Snellemark (hele gadeforløbet hed tidligere Vestergade - Snellemark - Nygade)
Se bombebilleder fra det gamle Snellemark HER.
1930erne. Daværende Snellemark - og længere fremme - Vestergade - set fra apoteket, Storegade 32, 1930erne. Foto Poul Fischer Jørgensen.
Udsigt fra øverste tagvindue i Storegade 32 (Det gamle apotek) 1. januar 1940. Forrest den brede Snellemark, derefter Vestergade ned til havnen. Foto Poul Fischer Jørgensen BØA 1979-20.
FØR 1945. Ejendom på nordøsthjørnet af Grønnegade og Snellemark. I dag hedder hele gaden fra Store Torv til Havnen Snellemark. Men før de sovjetrussiske bombardementer i 1945 bestod gadeforløbet af tre smalle og lidt krogede gader: Fra Torvet: Nygade (ned til krydset med Storegade), Snellemark (mellem Storegade- og Grønnegadekrydsene) og Vestergade, fra Grønnegadekrydset ned til havnen. Snellemark var det korteste gadeforløb.
|
Her ses hjørnet af Snellemark (vejskiltet) og Grønnegade. Det er/var en grundmuret ejendom fra 1878 med blændingsgavl i noget der kunne ligne nyromansk stil. Den gik til under bombardementet.
Bemærk, at fruen, der har bestilt kortet, holder vågent øje med fotografen. Ligesom børnene. Fotopostkort. Bornholms Ø-arkiv. O. 1920. |
"Thorvald Holms Hus", hjørnet af Grønnegade og Snellemark. Med plakater. Det var før ugeaviserne. Foto F.K. Holm, 1935.
Snellemark 3, Ernst G. Olsens boghandel. Før 1945. Se mere HER.
Rønne, Hjørnet af Snellemark og Grønnegade, stengærdet nedbrudt 1925. Grønnegade 8a, matr. 1064. Foto H.P. Holm. Plakaterne sad i Snellemark.
Snellemark, dekorationsmaler Cordsens ejendom. Han havde været hos L. Hjorths Terrakottafabrik i mange år, men etablerede sig med eget værksted og som dekorationsmaler i 1902 i ejendommen med denne utrolige gavl. Her havde han sin virksomhed til 1914. Hans enke boede i huset efter hans død, men huset blev bombet og hun mistede alt. Boede sine sidste år hos nonnerne af "Det dyrebare Blod" i Lille Madsesgade.
Disse billeder tilhører Kat Skovgaard Marx:
"Dette er forsiden af 6. Snellemark dateret 26 juni 1927". Chr. Skovgaard, møbelsnedkeri i Snellemark. Iflg. vejviser 1927 og 1929 boede Skovgaard i Snellemark nr. 3. og L. Cordsen til venstre i nr. 1. MEN i flg. vejviser 1922 boede Skovgaard i nr. 6, og Cordsen i nr. 8. Så der er sket et skift i nummerrækken mellem 1922 og 1927. Foto Karl Kofoed, Rønne, fotograf i Rønne ca. 1912-1930. "Dette er hjemsted for kristne, over butikken. Hans kone Neline, datter Ragna, sig selv og søn Gunnar. Fascinerende var at opdage centrum fotografi på væggen er min bedstefar med sin kone i Californien."
Snellemark 6, møbelsnedker Chr. Skovgaard og hans svende.
"På bagsiden står der håndværkere i workyard ved 6 Snellemark. Til venstre er min bedstefars bror Christian og ved siden af ham, er hans søn Gunnar. Jeg ved ikke, hvem de andre mænd er." Gunnar Christian Skovgaard var født i 1916. |
Snellemark, Rønne, postkort tilhører Henrik Hartvig Poulsen.
Herover: Snellemark (Nygade) med Ernst G. Olsens boghandel. Tilhører Jens Aage Kæmpe Jensen. Se en side om Ernst G. Olsen HER.
Tegninger er fra Bornholmskomiteens bog "Hjælpen til Rønne og Neksø" 1952.
Genopbygning. Snellemark (den gamle Nygade) genopbygges. Det er Sparekassens bygning til venstre. Foto Møllgaard, samlingAVK.
Genopbygning. Snellemark efter bombardementerne i 1945 - Gaden er ved at blive reguleret - udvidet. På pladsen lige foran os har der tidligere ligget huse. Midt i billedet ses den gamle Sparekasse på Store Torv, som også blev revet ned, angiveligt fordi den også var skadet efter bombardementerne.
|
Det toetages høje hus til venstre tilhørte en slagermester. Hans hus blev "saboteret", ødelagt under krigen og altså genopbygget under og i årene efter bombardementet.
Foto Møllgaard. SamlingAVK. |
Genopbygning. Snellemark genopbygges 1945-1946. Stammehækken midt i billedet er foran dagbladet Bornholmerens bygning i Storegade. Foto Møllgaard, samlingAVK.
Snellemark efter krigens ødelæggelser
Snellemark 1957. Efterkrigstidens Snellemark, hvor venstre side (med markiserne) ikke har forandret sig så meget, men den modstående side! Kvicklys bygning blev opført efter krigen. Det samme gjorde Petreas Konditori, den lave bygning på hjørnet af Snellemark og Tornegade med helvalmet tag, tegnet af arkitekt Willy Hansen. Den er senere - og vist sidst i 1970erne (?) - revet ned igen. Værtshuset "Klædeskabet" forsvandt i 1980erne - og den træbygning, man ser bag Lloyd`en, arkitekthjælpens kontor, er også fjernet. Meget flot billede af Lillen Olsen, tidligere Hasle.
Snellemark, sidst i 1960erne. Det ser ud som der er indgang i hjørnet, så er det KVICKLY, da indgangen i BF lå midt for ud mod torvet.
Snellemark 1979. BM.
Her er et foto af Snellemark med konditoriet Petra, som lukkede i 1968 og vist blev revet ned hurtigt derefter. Billedet har måske mest fotohistorisk interesse. Farverne er det så som så med, som på de fleste af disse instamatic-fotos. Det er et Kodak "polaroid" foto 1970erne. Vel taget med et Kodamatic Instant Camera - som tabte en sag om patentet til Polaroid - og opgav produktionen i 1986. Borgmester Andresens samling, Bornholms Ø-arkiv.
Snellemark for nedrivning af det gamle Petrea, Klædeskabet mv. Foto Rønne Kommune, Bornholms Museum. Rød og varm aftensol.
Petreas Konditori, tegnet og opført 1953 af arkitekthjælpens chefarkitekt, Willy Hansen på en bombetomt på hjørnet af Snellemark og Tornegade, ved Store Torv. Til højre er det værtshuset Central-Cafeen, "Klædeskabet" og med den buede gavl, den gamle Handelsbank i Pistolstræde, senere kommunekontor. Foto Bornholms Museum.
Snellemark 1979. de sidste bygninger på hjørnet af Snellemark og Tornegade fjernes 1980. BM.
Petrea rives ned 1980. BM.
Klædeskabet 1980. På hjørnet af Snellemark og Pistolstræde. (Se flere fotos i Pistolstræde). Foto Gustav Svendsen.
Foto Magasinet. Fotograf og fotohandler Willy Hansen, 1912-1984, Snellemark. Willy Hansen (ikke at forveksle med arkitekt Willy Hansen) begyndte som fotograf i Østergade i 1945. Flyttet til Snellemark omkring 1950. Hans forretning blev overtaget af Bendt Kjøller, junior, Allinge. Bygningen er også et af Arkitekthjælpens hus. Foto Lillen Olsen.
Denne ejendom lå længst mod vest, mod havnen, hvis man vil finde den på postkortene herunder. Det er også herfra billedet af Snellemark mod Torvet er fotograferet. |
Snellemark-Storegade, Sparekassens midlertidige bygning, senere Søholms udstillingslokale. Bygningen er der endnu - måske skulle den "fredes"? Som et ganske særligt minde om nogle epoker i byens historie - bombardementet og Søholm. I 1952 indrettede Søholm sin forretning i bygningen. Fotos af Kaare Rasmussen 1948,
Foto fotohandler i Snellemark, Bendt Kjøller.
Krydset Snellemark - Storegade. Foto P. Fischer-Jørgensen.
Strandstræde 1, Hjørnet af Snellemark-Jernbanegade. (Ejendommen ses også på billedet herunder). Grosserer Henrik Kyhns ejendom, som stadig er bevaret (2013).. Foto 1930erne. H.P. Holm. Bornholms Ø-arkiv.
|
Snellemark - tæt på Havnegade. Vestergade reguleret før Anden Verdenskrig, efter 1945 reguleret og kaldt for Snellemark. Foto Bornholms Museum. Foto fra 1970erne (?). Ukendt fotograf.
|
1960. Jernbanevej - Snellemark, 25. januar 1960. Foto Poul Fischer Jørgensen BØA 1979-20.
Snellemarks udmunding ved Havnen. Havnegade på tværs, bygningen til højre er forlængst revet ned, træerne fjernet, de øvrige bygninger er bevaret. Nedrivning af Havnegade skete vist i begyndelsen af 1970erne. På billedet herunder har fotografen stillet sig i krydset ved Havnegade og fotograferet Snellemarks (den gamle Vestergades) udmunding lige foran Mathias Bidstrups Rønne H - jernbanestationen. Jernbanekontorets halvvalmede gavl ses yderst til venstre. I dag er Snellemark ført igennem mellem de to gader. Bygningen til højre var Jernbanekroen.Foto Bornholms Museum.
Snellemarks udmunding i Havnegade omkring 1970. Foto tilhører Ole Kragh.