Børnehjælpsdage i Rønne 1905 - 1914 - byens glade folkeliv - og til et godt formål
Børnehjælpsdagene. 1. 1905 HER. 2. 1906 HER. 3. 1907 HER. 4. 1908 HER. 5. 1909 HER. 6. 1910 HER. 7. 1911 HER. 8. 1912 HER. 9. 1913 HER. 10. 1914 HER.
Våd feststemning på Torvet i Rønne 1905. Første Børnehjælpsdag. Foto Anton Pedersen. Fotopostkort. Bornholms Ø-arkiv 1997-24.
Dette må vel være en børnehjælpsdag i Rønne først i 1900-årene. Fotografen ukendt - et fotopostkort. BØA. Og de to fotografier her (og nedenfor) må være taget på to forskellige børnehjælpsdage. Bemærk fx det store skilt på boghandler Colbergs ejendom.
Store Torv 1908. Fotograferet fra Navigationsskolens "Kiggenborg" i Tornegade. Uden tvivl en Børnehjælpsdag. Festligt ser det ud, med karrusel på Torvet. Og dejligt bilfrit! Bornholms Ø-arkiv. På arkivet finder man: Børnehjælpsdagen.
Arkivalier 1905-1914, 1976-01.
Købmand Rønnes Gård, Hovedvagtspladsen, Søndergade i Rønne. Børnehjælpsdag 1905. Foto Anton Pedersen, Allinge. Bornholms Museum.
Det første børnehjælpskort i Rønne - udsendt i forbindelse med første afholdelse af børnehjælpsdagen 23. juni 1905. (Den allerførste børnehjælpsdag blev afholdt første gang i 1904 i København.)
Hjorths Fabrik fremstillede en børnehjælpsplatte fra dagen, svarende til denne tegning i "skønvirkestil" - sikkert tegnet og modelleret af Hans Hjorth - og med Rønnes segl i midten: I midten ses en bisp med en stav i den ene hånd, med den anden hånd gør han fredstegnet. Rundt om våbenskjoldet står "In Insula Bornhol-s Civitatis Rotna". I midten 1584. Forneden ses et skjold med tre forgyldte fisk. Egen samling. |
Redaktør Christen Nielsen Hauge, Bornholms Socialdemokrat, ved en børnebespisning vist i 1905 på Rønne Theater. Bagerst til venstre læge Søren Kabell, som var den lokale initiativtager til Børnehjælpsdagene. En forespørgsel fik skolelærerne til at pege på at 236 børn (foruden børn på Asylet) trængte til at blive bespist den efterfølgende vinter. Af regnskaberne fremgår det, at bespisningen i hvert fald nogle år foregik på Rønne Theater - naturligt nok med Søren Kabell som primus motor både på teateret og ved børnehjælpsdagen. Overskuddet ved den første børnehjælpsdag var 3.416 kr, svarende til små 230.000 kr. Ukendt fotograf. Foto på Bornholms Ø-arkiv.
Et udsmykket rådhus på "Store Plads", Store Torv, med en festlig karrusel. Foto fra den anden børnehjælpsdag i 1906. Der blev afholdt børnehjælpsdage i Rønne fra 1905 til og med 1914. I alt ti gange. Så var det slut, interessen var der ikke længere, og Første Verdenskrig ændrede al ting. Men her synes succesen at være i hus. Overskuddet gik til bespisning af fattige børn i Rønne. Foto Anton Pedersen, Rønne. Bornholms Ø-arkiv.
Børnehjælpsdagen 1908 - 1910 - med Michael Andersens Børnehjælpsplatte. Samme år som springvandet var blevet indviet på Store Torv - og pigen, der er kommet flyvende med en stork, og så lige skal have sig et forfriskende bad - eller hvad det nu skal vise eller symbolisere. En herlig fotomontage af Chr. A. Møller. Samlingavk.
|
Den første børnehjælpsdag på Bornholm blev afholdt i 1905. I samme anledning fremstillede Hjorths Fabrik en platte med teksten: Rønne - 23. juni 1905 - Første Børnehjælpsdag". Motivet Rønne Byvåben. De nærmest følgende børnehjælpsdage fik også deres platter.
Der var liv og fest i gaderne med optog, flag, guirlander mm. De forskellige fag var med til at sætte kulør på de mange optog. Efterhånden gled disse børnehjælpsdage mere og mere ud og fik - fra 1914 - karakter af fagenes fest. |
Børnehjælpsplatter fra Bornholms Museums samlinger. Fra venstre: Hjorths Fabrik 1905 og 1906, Michael Andersen 1907 (rød og grøn) og 1908.
1907, børnehjælpsplatte, fremstillet på fajancefabrikken Michael Andersen på Lille Torv. Det er lertøj, intarsiaarbejde. Bunden er rød (eller grøn) og tekst og skib står i en lys gul farve. Samtidigt fotopostkort. L. Holms arkiv, Bornholms Ø-arkiv.
Billedet til højre:
Vi tror det er fra en børnehjælpsdag - kvinden forrest i hvid kjole - det synes alle de aktive kvinder at bære den dag - har en indsamlingsbøsse. Vi er i Nørregade, hjørnet af Byledsgade. Den karakteristiske trappegavl næsten midt i billedet tilhørte "Korkfabrikken" med adresse i Byledsgade. Borgmester Aksel Andresens Samling, Bornholms Ø-arkiv. |
Børnehjælpsdag, Store Torv. Sikkert mellem 1905 og 1910. Tilhører Grete Sonne.
Børnehjælpsdag i Rønne, formentlig 1907. På Torvet ved Colbergs Boghandel. Næsten "Fagenes Fest-agtigt - men snedkernes høvl. I baggrunden fornemmer man, at der er særlige begivenheder inde på Borgerskolens plads og måske i Gymnastiksalen. Foto Chr. A. Møller. Bornholms Ø-arkiv.
Optogets "Ole Lukøje-del" i Vimmelskaftet, Rønne, 1906, foto Anton Pedersen. Postkort fra familien Wichmann, Rønne.
Vi har bevaret mange muntre billeder fra Børnehjælpsdagenes optog i Rønne fra det første i 1905 til op i 1910erne. Det er Rønnes forskellige fotografer, der har fået fremstillet fotopostkort og det på et tidspunkt, hvor det var en dille at skrive postkort. Der er børnehjælpspostkort af Th. Yhr, Chr. A. Møller, Anton Pedersen og Ch. L. Sundbøll (først fra 1912). Men på rigtig mange af kortene har fotografen ikke fået stemplet sit navn.
Samtidig med at vi får en oplevelse af, hvordan Rønnes borgere fester, så får vi nogle god "kig" i byen dengang. Den lave fabriksbygning her til højre, som Ole Lukøje er ved at passere, ved vi ikke (endnu) hvor lå. Men de fine, hvidklædte damer herunder er blevet fotograferet i 1911 udenfor den gamle Toldbod i Toldbodgade. Fotografen er ukendt. Bornholms Museum. |
Børnehjælpsdag i Rønne, Toldbodgade
Børnehjælpsdag 1908, Kirkepladsen med Østergade til højre og Ruden (siden o. 1950 Provstegade) midt for. L. Holms arkiv, Bornholms Ø-arkiv.
Fotografisk postkort, formentlig fra en af børnehjælpsdagene. Det er murernes optog og vi er ud for arrestbygningen i Landemærket. Billedet tilhører Erlin Juul-Pedersen, som fortæller: Kusken er min morfar – Alfred Rasmus Hansen. Fotografen er den nærmest ukendte E.M. Jørgensen, Rønne.
Endnu et billedr fra en af børnehjælpsdagene i Rønne – billedet tilhører Erling Juul-Pedersen. Som ovenfor er kusken hans morfar – Alfred Rasmus Hansen – og dette viser “vel” hjørnet af Nygade/Storegade (senere Ilsted Becks fotoforretning). Ukendt fotograf. Årstal for disse to fotos ukendte.
En kærlig hilsen til to ildsjæle omkring >Børnehjælpsdagene. Fru Marie Bidstrup, formand for asylet i Damgade 1923-1932 og læge Søren Kabell.
|
Om den 8de børnehjælpsdag i Rønne i 1912 skriver Bornholms Avis 5. juli, at den bleven "succès d'estime". "Himlen var klar, der var fuldt Hus til de fleste Forlystelser, og fra Boderne var der en respektabel Afsætning, men noget overvældende blev der næppe i nogen Retning præsenteret." Men de forskellige "cirkusoptog" gjorde lykke. Man havde ikke fornyet sig og der var færre mennesker.
Den krukkede journalist brugte udtrykket succès d'estime, hvilket betyder noget i retning en "positiv vurdering, der mere skyldes tidligere succeser end den aktuelle præstation". |
I pakken med regnskaber fra 1914 har Børnehjælpsdagskomiteen samlet de ti års regskabet. I 1914 brød Første Verdenskrig ud - verden blev aldrig mere den samme - og børnehjælpsdagene hørte op. 29.220 kr svarer i dagens mønt til små 2 mio. kr. (www.dst.dk/prisberegner).