Hasle Arkivs billeder fra 1945. Flygtninge, bombardementer, besøg, mv. |
Tilbage til oversigten HER.
|
Se flere kapitler og billeder af historien på Bornholmernes Historie HER. Og på Byarkivet (mange undergrupper): HER. Billeder er skænket Hasle Arkiv af slægtninge af Erik Kopp, Hasle.
Frihedsbevægelsen og frihedskæmperne
Hasle Lokalarkivs lille samling af fotografier (som jeg pt. maj 2017) tror er fotograferet af pressefotograf Sv. E. Parksø) fra Anden Verdenskrigs afslutning på Bornholm fortæller i billeder den krigshistorie, som du kan læse om i to store publikationer i Bornholmske Samlinger, 1976: Jørgen Barfods fortælling om Frihedsbevægelsen på Bornholm 1940-1945. (Barfod, 1918-2015, historiker, leder af Museet for Danmarks Frihedskamp 1971-1987. Han var modstandsmand under Besættelsen og kom i KZ-lejr.) Og i Borholmske Samlinger 1996, Bent Jensen: Den lange befr...ielse. (Bent Jensen, f. 1938, professor ved Odense Universitet, har udgivet et stort antal historiske bøger om dansk-russiske forhold).
Umiddelbart efter befrielsen 5. maj, trådte "Frihedsbevægelsen på Bornholm" i karakter, som styrende organ for de mange frihedskæmpere. Pga. bombardementerne indkaldte man tre årgange af Bornholms Værn. Her ser du frihedskæmpere og - måske er det indkaldte, unge danske?
Flygtninge og tyske soldater sendes med små både til Kolberg til en uvis skæbne
Man antager, at der fra først i maj 1945 kom tusindvis af flygtninge, antallet ca. 25.000 er nævnt.
Hasle Lokalarkiv har haft en lille samling værdifuldt "guldstøv" liggende i en æske. Lige nu, hvor vi i tankerne kun svært kan forstille os, hvordan det var på Bornholm for 72 år siden, dukker der som en påmindelse ting op, som de fleste af os ikke har set før. Her er det en samling billeder, taget på forskellige tidspunkter lige efter bombardementet i Rønne, i de hektiske majdage, hvor tyske soldater og flygtninge blev udskibet til Kolberg - og derfra sendt til sovjetiske fangelejre. Der er billeder bl.a. af internerede i lejren i Almindingen og af ministerbesøget 19.-20 maj med udenrigsminister Christmas Møller og endelig - mange billeder - af kronprinsparrets besøg 18.-19. juni 1945, udelukkende i Hasle. Det må betyde, at fotografen er pressefotograf på Bornholms Tidende, Svend Erik Parksø. Billederne er 14x8,5 cm., super professionelle - og jeg mindes ikke, at jeg har set dem før.
|
I 2000 udgav vi på Bornholms Museum bogen "Bornholm i Krig 1940-1946". Arbejdsgruppen bestod af folk med meget stor viden om krigen. Men de er her ikke mere.
I kan se billederne på siden her. Stor tak til Niels-Jørn Jensen, der har sørget for, at jeg kunne få dem scannet og nu kan vise dem her. Det her er fra bornholmernes historiebog. I aften får I blot ét billede, som jeg synes er stærkt. Civile flygtninge, kvinder og børn. De venter på at få mad og få hældt mælk eller havresuppe i deres spande, inden skal sendes med bådene til Kolberg. Hvor ville jeg ønske, at bare en af dem havde fortalt sin historie!e |
Blandt billederne fra majdagene 1945, formentlig fotograferet af Sv. E. Parksø, er billeder der skildrer transporten af tyske soldater og flygtninge fra Rønne Havn - i fiskekuttere og småbåde - til Kolberg. Her ser man i baggrunden Øernes Pakhus, der både var udsat for brand og heller ikke gik fri af bombardementerne. Billederne tilhører Hasle Lokalhistoriske Arkiv.
|
Det er ufatteligt, at Rønne Havn har set sådan ud på et tidspunkt.
|
Her er fotografen kommet tættere på fiskekutterne, der sejlede mellem Rønne og Kolberg med tyske soldater og flygtninge. Af havneprotokollerne kan man se, at man begyndte at sejle tyskerne væk 11. maj. Omkring 20. maj var man stort set færdig, de sidste transporter var med sårede soldater. Med retur fik man russiske soldater og krigsmateriel - men tysk krigsmateriel blev også fragtet sydpå. Den forreste kutter her er tydeligvis fra Listed. Vi er på Dampskibskajen, hvor 1866-bådene lagde til. Fra Hasle Lokalarkiv.
Tyske soldater, må det være, i Rønne Havn. (Nogle foreslår de kan være letter eller ungarere). De venter på udskibning til Kolberg og på en usikker fremtid. De ser ikke dybt fortvivlede ud, er vel lettede over, at krigen trods alt er slut. Men de må have spekuleret gevaldigt over fremtiden!
Det udbombede Rønne - "bombebilleder" 7. og 8. maj 1945

Apoteker Jørgensens ejendom på hjørnet af Storegade og Nygade i Rønne. SE MANGE FLERE BOMBEBILLEDER LÆNGERE NEDE PÅ SIDEN.
Omkomne - død og ødelæggelse
Det kunne være gået meget værre, trods alt. 10 bornholmere døde, en i Nexø, ni i Rønne. Antallet af tyske og andre allierede der døde kendes ikke. Nogle blev brændt, andre blev begravet på kirkegårdene i Rønne, Allinge og Nexø.
Kommentar af H.-C. Andersen: "Det er, så vidt jeg kan se, en flyver - man kan se stropperne til og rygstykket af hans faldskærm og kraven til hans flydevest. Selve skærmen er ikke tilstede, men krogene til at fastgøre den med er der, og sammenholdt med hans ene bevarede støvle gætter jeg på et besætningsmedlem - ikke pilot - på et amerikansk fly, der er blevet angrebet, og som ikke har nået at sætte faldskærmen på og er styrtet med flyet. Man kan se på stropperne, at skærmen ikke har været anvendt.
Man kunne tilføje: det er sandsynligt, at han også bærer en elektrisk opvarmet flyverdragt over sin almindelige uniform (man kan se hans brune uldne uniformsbukser gennem den brudte søm i flyverdragtens ben). Det er ikke til at sige med sikkerhed, at det er sådan en flyverdragt - den har så "stikdåser" ved ærmegabene, dem kan man ikke se - men hvis det er, så kan man se sådan en på Forsvarsmuseet på Kastellet i Rønne. |
Men hvis det nu er rigtigt - at det er et besætningsmedlem på et amerikansk fly, der er styrtet i Østersøen - hvem er han så? Jeg kan ikke huske, at der ligger nogen ilanddreven amerikansk flyver begravet på Bornholm? En brite er der, og en amerikaner (vistnok ikke længere i en grav på Bornholm?) hvis faldskærm ikke åbnede sig over land ...? Det forvirrer lidt, at den arme mand bærer amerikansk faldskærm og en britisk flydevest model 1941, men det var ikke usædvanligt i US Army Air Force. (H.-C. Andersen).
(Små billeder). |
Det tyske materiel - og 1866 og Østbornholms skibe - led hård overlast ved bombardementerne.
Sovjetrussiske soldater sejlede med bådene tilbage til Rønne.
Dette må til gengæld være "befrierne", som de yndede at fremstille sig, russere i sovjethæren. De er netop ankommet til Rønne Havn, og vi kan se af havnejournalen, at de blev sejlet hertil, i hvert fald fra 13. maj 1945. Foto formentlig pressefotograf Parksø, billederne tilhører Hasle Lokalarkiv.
|
Frihedsbevægelsens lokalkomite på Bornholm var ledet af overlæge H. Chr. Olsen, redaktør V. Kjødt og regionschef A.H. Jørgensen. Lokalkomiteen var oprettet i efteråret 1944.
|
Internering af værnemagerne i statsungdomslejren i Almindingen
Allerede 5. maj 1945 trådte frihedskæmperne i aktion efter retningslinjer udstukket af Frihedsrådet. Dagen igennem blev der foretaget anholdelser og de blev anbragt i Almindingen.
Ministerbesøg 19. og 20. maj 1945
De tre i midten er ministrene, socialminister Hans Hedtoft, minister uden portefølje Aksel Larsen og udenrigsminister Christmas Møller i Rønne. De to på flankerne kan jeg ikke umiddelbart genkende, men indenrigsminister Knud Kristensen deltog også i besøget. De er ud for Krystalgade 18 - måske de kommer lige fra Dams Hotel (det er om morgenen, hvis man går efter skyggerne)
Christmas Møller i samtale med to arbejdsmænd, der i gang med rydningsarbejdet i Rønne.
|
Christmas Møllers tale til russerne 19. maj 1945. Bornholms Tidende. Den danske regering tissede i bukserne af skræk over russernes tilstedeværelse. Og pleasede dem på alle måder - også i de mange år der fulgte.
|
De tre herrer: Til venstre overofficiant Aage Alfred Sørensen. T.h. regionschefen på Bornholm, flyverløjtnant A. H. Jørgensen. Herren i midten? Jeg kunne godt ønske mig en portrætserie af de folk, der gjorde en indsats - positiv eller negativ - under krigen.
Russere i Rønne
I næsten et helt år måptte bornholmerne vænne sig til at der var russere på gaderne. Pinsedag 1945 spillede et russisk militærorkester op til dans på Torvet i Rønne.
Rønne (og Nexø) blev bombet 7. og 8. maj 1945 af russiske flyvere
Damgade med kaptajn Holms hus længst nede i gaden, familien Holm, fire personer og en forbipasserende omkom.
Nygade, hvor bager Didriksens forretning blev totalt ødelagt.
|
Skolestræde i Rønne, huset med det valmede tag tilhører Statsskolen.
|
Ernst G. Olsens hjem og forretning i Snellemark - den korte gade mellem Vestergade og Nygade - som efter krigen blev kaldt Snellemark. Totalt smadret. Ernst G. Olsen havde mange kontroverser med at få genopbygget sin virksomhed og reetableret sig. Han udgav allerede i 1945 et hæfte med billeder af bombardementerne m.fl. og senere et hefte med den russiske hær.
Nygade i Rønne.
|
Hvor er dette?
|
Kirkepladsen i Rønne med de sørgelige rester af købmand Nielsens ejendom.
Resterne af en bombe på Store Torv i Rønne.
|
Have "idyl" hvor?
|
Vimmelskaftet i Rønne, ejendommen til højre blev ramt 7. maj og brændte nærmest ned til grunden. (Et af de små billeder - som blev udgivet i store oplag til interesserede)
Fra Skolestræde i Rønne, med pakhuset i Provstegade i baggrunden. (Små billeder)
Bombeskaderne i Skolestræde. Det er Metodistkirken i Østergade til venstre. (Lille billede).
Byledsgades sørgelige rester ved Store Torvegade.
|
Vestergade med Snellemark og Nygade i baggrunden.
|
Sygehuset i Rønne. (Små billeder).
|
Kronprinsparrets besøg på Bornholm 18. og 19. juni 1945 - her i HASLE
De kongelige og amtmand von Stemann modtages af Hasle borgmester Regnersen.
Kronprins Frederik og Ingrid. Forrest amtmand von Stemann.
Borgmester Regnarsen hilser på Frederik og Ingrid, som får en blomsterbuket overrakt af en sød lille pige med dannebrogsflag.
Ordensmagten var mødt talstærkt op!