Produktionen på Søholm, 1835-1996
Tilbage til hovedsiden om Søholm HER. Keramik fra 1880erne HER. Keramik efter 1929 HER. Lars Thirslunds keramik HER. Keramik efter 1985 HER. Den ældste historie HER. Personalet til 1929 HER. Historien efter fagforeningsovertagelsen i 1929 HER. Produktionen HER.
Peber og sennep 1890erne. Jugendtidens ofte groteske figurer, modelleret af Ancher Wolffsen. (Låget mangler på sennepskrukken). Foto Næstved Museum.
H.C. Andersen og fabrikken Søholm
har naturligvis ikke noget med hinanden at gøre – på den måde. Men, i 1955 fejrede man naturligvis H.C. Andersens 150 års fødselsdag i Danmark – formentlig af noget mere beskedent omfang end ved 200 års jubilæet i 2005. Men fejret blev det. Og bl.a. fajancefabrikken Søholm i Rønne valgte at lade Orla (Andreas Heinrich) Muff, 1903-1984, kunstner og teatermaler, udføre nogle figurer efter H.C. Andersens eventyr. Muff arbejdede i flere år med figurerne i drejet træ med bemaling i stærke farver. Derefter blev de udført i fajance på fabrikken. De var komplicerede at fremstille og blev derfor temmelig dyre. Dertil mente folk, at de alt for meget lignede legetøj – så det blev desværre en af Søholmfabrikkens ærgerlige fejltagelser. Men ti figurer (plus nogle smågrise) blev det til, fra fem af H.C. Andersens mest elskede eventyr: Klodshans, Nattergalen, Svinedrengen, Hyrdinden og Skorstensfejeren samt Fyrtøjet. Bornholms Museum har i sine samlinger både bevaret modellerne drejet i træ og de færdige figurer. Vi har fået dem fra Søholmfabrikken, da den blev nedlagt i 1996. Søholm var grundlagt i 1835 og havde til huse i Grønnegade i Rønne. I 1989 flyttede fabrikken ud i nye lokaler på Lillevangsvej i Rønne. Det blev dog kun til syv år i de nye fabrikslokaler – dansk keramikfabrikation var– og er - ikke rentabel. |
Søholms senere produktion, 1980erne. Foto Bjarne Ilsted Bech.