Søndrekaas - Søndre Bådehavn i Rønne
Søndre Bådehavn er formentlig byens ældste havn. Siden 1600tallet
har det været de små fiskerbåde, der har haft anløb her. Selve havnepladsen lå oprindelig tættere på havbrinken (se stereobilledet herunder), hvor nu Munch Petersens Vej løber. Søndre Bådehavn med udsigt til Kastellet omkring 1865. Her er fotografen gået ned foran det hus, der stadig ligger lige foran Søndre Bådehavn - som vi iøvrigt lige ser lidt af en mole af til højre i billedet. |
I dag drøner Munch Petersens Vej forbi her, området er fyldt op og havnen flyttet længere "ud i vandet". Prøv at lægge mærke til, hvor lidt bevoksning der er ude ved Kastellet, det står markant i landskabet og man kan bedre forstå den betydning, man en gang tillagde det som en del af Rønnes befæstningsværk.
Fiskerne kigger ud på - måske en anden fisker, der er på vej ind eller ud af havnen. Fotografen har instrueret de folk der var på kajen og han har også sørget for at placere dem så motivet bliver meget vellykket. Dette er et af fotograf Gottlieb Støckels tidligste billeder (han startede på Kirkepladsen i Rønne ikke langt herfra i 1864). Og det er et af hans dejligste billeder. |
Dette er mig bekendt det ældste billede (et stereoskopbillede så man kunne se dobbelt) af Søndre Bådehavn - forrest - og Havnen i Rønne set fra kirken og pladsen foran kirken. G. Støckel. Søndre Bådehavn o. 1870. De sidste billeder tilhører Bornholms Ø-arkiv.
Et skridt tilbage igen. (Dog nok taget fra pladsen foran kirken). Det er før man havde tænkt på Kaolinmolen og før Søndre Bådehavn blev flyttet længere ud i havnebassinet. Rønne Havn o. 1880. Fotograf G. Støckel eller Th. Spelling. Bornholms Ø-arkiv.
|
Dette temmelig enestående billede er taget af læge, botaniker og fotograf Sigfred Borch, Allinge ca. 1890. (Senere end billedet ovenover). Han havde lært at fotografere af kgl. hoffotograf Frantz Weller, København i 1882. Han havde godt grej og tog bl.a. dette billede af Søndre Bådehavn - før Verden gik af lave - i dette tilfælde før Kaolinkajen kom til - der hvor senere Øernes Pakhus blev bygget. Sikke et billede!
Jeg skriver på en artikel om Johan Sigfred Abraham Borch - han må på mange måder have været et fantastisk menneske - og skulle nogen kende til noget om ham, hører jeg meget gerne fra dem. Jeg kan dog allerede nu love, at det ikke bliver nogen kedelig historie! (JUl på Bornholm 2013).
Jeg skriver på en artikel om Johan Sigfred Abraham Borch - han må på mange måder have været et fantastisk menneske - og skulle nogen kende til noget om ham, hører jeg meget gerne fra dem. Jeg kan dog allerede nu love, at det ikke bliver nogen kedelig historie! (JUl på Bornholm 2013).
Chr. A. Møller: Nedenfor kirken ved Søndre Bådehavn, o. 1905-1910. Bådehavnen blev helt ombygget i årene før Første Verdenskrig, faktisk forsvandt den gamle bådehavn, området blev fyldt op og den bådehavn vi kender i dag blev etableret udenfor det gamle havneareal. I datidens aviser må man kunne finde beretninger om arbejdet. Det hvide skur er sikkert et arbejdsskur, der blev brugt i forbindelse med havnearbejdet.
En af de fotografer der har gjort Rønne en stor tjeneste ved at forevige byens mange ”ansigter” er Christian A. Møller, der havde atelier i Sct. Mortensgade og var virksom som fotograf 1888-1928. Han hoppede i den grad på "postkortbølgen", og han fotograferede og fremstillede selv sine postkort i små oplag. Hans lille lyskasse til kontaktkopier er bevaret på Bornholms Museum. Chr. A. Møller, Søndre Bådehavn og Rønne Kirke. Før 1915. Bornholms Ø-arkiv 1979-12.
|
Rønne 1910'erne, tænker jeg. Ingen fotograf nævnt, men kunne være Chr. A. Møller, Rønne, som muligvis solgte sine fotografier til udgivelse af Rønne Jernbanekiosk ved Karl H. Olsen (?).
Postkort med indsejlingen til Rønne, Sct. Nicolaj Kirke og Søndre Baadehavn. fotograferet før kirkens ombygning i 1916-1917.
Uden datering, frimærket fjernet. "Sejlturen er gaaet godt, det har være godt Vejr og vi har ligget i Sengen hele Natten, ingen Søsyge".
Det er Tølløse Arkiv der har været så venlige at sende det til os. Rønne Byarkiv.
Postkort med indsejlingen til Rønne, Sct. Nicolaj Kirke og Søndre Baadehavn. fotograferet før kirkens ombygning i 1916-1917.
Uden datering, frimærket fjernet. "Sejlturen er gaaet godt, det har være godt Vejr og vi har ligget i Sengen hele Natten, ingen Søsyge".
Det er Tølløse Arkiv der har været så venlige at sende det til os. Rønne Byarkiv.
Postkort. Ad. Møller, Nexø, Eneret. Laksefiskere i Rønne Havn, RØ 313, o. 1910. Bornholms Ø-arkivs postkortarkiv.
"Drengen i båden er Ejnar" - står der på postkortet, som er sendt 1907!
Herunder. Et fantastisk billede af den følsomme fotograf Anton Pedersen, 1868-1909. Blot et fotopostkort, Søndre Bådehavn, sendt 1906.
Bornholms Ø-arkiv, lektor Linds samling, 1980-35.
Bornholms Ø-arkiv, lektor Linds samling, 1980-35.
Det er vel omtrent 100 år siden, man kunne opleve dette syn (til venstre) i Søndre Bådehavn i Rønne. Fiskerkonerne og en enkelt fisker piller sild af garnene og der er mange sild, små gode østersøsild. Her i havnen har ligget gammeldags åbne fiskerbåde og halvdæksbåde side om side og det må have været en dejlig oplevelse at gå tur på havnen dengang.
Bag båden aner man keglespidsen af taget på Kastellet stikke op gennem skovbevoksningen og helt ude for enden af pynten kan man se nogle lave, lyse ”barakker” i havet. Det var den gamle badeanstalt (før den gule blev bygget længere inde i havnen). I 1921 og 22 påbegyndte man det store anlæg, der skulle blive til den Sydhavn, vi kender i dag. Havneingeniør Jon Munch Petersen (det er ham Munch Petersens Vej er opkaldt efter) stod for projektet, bl.a. med inddæmning af Kastelsbugten. Perioden faldt sammen med en meget stor arbejdsløshed, som man således kunne komme noget til livs. Man flyttede store mængder jord fra Galløkken til Sydhavnen, dels i årene 1921-22 og senere i 1925-25, hvor man også satte et større nødhjælpsarbejde i gang. ”Slottet” som vi siger i dag, ”De gamles Hjem” er heller ikke bygget endnu. Det var Rønnes socialdemokratiske borgmester Niels Nielsen prestigeprojekt og blev først indviet i 1923. Billedet, som må være fotograferet mellem 1912 og ca. 1920, skyldes fotograf Charles Leander Sundbøll. 1885-1966. Han var født i nærheden af Haderslev i 1912, havde butik og atelier i Krystalgade i Rønne og drev blot et eller to år Chr. A. Møllers atelier i Sct. Mortensgade. I 1929 vendte han tilbage til Hoptrup ved Haderslev. Det er ganske typisk for Sundbølls billeder, at der kan være meget sølvskær i dem. Samling avk. |
Før 1916 (kirken endnu ikke ombygget). Marie af Arnager, Brødrene af Rønne og ? af Rønne. Bornholms Museum.
|
Fiskere på Søndre Bådehavn, 1920erne. Siddende på båden (hed den Nora? - eller Leonora?), i midten, er det havnebetjent Poul Hans Andreas Holm, 10.12.1878 - 12.9.1933. g.m. Albine Caroline Holm f. Clausen, 12.2.1882 - 2.5.1972. Lise Holms samling, Bornholms Ø-arkiv.
|
Søndre Bådehavn efter kirkens ombygning 1916-1917. (Tilføjet sydfløj bl.a.)
Søndre Bådehavn. Et af de dejligste steder i Rønne. Det er bådebyggere, som formentlig arbejder på en køl. Jeg tror der står 1918 på fotopostkortet, som er sendt til familien Lind i Svaneke. Så er kirken lige blevet renoveret - har fået en sydfløj som vi ser. Fotopostkort, Bornholms Museum.
Rønne Havn efter 1917, hvor Rønne Kirke var ombygget med større tårn, sydfløj med meget mere. Ukendt fotograf. privateje.
De må være taget med ganske få års mellemrum - efter 1918 - de to billeder på hver side af denne tekst.
Et fantastisk billede af Søndre Bådehavn med kirken i baggrunden. Der kan knyttes mange gode kommentarer til det vi ser: (Ivar Holm): Jollen i gattet er ved at bugsere et hyttefad ind i inderhavnen. Måske med torsk måske med fladfisk? Henne til højre bag skuret har de deres "garnbresler" eller hedder det "brebana"? Den kutter, der skimtes helt til højre, har også et hyttefad langs siden. Finn Ove Kure Mortensen: på Norrekås sâ vi "garnbäna". Ukendt fotograf. (Efter 1917).
Søndre Bådehavn, 1960erne. Postkort tilhører Ole Kragh.