Pakhuset "Det Gule Palæ" - blev 75 år gammelt, nedrevet 2000.
Tømmerrejsning på Pakhuset - Det Gule Palæ. Det gule palæ var tegnet af havneingeniør Christoffer Milner, som var direktør for De Bornholmske Jernbaner 1947-1966. Bygget 1924-1925. Jørn Kjøllers samling.
"Johansens Chaik 19Pakhuset24" står der på "skiltene" dvs. de to skørsave, som tømrerne viser frem. De er ved at bygge pakhuset ”Det gule Palæ” på Rønne Havn. En typisk opstilling, hvor værktøjet vises frem: I midten på tømmeret, står tømrernes mest agtede redskab - bredbilen, som bruges til at firkanthugge tømmeret med. Den ene tømrer - nr. tre fra venstre - står med en anden type økse til tømmertilhugning - en "slingreøkse" i sin højre hånd. Og endelig står den store tømrer yderst til højre på billedet med en stikøkse, der bruges til at tilpasse og afpudse tømmersamlinger med. Jørn Kjøllers samling.
|
På billedet herover er man blot lige startet på arbejdet med "Palæet". Det er forrresten den gamle badeanstalt med skorstenen fra 1891 i baggrunden - og Havnefyret selvfølgelig, taget i brug 1880. Det første år lyste det grønt! Men det fik man så hurtigt ændret til rødt. (Oplysning K. Thorsen, Rønne Søfarts Historie, 1939). Jørn Kjøllers samling.
|
Byggeriet af Det gule Palæ i fuld gang. 1924. Ukendt fotograf. Bornholms Museum.
Udsigt over Inderhavnen eller Vesthavnen fra Rønne Kirke omkring 1925. "Det Gule Palæ" ses midt i billedet, S/S Heimdal ligger ved 1866-selskabets ekspeditionsbygning. Bornholms Museum.
Her er det forståeligt, hvis Det gule Palæ har følt sig som en hund i et spil kegler. Det er sovjetmagten, der endelig forlader Bornholm. Et stort russisk fragtskib ligger ved Øernes Kaj. (Tænk at det kunne komme ind!). Her blev lastet alt fra halmballer til klaverer og heste. De skulle ikke komme tomhændet hjem. Foto Willy Hansen. Niels Chr. Bohn Pihls samling.
Det gule palæ rives ned. Efteråret 2000. Fotos Niels Chr. Pihl.