1890ernes Søholm-keramik, bl.a. Ancher Wolffsens groteske jugendformer
Historien kort HER. Den ældste historie HER. Personalet til 1929 HER. Historien efter fagforeningsovertagelsen i 1929 HER. Produktionen HER. Lars Thirslund HER.
Hele denne produktion er fremstillet fra 1870'erne (måske før) og op til 1890'erne (Ancher Wolffsens arbejder). Billederne må være et forarbejdet til et katalog, som vi desværre (endnu) ikke kender.
Hele denne produktion er fremstillet fra 1870'erne (måske før) og op til 1890'erne (Ancher Wolffsens arbejder). Billederne må være et forarbejdet til et katalog, som vi desværre (endnu) ikke kender.
Det er en rigtig fin jugend/skønvirketing. Den minder ganske meget om arbejder på fabrikken Søholm i årene omkring 1900. Skønvirke, fabrikkens kunstneriske chef var da Hans Ancher Wolffsen. Privateje, Ane Smedegaard.
Numrene 426-510
I en samling uidentificerede glasplader på Bornholms Ø-arkiv dukkede dette foto af et par af Søholm nipsgenstande op. Fotograferet af G. Støckel før 1888 eller snarere efterfølgeren Th. Yhr i 1890'erne. De to tyskinspirerede platter, busterne af Beethoven og Mozart genfindes på katalogsiderne, ligesom de to terracottaopsatser. Billedet er med stor sandsynlighed med til at datere de medtagne katalogsider til 1880erne.
Numre 1-54
Numre 55-111
Numre 308-365
Numre 511-570
For snart mange år siden lå disse fem meget medtagne billeder på en hylde på Søholm - og var ved at gå til. Vi fik dem reddet og de fortæller om en af de ældre produktioner på fabrikken. De fem fotos må have været tænkt at skulle bruges til et forsvundet - eller aldrig udgivet katalog i 1890erne. Vi genkender mange af tingene - de findes bl.a. i Bornholms Museums samlinger - og de numre tingene har på hylderne er ridset ind i keramikken. Højeste nummer er 570, men der mangler billeder af tingene 112-307 og 366-426, dvs. ca. fire til fem billeder.
|
Tingene bærer præg af datidens jugendstil, de er fremstillet i lys, bornholmsk fajance, en del uglaseret (terracotta) eller glaseret med løbeglasurer, dvs. farvede dekorationer, dækket af en klar blyglasyr. Mange af tingene, ikke mindst de groteske former, blev modelleret af fabrikkens medejer, Hans Ancher Wolffsen, søn af fabrikkens grundlægger.
|