Borgerskolen på Store Torv - Del af "Kommuneskolen" - i 1890erne
1922. Borgerskolen på Store Torv 1922. Foto Hugo Matthiessen, Nationalmuseet. Bygningen blev opført 1806-07 som den første, offentlige børneskole i Rønne. Et flot hus, efter en udvidelse i 1825 var den på 13 grundmurede fag, med indgang midt i bygningen, halvvalmede gavle, profileret gesims og pudset sokkel. Skolefunktionen ophørte efterhånden helt, fordi man havde opført en stor skolebygning ved Østre Skole i 1920 og man valgte at udnytte bygningen som bibliotek, fra 1921 som Bornholms Centralbibliotek, som man ser på skiltet.Skolen blev revet ned i 1972.
Til højre ser man gavlen af klædehandler K. Jacobsens ejendom i Torvegade 2. Han handlede med manufaktur og sengeudstyr, arbejdstøj, uldvarer mm og havde herreskrædderi. Overfor denne bygning, som nabo til Borgerskolen lå Marie Kofoeds gamle arbejdshus, hvis funktioner senere flyttede til Møllegade. Begge bygninger blev revet ned - under vilde protester - da biblioteket flyttede til Pingels Allé i 1972.
Jernkakkelovn med teksten: "Uden Misvisning And. Pet. Bernstorff MDCCXCV" (1795). Den er fremstillet på et norsk jernstøberi. A.P. Bernstorff, 1735-1797, var statsminister for dobbeltmonarkiet Danmark-Norge og var aktiv ved landboreformerne. Ovnen har stået på den gamle Borgerskole i Rønne. På væggen er det Marie Koefoed og hendes mand, grosserer Koefoed. Fra Erichsens Gård i Rønne.
|
Dette er arkitekt og lokalhistoriker K. Thorsens bud på, hvordan Borgerskolen på Store Torv så ud efter en udvidelse i 1825, med 13 grundmurede fag og indgang midt i facaden.
K. Thorsens bud på, hvordan Borgerskolen har udviklet sig i de første årtier af 1800tallet. Fra 1818, 1850 og 1865. (Husk - klik på billederne, så "popper" de op).
Ældst er 1. Rønne Hospital fra 1729 (se billedet af nedrivningen længere nede på siden). 2. Borgerskolen, opført i 1806, men først benyttet til ophold for engelske krigsfanger og taget i brug som skole et par år senere. 3. Marie Kofoeds arbejdshus, opført 1813, men taget i brug som skole i 1843, efter at have været brugt som sygestue og fattighus. |
Borgerskolen blev udvidet i 1820erne og på sidste tegning kan man se, at den fik en tilbygning ud på pladsen. Tilbygningen (og det gamle hospital) ses på billedet herunder. Tegningerne er på Bornholms Ø-arkiv.
Den gamle Borgerskoles arkiv findes på Bornholms Ø-arkiv, og det er stort og endnu (i 2015) ikke gennemgået og bearbejdet. Her er noget at tage fat på! |
Mon der er nogen, der kender dette billede? Jeg er helt sikker på, at vi befinder os bag den gamle Borgerskole i Rønne. Og mon ikke vi ser samtlige skolesøgende drenge, der findes i Rønne? Samt nogle få piger og deres lærere? Fest er der, med flag og hornorkester.
Bygningen i billedets midte er bagsiden af Borgerskolen (bygget 1806), der lå med facaden ud mod Store Torv. Borgerskolen blev forlænget i 1825 og senere kom en tværbygning til, det er den man ser gavlen af. I 1920 blev den indrettet som bibliotek. Biblioteket flyttede til Pingels Alle i 1972, hvorefter den gamle skole blev revet ned for at give plads til Bornholmercentret ‐ bygget der hvor alle drengene står. Centret brændte i 1994 ‐ men blev genopbygget. Til venstre ses bagsiden af en ejendom i Torvegade, oprindelig et arbejdshus, bygget med støttet af den rige Marie Kofoed. Da kommunen fandt på at bruge bygningen som skole, etablerede man Marie Kofoeds Stiftelse i Møllegade – som findes endnu. |
Bygningen til højre med den stejle tagrejsning er intet mindre end det gamle ”Hospital”, som blev opført som den første bygning ved Torvet (Leegaards Plads) allerede i 1729. Man kan godt se af bygningens form at den er gammel, det stejle tag er typisk for 1700årene. Men facaden er fornylig blevet grundmuret her på billedet. Huset blev sidst benyttet som gymnastiksal.
Bag ved fotografen findes Vestre Skole, opført 1888-1889. Mon ikke det er der fotografen har stået – og taget sit flotte billede? Mit foto er en kontaktkopi af en stor glasplade 24x30 cm og uden tvivl af fotograf Th. Yhr, som havde atelier på Store Torv fra 1889. Fejrer vi indvielsen af Vestre Skole? Foto Th. Yhr, o. 1889 (?). Samling avk. |
Det gamle Hospital fra 1729, Borgerskolens gamle gymnastiksal, under nedrivning i 1950. Foto fra Colbergs Boghandel. BM.
De eneste to billeder (foruden nogle luftfotos), man har af det gamle Rønne Hospital er billedet herover og et billede af Colbergs Boghandel på Store Torv. Der kan man forenden af en smøge mellem to huse se det yderste fag af Rønne gamle Hospital.
Herman Mortensen Bohn (billedet på Erichsens Gård til venstre) var i 1717 blevet forstander for Rønne Hospital, en velgørende institution for gamle og syge. I 1723 udstedte han et gavebrev på opførelse af en ny bygning til hospitalet foruden en donation på 5OO sl.d. Huset, der kom til at ligge øst for det, der dengang alene var mønstringsplads for den bornholmske milice, blev på otte fag og havde tegltag. Der var ét kirkerum, to store stuer samt en mindre stue og et køkken. Kirkerummet var udstyret med prædikestol, alter med malet altertavle, et krucifiks, to messingstager, skammel med tralværk (rækværk) for alteret, skriftestol og to mands- og to kvindestole, hver på fire sæder. De 500 sl.d. skulle dække udgifter til morgenandagt, gudstjeneste, brændsel og vedligeholdelser. Til det formål skænkede ægteparret i 1742 yderligere 500 sl.d. Bygningen blev desværre revet ned samtidig med at man rev den gamle borgerskole ned efter 1972. Hospitalet havde da i mange år fungeret som gymnastiksal. |
Den gamle borgerskole i Rønne, o. 1971. BØA 2014-09.
Avisfoto, Bornholms Amtsbibliotek - Centralbiblioteket. Den gamle Borgerskole. Formentlig 1972. Flot billede (hvor er originalen?) med skolen i Ellekongstræde - Vestre Skole i baggrunden og den gamle borgerskole forrest. Den gamle skole var i brug til ca. 1920. Marie Koefoeds arbejdshus i Torvegade til højre, der i 1843-1844 blev til skole også. Ukendt fotograf, vist Bornholms Tidende. BØA 1972-01.
De ældste bygningers indretning - se Vestre Skole HER.
Jeg leder efter tegninger, gamle billeder og beretninger om den gamle borgerskole på Torvet i Rønne. Her er plan over indretning af den gamle skolebygning, Marie Koefoeds bygning i Torvegade, der efter opførelsen af Østre Skole blev indrettet som Kommunekontor med udvalgsværelse, værelser til bogholdere og arkiv. Ca. 1915. BØA 1975-05. Bygmester Otto Bidstrups samling.