkstederne med John Westh. 1950erne (?).
|
Nordre Jernstøberi, Store Torvegade. '1883' står der på gavlen af huset med butik. samlingavk.
Foto Gustav Svendsen. Fremstilling af stålskorsten på Nordre Jernstøberi - 1966. Gustav Svendsen startede i lære som kleinsmed på Nordre Jernstøberi den 1. november 1965. Skorstenen skulle leveres til slagteriet eller varmecentral i Gartnervangen.
Herunder. Luftfoto af Nordre Jernstøberi, senere Bornholms Jern & Staal, Store Torvegade 105, ved nordre udfaldsvej fra Rønne. Foto fra 1984, tilhører Brødrene Dahl A/S.
|
I 1988 blev fabrikken revet ned og der blev bygget lejligheder på grunden.
Virksomheden flyttede 1. jan. 1988 til Lillevangsvej, hvor den i dag er en filial af Brødrene Dahl A/S (Saint Gobain Distribution Denmark). |