Petreas Konditori på Store Torv - og Chr. Hansens bageri i Storegade
Efter at have haft konditori i nogle år fra 1888 på hjørnet af Store Torv og Krystalgade (der hvor senere Handelsbanken blev bygget), åbnede Chr. Hansen et konditori på torvets modsatte side, som senere kom til at hedde "Petrea". Det havde til huse i bygmester Esper Espersens treetages ejendom (den første på Bornholm), Store Torv 7, senere Fischer Jørgensens Apotekergård. Til venstre byggede Mathias Bidstrup i 1914 "Søborg". Billedet må være fra 1890erne, formentlig er butikken netop indviet her.
Petreas Café og Conditori på Store Torv 1915.
Mange ældre vil ganske sikkert med stor fryd nikke genkendende til billederne fra Petreas Konditori på Store Torv i Rønne. Historien om ”Petrea” er også historien om et bagerdynasti i Rønne og om et højt værdsat bagerhåndværk. Det er hævet over al tvivl, at vi, det ikke blev forundt at opleve ”Petreas” kager, er gået glip af en stor kulinarisk nydelse! ”Hovedbutikken” var den, nu også for længe siden forsvundne bagerforretning på hjørnet af Storegade og Laksegade og udsalget på Store Torv var konditoriet ”Petrea Hansen” eller bare ”Petrea”, som i årenes løb faktisk havde til huse fire forskellige steder omkring Store Torv.
Bornholms Museum har i mange år i gemmerne haft forskellige effekter fra ”Petreas” Konditori. Inventaret til butikken, da den sidst havde til huse på hjørnet af Snellemark og Tornegade, blev i 1953 delvis tegnet og fremstillet af billedskærer Kofoed i Nørregade; bevaret er en tegning af en af lampetterne – og en lampet. Også en kaffemølle, en kageklokke – til at beskytte de delikate flødekager – og lidt bestik har fundet vej til museets gemmer. Men allerbedst er den store samling af billeder fra bageriets og konditoriets lange levetid, som museet fik overdraget i 1998. |
Hans Christian Hansen, var søn af rugbrødsbageren på hjørnet af Nørregade og Rolighedsgade. Han havde lyst til det finere konditori og etablerede sig med eget bageri i Storegade i 1888, mens en bror, Andreas Hansen, overtog det fædrene bageri. Bagerforretningen på hjørnet af Laksegade og Storegade var gammel. Her havde bagermester Anders Stibolt indrettet sig år 1800; frem til 1886 husede det tre generationer bagere, hvoraf nummer tre i 1856-57 rev det gamle bageri ned og byggede det grundmurede hus, som, om end i stærkt ombygget stand, eksisterer endnu.
Andreas Hansens søster, Petrea Hansen, fik fra 1888 til opgave at bestyre et lille kageudsalg på Store Torv, på hjørnet af Krystalgade, hvor nu Den danske Banks fornemme bygning ligger. |
Fra bageriet i Storegade, hvor alt fra rugbrød til finere kager som her, blev fremstillet. Foto Bornholms Museum.
Få år senere flyttede ”Petrea” fra Krystalgadehjørnet over på den modsatte side af torvet, ind i ”Treetagen”, et stateligt hus fra 1889 bag ved springvandet. Her hed konditoriet stadig ”Chr. Hansen”. I 1914 blev konditoriet udvidet ind i ejendommen Søborg, bygget af Mathias Bidstrup samme år.
Andreas Hansen døde i 1922 og en søn overtog bageriet. Til familiens store sorg døde han ganske ung, allerede i 1924. Nu var gode råd dyre. Man ønskede at drive virksomheden videre, men der var ikke andre bageruddannede i familien; i stedet fik man overtalt en søster til den unge bager, Anna Margrethe Hansen, der var uddannet sygeplejerske med god stilling i Chicago, til at overtage bageriet. Hun forlod USA i 1925, overtog familievirksomheden og fra 1931 også ledelsen af konditoriet. Dygtig var hun, med gode medarbejdere og det gik så godt, at bageriet i Storegade kunne gennemgå en grundig modernisering i 1943-44. |
Selve konditoriet havde til huse i ”Søborg” og ”Treetagen” frem til 1928, hvor apoteker Knud Fischer havde brug for pladsen, for at indrette sit nye apotek. ”Petrea” flyttede lidt mod nord, ind i ”Poul Rasch’ ejendom”, Andelsbankens bygning, hvor nu ”Netto” har til huse. Og man fik med lidt møje og besvær skabt sig plads ved at udnytte smøgen ind til en nabobygning.
I 1953 flyttede ”Petrea” for sidste gang. Anna Margrethe Hansen opførte en bygning på kommunens grund på hjørnet af Tornegade og Snellemark, hvor nu Dams boghandel har til huse. Men 29. august 1968, efter 80 års aktiviteter , drejede hun nøglen om for sidste gang i det berømte konditori med de eminente kager og andet godt til de bornholmske lækkermunde. Og ifølge pålideligste kilde var det en ganske særlig epoke i Rønnes historie, der nu var slut. |
En serie fotografier af Petreas Konditori, Torvet i Rønne, fotograferet omkring 1930 af Kirsten Petersen, god veninde til forretningens indehaver, Anna Margrethe Hansen.
GENOPBYGGET Konditoriet Petrea, ved Store Torv, Snellemark 36, hjørnet af Snellemark og Tornegade. Konditoriet blev opført i 1953 efter bombardementet og tegningen var udført af arkitekthjælpens arkitekt Willy Hansens tegnestue. I øvrigt var inventaret delvis tegnet og fremstillet af billedskærer Koefoed i Nørregade. Ejeren, Anna Margrethe Hansen gik på pension i 1968 og drejede nøglen om til det hæderkronede konditori, der var grundlagt i 1888 på hjørnet af Store Torv og Krystalgade, hvor nu "Den Danske Banks" bygning befinder sig. BØA 1983-04 (Arkitekthjælpens arkiv, Willy Hansen).
Petreas Konditori på hjørnet af Tornegade og Snellemark. Omkring 1960. Foto Bornholms Museum. Se tegning af bygningen, tegnet af arkitekt Willy Hansen, på siden om Snellemark. (Se ovenfor).
Indehaver af Petreas Konditori, Anna Margrethe Hansen, foto Algot, formentlig i 1968. Bornholms Museum.
Petreas Konditori, hjørnet af Snellemark og Tornegade i Rønne. Åbnede juni 1953, lukket for altid i 1968. Foto Algot, 1968. (Se artikel i Bornholms Tidende 29. august 1968. Artiklen handler om lukning af Petra og Butik og bageri i Storegade.)