Rønne Havn ca. 1900-1940
Rønne Havn o. 1900, stabelafløbning. Dette prægtige billede viser søsætningen af et af de tolv stålskibe, Caroline Koch, som Bornholms Maskinfabrik byggede i årene 1895-1903. Vi er i Rønne havn, ud for (den endnu eksisterende) Havnesmedje som Maskinfabrikken benyttede til byggeriet.
|
Til venstre ses (det endnu eksisterende Toldkammer, opført 1897), og midt i billedet Hotel Bornholm - hvor der nu er vej. Fotografen er uden tvivl Th. Yhr. Mit billede er en senere kontaktkopi af en glasplade, 23,5 x 29 cm.
|
Dette billede er dechifreret af Gunnar Holm. Han siger: "Billedet domineres af "66" selskabets S/S "Skandia" (Den anden). "Skandia" virkede fra 1905-1918 i bornholmsk tjeneste. Det gule Pakhus, på midtermolen er endnu ikke opført. Det blev opført i 1917. Den sydlige tilbygning på kirken eksisterer ikke på dette foto. Tilbygningen blev bygget i årene 1915-1918.
Når man studerer S/S "Skandia" virker den noget inaktiv. Det begrunder jeg med, at der er ikke sat flag og åbenbart er der heller ikke fyret op under kedlen, da der ikke er røg fra skorstenen. Det tyder på, at hun er lagt op for en periode. Hun har beviseligt sejlet på et senere tidspunkt, da der eksisterer billeder, hvor hun har fået skorstensmærke i skorstenen, hvilket "66" bådene fik i 1914. |
Hvis det er korrekt, at hun er lagt op, så er vi nok henne i årene omkring 1910, vil jeg gætte på. Det er det nærmeste jeg kan trække ud af billedet; men jeg overbevist om, at det ikke er helt forkert."
Fotografen er H.P. Jacobsen fra Allinge, den eneste på øen, der har haft et "rigtigt" panoramakamera. Han havde en stor, velfungerede fotovirksomhed i Allinge - han byggede endog den ejendom på havnen i Allinge, som Alfred Kjøller senere havde sit fotoatelier i. Men han gik rabundus i 1908 og flyttede til Rønne, hvor han boede de næste år. Muligvis kan han have taget billedet, medens han boede i Rønne - hvis han da ikke mistede det ved konkursen. |
Deutsche fotothek: Gustav W. von Zahn, 1871-1946: Hafen von Rönne, 1905. Zahn var tysk professor i geografi.
S/S Bornholm i Rønne 1910, foreviget i anledning af Politikens pinserejse. Færgens Arkiv.
Et dampskib med splitflag, "66" selskabets S/S "Heimdal", bygget 1873 på B&W. Bidstrups glaspladesamling.
Rønne Havn. Til venstre Emma af Svendborg. Foto J.A. Petersen ca. 1918. (Kender ikke fotografen - glaspladen findes på Bornholms Museum).
Rønne Havn, fotograf J.A. Petersen. Til venstre kaolinkajen med det gamle, hvidmalede træfyr på den modsatte mole. jernbanespor, et par gevaldige sejlskibe - og flere dampskibe, som vi kvinder ikke kan sætte navne på, specielt ikke på dette ikke helt skarpe, men meget fortællende, billede. Bornholms Museum.
Fra Rønne Havn med et finsk sejlskib (?) ud for den store gamle længe på Johnsens Gård. En usædvanlig vinkel - endda med jernbanevogne - fra den ellers hyppigt fotograferede Rønne Havn, hvor man også har kunnet købe sig en Carlsberg Pilsner. Postkort fra boghandler Svend Kolling, Rønne, 1910-1920erne. Bornholms Ø-arkiv.
Rønne, Lodsbaaden. Colbergs Boghandel, Rønne, fra Jette Lindgaard. Striben på sejlet - som var rød - indikerer, at det er en lodsbåd.
Et dejligt billede fra Rønne Havn. En ladning træ er ankommet med skib og skal transporteres et eller andet sted hen. Det er Havnegade i baggrunden og man aner lige Havnesmedjen bag de hvide sejl. Vi er i Klokkekrogen en junidag for 103 år siden. Personen med stråhat, nr. tre fra venstre, er arkitekt Harald Bidstrup. Han tegnede bl.a. Øernes Pakhus på Kaolinkajen (senere Øernes Kaj) i Rønne. Lise Holms samling. Bornholms Ø-arkiv.
Rønne Havn lige efter 1914 (der er nationalitetsmærker, altså Dannebrogsflag, på S/S Bornholm til venstre ved Turistkajen, som man havde det under Første Verdenskrig). I 1917 begyndte Øernes Andelsselskab at opføre silopakhuset på den gamle Kaolinkaj. Læg mærke til at der er to af 1866's dampskibe med på billedet, S/S Bornholm til venstre og S/S Heimdal til højre. Læg også mærke til de ”trekanter” som stikker op af havet i inderhavnen. Dette er duc d'alber som skuderne fortøjede i, når de var oplagt på grund af isvintre eller mangel på noget at sejle med.
|
Det hvide på molerne er ikke sne - det er kaolin oppe fra kaolingravene i nærheden af Porcelænsgård. Bygningen med den høje skorsten var en badeanstalt fra 1891 - der er trappe ned fra Havnebakken. Læg også mærke til skiltet på gavlen af den lave bygninger - der står Salteri - den blev flyttet med, da man senere byggede en nye bygning syd for. - se de andet senere billede. På "Otto Bidstrups Bastion" - udkigsstedet øverst på Havnebakken - er de træer, som blev fældet for få år siden - nyplantede - der var tre træer. Bornholms Museum, glasplade 13x18 6343.
|
Mellem 1918 og 1926. Dette er det tyske fyrskib "Adlergrund" ved Kaolinkajen eller Øernes kaj med Øernes Andelsselskab. Adler Grund er den banke, der ligger omtrent midtvejs mellem Bornholm og Rügen. På banken "ligger nogle store Sten, paa hvilke den mindste Dybde kun er 6 m; den er paa nordsiden afmærket med et Fyrskib." Men fyrskibets historie, er der sikkert nogen, der helt har styr på?
|
Det første danske fyrskib kom i 1829 ved Læsø Trindel, det sidste var Horns Revs Fyrskib, nedlagt 1980. Og så er det jo sådan, at Nationalmuseet ejer det fyrskib, der ligger i Nyhavn, det er Gedser Revs Fyrskib.
Det må have været noget ganske særligt at arbejde på et fyrskib - jeg tænker at dagene har lignet hinanden - bortset fra når havet viste hugtænderne? Billedet tilhører Githa Jartoft. |
Billedet forestiller Rønne Havn sidst i 1920erne. Det aflæses af følgende:
Der er en del fartøjer i havnen, hvoraf tre kan identificeres, nemlig "66" bådenes S/S "Heimdal", Svitzers bjergningsdamper S/B "Svava" samt DFDS's S/S "Knud". Hvis man ser til venstre på billedet og for enden af Det Gule Pakhus, ser man et fyrtårn der er hvidmalet. Det er forgængeren for det granitfyrtårn, "Kongen", der står der i dag og som er bygget i 1930. |
Til højre midt i billedet ligger S/S "Heimdal". Den er bygget i 1914 og blev solgt i 1936. Altså kom den til Bornholm under Første Verdenskrig (1914-18). S/S "Heimdal" bærer ikke nationalitetsmærker så ergo er billedet taget efter 1918.
Til venstre i billedet ligger S/S "Knud" med agterenden mod iagttageren. S/S "Knud" blev iflg. Handels og søfartsmuseet, indkøbt af DFDS i 1920 under navnet "Knud II". Dette navn blev i 1924 ændret til "Knud" og da "Knud" hedder "Knud" på dette billede, kan vi datere billedet til mellem 1924 og 1930. (Tak til Gunnar Holm, der har dechifreret billedet). |
Et pragtfuldt billede af en travl havn med Dampskibskajen og -ekspeditionen forrest. Eller allerforrest er det jo en telefonmast. Hvad det er for en damper der ligger der - det lærer jeg vist aldrig, jeg synes de ligner hinanden næsten alle sammen! Det er Jens Buus Jensen, der har sendt Byarkivet nogle fine, skannede billeder fra Rønne Havn. Fotografen er Alfred Kjøller, glaspladen fra Bornholms Museum.
Igen en hilsen fra Jens Buus Jensen. Heimdal (2) ligger i Klokkekrogen, dvs. den del af havnen, der var nærmest det gamle Havnekontor (yderst til venstre), hvorpå der hang en klokke. Det blev revet ned i 1938. Bag ved ser man lidt af den bygning, der blev til nyt havnekontor og til højre for den det fantastiske tag på pakhuset på Johnsens Gård. Så er der en enkelt godsvogn til jernbanefolket, indtil flere skibe til søfolkene osv. Foto Alfred Kjøller, glasplade på Bornholms Museum.
Fotopostkort som tilhører Erling Juul-Pedersen. Jørn Kjøller, Rønne fortæller: "Det kan ligne vestkajen i Sdr. Bådehavn, hvor manden står. Dengang var indsejlingen der hvor han står, hvilket man lige fornemmer".
Rønne Havn, isvinter. 1920erne. Jørn Kjøllers samling.
Isvinter, 1920erne. Skibe i Rønne Havn, Ægir af Helsingfors og Villemoes af Reykjavik. Pakhuset på Øernes Kaj i baggrunden. Jørn Kjøllers samling.
Andreas Peter Kjøller, Rønne 29.2.1924. I baggrunden Isbryderen "Isbjørn" og Dampskibsselskabets ekspeditionskontor. Jørn Kjøllers samling.
Pontia i Rønne Havn. Jørn Kjøllers samling.
Fyrskibet Adlergrund og en i isbryderen i Rønne Havn. Jørn Kjøllers samling.
Rønne Havn, fotograferet fra kirkens tårn før 1926. Pakhuset på Øernes Kaj blev udvidet i 1926, man ser det ved, at den lave bygning ind mod byen blev "kortere". Hvis I har bogen: DBJ - Historien om Jernbanerne på Bornholm, vil I kunne se, hvordan netop dette havneareal har ændret sig i jernbanens tid - og selvfølgelig (og heldigvis) stadig gør det.
Postkort tilhører Grethe Anthonsen. |
Rønne Havn, med Søndre Bådehavn i forgrunden, ikke en helt almindelig vinkel - men jo meget flot. Fotograferet efter at Lodsstationen og Dampskibsekspeditionen var færdigbygget i 1913, men før man påbegyndte bygningen af pakhuset.
"Ingeborg", der har sendt kortet, hvornår vides ikke, skriver: "nu laver de
en ny Havn helt hen til Badehuset", dvs. badehuset ved Kastellet. I 1921 tog man fat på etableringen af Sydhavnen. Postkort fra Svend Kollings Boghandel. |
Gunnar Weinreich Holm fortæller: Skibet er S/S "Bornholm", bygget 1899. Folkene på billedet har formodentlig ikke noget med "Bornholm", at gøre, idet det ser ud til, at de er ved, at hugget en gammel skude op. - Billedet tilhører Jørgen Michael Kofoed.