Store Torv 4, matr. 884, i mange år "Lyngbye-Petersens farvehandel"
Store Torv 4. Foto omkring 1890 - mon ikke dette billede har været forlæg for tegneren af nedenstående billede? Det er Axel Christensen, der har butikken til venstre og som var materialist. Foto formentlig Th. Yhr. Samlingavk.
Reklame for Peter Fick's "Dansk Textil-Lager Bornholm Afdeling", som åbnede 15. oktober 1890 på Store Torv i "Hr. Aug. Ellebyes Eftf. tidligere tilhørende Lokale. Store, helsides annoncer i datidens aviser.
Hvem Peter Fick var, vides ikke, men der findes en lille tryksag på Det Kongelige Bibliotek, der hedder Dansk Texil-Lager af Peter Fick fra 1895. Man kan også se reklamer fra firmaet i Illustreret Tidende. Vi må tro, at det er manufakturhandler August Vilhelm Charles Schrøder, der har bestyret afdelingen på Bornholm. (Jvnf. nedenfor). Fra museets årsskrift "fra Bornholms Museum 1982" i en artikel om Bornholmsk olmerdug og bolster. |
Fra Bornholms Museums samling 2610x11423: Reklameblad for Dansk Textil - Lager Bornholm Afdeling, Store Torv, Rønne. På den ene side: Bornholmskort omgivet af prospekter fra København, på den anden side i midten: Prospekt af ejendommen på Store Torv, vistnok nr. 4 matr. nr. 884b som nu ejes af farvehandler A. Lyngby-Petersen. Udenom ses indehaveren Peter Ficks forretningsejendomme i København, ialt tre. Alle billederne er vist fremstillet som litografier. Desuden citater fra københavnske dagblade om Dansk Textil Lager, foroven til højre meddeler han at Bornholm - Afdelingen åbner 15. okt. 1890 og dens varer anbefales.
|
16. juli 1907 købte Adolf Olsen og Arboe Sonne Hansen ejendommen Store Torv 4 af manufakturhandler August Vilhelm Charles Schrøder. I stueetagen solgte Olsen & Sonne Hansen cykler, symaskiner og tobaksvarer. På 1. salen havde tandlæge H.C.C. Lindhardt tandlægeklinik og privatbolig. Sonne Hansen solgte sin anpart af bygningen i 1914 og Adolf Olsen blev eneejer.
Historien om Adolf Olsen er også en historie om en ung fattig mand på 26 år, der udvandrede til Amerika, til Radcliffe i Iowa i 1895. Han havde heldet med sig, vendte hjem i 1904, tog sig kærligt af sin mor og ugifte søster og købte altså sammen med Sonne Hansen ejendommen på Store Torv i 1907. I juli 1931 solgte Adolf Olsen ejendommen til farvehandler Axel Lyngbye-Petersen, der da fraflyttede sin farvehandel i St. Torvegade 20. Familien flyttede op i den store lejlighed på 1ste. sal. I "Handlende i Rønne i 100 år" nævnes også materialist Axel Christensen, der blev efterfulgt af Peter Frandsen, Rønne Uldvareforretning - han blev kaldt Uldtenoren. Jeg kan stadig huske Ellen Thomsens trikotageforretning, men er dog ikke vidende om, hvornår hun startede sin forretning. Jeg husker heller ikke hvornår hun stoppede. Min far, Jørgen Lyngbye-Petersen, drev forretningen i nogle år. Herefter blev den solgt til Farvehandler Ernst Kofoed. Fra min farfars og fars tid husker jeg stadig tapetafdelingen i det gamle pakhus bag ved. Oplysninger fra Michella Lyngbye Kornager, kilder: "Handlende i Rønne i 100 år" af Gunnar Hansen og Svend Aage Koefoed og "Et sofastykke af Mogens Ege" af Birte Nørregaard-Pedersen, Bornholmske Samlinger 1994 samt hvad jeg kan huske min farfar og far har fortalt mig. |
Udsnit af foto af Store Torv, fotograf formentlig Th. Yhr o. 1910.
Kommentarer fra forskellige: Det var et flot forretning (Lyngbye-Petersen) med traditioner, hvor man blandede shellak i store glas, som blev rullet frem og tilbage på disken. En fortæller, at hans far, Frode Jensen, arbejdede i butikken sidst i 50'erne - det var en rigtig klassisk farvehandel med store diske og masser af reoler
I de to forretninger er der nu (2013) Torvets Foto og ""Llillebror-Bageren" (Frydenlund).
|
Billedet her - fra september 1912 - er brugt i Bedstefars Bornholm og viser Store Torv 4, medens Olsen og Sonne Hansen havde deres butik i ejendommen. Der var også reklameskilt for tandlæge H.C.C. Lindhardts tandlægeklinik på første sal på facaden og til venstre havde Peter Frandsen en Uldvareforretning.
|
Men det der er fotograferet er et rekylkorps med cykler, der paraderer på Torvet. Man (H.V. Jørgensen) mener, det var et af de frivillige korps, der besøgte Bornholm i forbindelse med en stor efterårsmanøvre i september 1912, der blev overværet af Kong Christian 10. og Dronning Alexandrine. Et bornholmsk rekylkorps blev først oprettet 25. september 1913 og var virksomt til hen midt på året i 1919. Foto Bornholms Museum.
|
Tyskerne tabte. Hestevogn - med tyske soldater på vognene - med nogle totalt udmarvede heste foran Lyngbye-Petersens ejendom på Store Torv i Rønne i maj 1945. Man må tro de er kommet sejlende også med hestene på flugt fra Østfronten?
|