Gasværket i Rønne, 1896 - 1971
Formentlig det nyåbnede gasværk i Rønne, fotograferet af Th. Yhr i 1897. Glasplade 18x24 cm. Bornholms Museum.
Billedet herover er fra 1970 - sidste år gasværket i Kajstræde i Rønne producerede gas. Foto Gustav Svendsen.
Billedet viser sandsynligvis etableringen af gasværket omkring 1896 eller kort tid efter. Gasværket blev udvidet i 1908, 1918, 1927 og 1950. Havde i 1950erne en årlig produktion på 1,7 mio kubikmeter gas. (Trap 1955).
Billedet er fra Colbergs Boghandels arkiv, Bornholms Museum. |
|
Rønne byråd havde diskuteret etablering af et gasværk i mange år. Allerede i 1881 havde ingeniør T.A. English et forslag til, hvordan byen kunne anskaffe sig et gasværk. I 1890 var sagen fremme igen, men først fra 1893 begyndte man at diskutere anlæg af et gasværk, det så meget, at man kaldte det "Striden om gasværket" (Nielsen). Diskussionen bølgede frem og tilbage, men det endte med, at byen, men ingeniør T.R. English's mellemkomst, kunne åbne sit gasværk 12. december 1896. Det første år havde man 562 kunder til hvem man leverede kogegas og lysgas.Efter et års forløb 747. Man fik opsat 275 gadelygter og brugte 1300 brændetimer til gadebelysningen.
|
Værkets første gasværksbestyrer var oversergent, arbejderformand Jørgen Mogensen. Han efterfulgtes af J. Stibolt.
Rønnes senere borgmester, Niels Nielsen skriver i sin bog, at æren for at Rønne fik sit kommunale gasværk i 1896 tilkom konsul Rübner-Wissings stædighed og interesse for sagen. |
Bornholms Avis 5. august 1898. Gasværket sælger koks. (Den var i avisen for 1898, så der er sket en sættefejl).
Rønne Gasværk. Bornholms Ø-arkiv modtog i 2004 et album fyldt med billeder fra Rønne, skænket (til en vi ikke kender) af "Samtlige kommunale Funktionærer i Rønne 1920". Den flotte gave kom fra Rita Jørgensen, Rønne. Det er et stort album, store billeder, og det har ført en lidt skjult tilværelse. Nu har vi fået det affotograferet. Der er 39 billeder, fotografen har ikke givet sig tilkende, men jeg genkender nogle af billederne og kan med sikkerhed fastslå, at det er Chr. A. Møller i Sct. Mortensgade. Fotografen har fx været en tur på gasværket. Rønne 1920. BØA 2004-41.
Rønne Gasværk o. 1920, BØA 2004-41.
Rønne Gasværk o. 1920, BØA 2004-41.
Rønne Gasværk o. 1920, BØA 2004-41.
Rønne Gasværk o. 1920, BØA 2004-41.
Rønne Gasværk, postkort brugt i forbindelse med en indbydelse til indvielsen af det nye ovnanlæg på Rønne Gasværk 28.9.1960. Til Bygmester A. Andresen.
Her arbejdes på gasværket. Den person, som er i uniform, er zoneredder Carl Aage Grønbæk, som overvåger en proces, der kaldes "at trække af fyret " dvs. at lukke overtrykket ud. Zonen havde en aftale med gasværket om at stille med mandskab (to mand) ca. hver 5. time uden for normal arbejdstid. Den ene skulle udføre arbejdet med at "en trække fyret" og den anden var sikkerhedsvagt. (Kommentar Steen Finne). Marts 1963. Foto Bjarne Ilsted Bech.
Jesper Reinfeldt har fotograferet DBJ's motorvogn M5 og en personvogn på vej mod Rønne N og Nexø. Her passerer toget gasværket i 1968. Da var værkets dage talte. Man lukkede for gassen i Rønne 5. oktober 1971.
Gasværket set fra syd, foto 1960erne? Foto Ole Markussen.
|
Her bliver der brygget kaffe, sådan som man gjorde det en gang, og vi er omkring 1940. Det er bygasssen, der har sørget for at kedlen er kommet i kog. Kaffebryggersken hedder formentlig Karoline, gift med malersvend Julius Larsen, og de boede i Store Torvegade 93. Bornholms Museum.
|
Personale på Rønne Gasværk. De står bag smedjen ud mod havet. Fra venstre Uhde Mogensen, Anders Andersen, Dam (?), og Poul Stibolt, senere driftsbestyrer. Tre af folkene står med en pibe i hånden - troede ikke, at man måtte ryge, når man var ansat på et gasværk!
På billedet til højre bliver der arbejdet ved smedjen. Smeden til venstre kender vi ikke navnet på, i midten Uhde Mogensen, til højre smed Anders Andersen. Uhde Mogensen blev ansat i 1936 ud af en ansøgerflok på 57 og han nåede at fejre 40 års jubilæum i 1976. Sønnen fortæller (2014): Jeg husker, at han har fortalt, at hans far, som var postbud i Nexø, havde sagt: "Uhde, du skal finde dig et job med pension", og sådan blev det. Billederne tilhører Uhde Mogensens søn, Finn Jan Christer Mogensen, Rønne. |
Uhde Mogensen var uddannet som smed i Nexø hos smedemester K.P. Rasmussen. Han blev ansat ved Rønne Gas- og Vandværk i 1936 med gasværket som sin primære arbejdsplads de første år. Det blev ham, der måtte rykke ud, når kunderne havde problemer med gasforsyningen.
Arbejdet medførte ofte hovedpine og små gasforgiftninger. I 1963 fik han en så alvorlig gasforgiftning, at han med nød og næppe overlevede. Han arbejdede med en gasledning på Borgmester Nielsens Vej og faldt pludselig om. To forskrækkede arbejdskammerater satte ind med genoplivningsforsøg, Uhde blev kørt med ambulance til sygehuset, hvor man senere kunne melde ham uden for livsfare. |
Finn Mogensen fortæller (2014):
Til venstre: maskinhuset tror jeg det er, der hvor gassen blev bearbejdet efter produktion i bygningen bagved, hvis jeg altså husker rigtigt. Jeg mener også, at billedet er lige før nedrivningen, beholderen tv. er tom for gas kan man se. |
I midten: Rønne Gasværk set fra Kajstræde.
Til højre: Essen var i bygningen lige for, i bygningen til venstre var der værksted med forskellige maskiner, der blev trukket af remme i et indviklet system i loftet. Helt til venstre er garagen, hvor min fars servicebil holdt, en VW splitbus med lad. |
Gasværksudflugt til Blanchs Hotel først i 1950erne. Finn Mogensen fortæller: jeg var med, men ikke på fotoet, vi besøgte først Andelsosteriet i Klemensker, føj hvor der lugtede. Min far (Uhde Mogensen) og mor står yderst tv. Billederne tilhører Uhde Mogensens søn, Finn Jan Christer Mogensen, Rønne.
Gasværket på vej ned i 1974. Foto Erik Munck.