Godthåbsvej
Søndag 31. juli 1932 kunne familien Møllgaard se dette syn i Rønne. Og forevige det med deres kamera. Det var der mange der gjorde og man finder ikke så sjældent billeder af luftskibet Graf Zeppelin over Rønne i bornholmske familiealbums. Her er det set fra Godthåbsvej lige overfor Margarinefabrikken.
På Post og Telemuseets hjemmeside kan man læse hvorfor ”Graf Zeppelin” var i Rønne i 1932: Reichspostministeren i Berlin meddelte den 11. juni 1932 i et brev til Generaldirektoratet for P&T, at luftskibet ”Graf Zeppelin” i forbindelse med en fart til fristaden Danzig ville nedkaste post i Rønne på Bornholm den 30. juli 1932. ”Post= und Telegraphenverwaltung der freien Stadt Danzig” supplerede oplysningerne i breve dateret 20. og 22. juni 1932. Det fremgik, at luftskibet skulle besøge den internationale luftpostudstilling LUPOSTA, men at nedkastningen af post over Rønne i stedet ville finde sted den 31. juli 1932 under en Østersø-rundflyvning i tidsrummet mellem kl. 9 og 18. Det danske postvæsen benyttede sig tilsyneladende ikke af tilbuddet, så eventuel post fra danske afsendere må formodes afregnet direkte med det tyske postvæsen eller Zeppelin-rederiet. Det fremgik af brevene, at den post, der nedkastedes over Rønne, ville være ledsaget af et særligt luftpostkarte og udvendigt forsynet med en dansksproget opfordring til finderen om straks at viderebringe posten i uåbnet stand til nærmeste posthus. |
Generaldirektoratet for P&T orienterede i brev den 29. juni 1932 postkontoret i Rønne om at ”drage omsorg” for posten fra luftskibet og forsyne hver eneste forsendelse med aftryk af det ordinære ankomststempel forinden videreforsendelse til modtagerne.
Postkontoret i Rønne indberettede den 1. august 1932, at luftskibet ”Graf Zeppelin”: ”Søndag den 31. Juli 1932 Kl. 12.20 nedkastedes 4 Postsække, der landede på De Forenede Granitbruds plads i Sct. Mortensgade i Rønne. Postsækkene med Faldskærm blev strax afhentet af Kontorbudet, da Nedkastningen var blevet observeret fra Kontoret. Af de 4 Postsække var de 2 fra Danzig, 1 fra Postamt Friedrichshafen og 1 fra Luftskibet. Sækkene fra Danzig indeholdt 1.920, fra Friedrichshafen 595 og fra Luftskibet 734 Brevforsendelser, i alt 3.249.” Postkontoret glemte at gøre rede for, hvorledes man have forholdt sig med sække og faldskærme, så det kom man til at gøre den 12. august 1932, hvilket afslørede, at de fire sække blev nedkastet i én og samme faldskærm. Såvel denne som postsækkene var i øvrigt blevet returneret til de afsendende posthuse mv. allerede den 1. august 1932. Kilde: http://mini.ptt-museum.dk/zeppex/dk/article/DanskPostPerLuft.html Se flere billeder af zeppelineren HER.
|
Onsdag 25. juni 1930 fotograferede familien Møllgaard Bornholms Margarinefabrik, som nærmest lå i deres baghave på Godthåbsvej og i Møllegade. Lille Aase har sat sig på trappetrinet. Det er stadig et af de første billeder de har taget med deres fotoapparat og billedet er en 6x9 kontaktkopi. Lidt uskarpt i siderne og med lidt af et fingeraftryk midt på vejen.
Aktieselskabet Bornholms Margarinefabrik blev stiftet i 1916, men året efter overtog Margarinefabrikken Alfa med adresse i Vejen andele i fabrikken. Driften begyndte dog først tre år senere, hvor man endelig kunne fremskaffe råstofferne fra udlandet efter Første Verdenskrigs handelsbesværligheder. Sidst i 1920erne begyndte fabrikken at fremstille ”iskrem” – og det fortsatte den med til udgangen af 1979. Bornholms Museum har et halvt hundrede genstande fra fabrikken, margarinekasser, stempler, reklameskilte, messingskabeloner osv. og ikke mindst isindpakninger, fabrikken fremstillede Dueoddeis, Bornholmer Naturis mm. Nogle af museets genstande blev fundet på brandtomten – fabrikken brændte omkring 1980. |
Umiddelbart efter Anden Verdenskrig og bombardementerne af Rønne (og Nexø) foranstaltede Rønne Kommune folkebespisning på Margarinefabrikken. Kilde: www.kulturarv.dk/mussam
|
Familien Hans, Aase og Alma Møllgaard ved deres hus på hjørnet af Knudsvej og Godthåbsvej, juli 1930. Billedet af zeppelineren er taget af datteren Alma.