Snellemark. Boghandler Ernst G. Olsen, 1906-2000
Boghandlen blev 22.5.1943 etableret af Ernst G. Olsen (1906-2000). Han drev forretningen sammen med sin hustru Gedske Olsen (1911-2013).
Ernst G. Olsen var udlært i Colbergs Boghandel, Rønne og blev medhjælper i Arnums Boghandel i Askov 1928-1929, så hos Harald Bo Bojesen, Aabenraa 1929-1930, derefter tilbage til Colberg 1930-1943 afbrudt af tre måneders ophold på det første Provinsboghandlerfagkursus i København 1932 og to måneder på Agfa Photo-Werkschule i Berlin i 1932 og 1935. I 1943 åbnede han og hans kone Gedske Elisabeth Olsen (f. Hansen 25.8.1911) deres egen boghandel i Rønne. Forretningen blev totalskadet under bombardementet i 1945, men blev genopbygget og fungerede til 1978, hvor Ernst G. og Gedske Olsen gik på pension og senere flyttede til Vejle, hvor de havde en datter og svigersøn. Gedske døde i 2013, 102 år gammel. Kilde: Boghandlere i Danmark.dk.
|
Snellemark 3 - Ernst G. Olsens forretning inden bombardementerne 1945 - som udslettede bygningen. Butikken var i tre planer. I ”kælderen” havde Ernst G. Olsen fotoafdeling. Familien fortæller, at der en dag kom et par tyske soldater ind i forretningen, og da Olsen var nede i fotoafdelingen gik de derned, men der gik kun meget kort tid inden de stod på gaden igen. Tyskere var absolut ikke velkomne i forretningen.
Før Ernst G. Olsen overtog butikken blev der handlet med møbler, som ses på det ene fotografi. Billederne tilhører Ernst G. Olsens familie. |
Boglade på bombetomten 1945. Olsen skrev om forholdene, at han i to drøje vintre havde klaret sig under de forhold – og der ville nok gå to år endnu, inden en ny bygning ville være færdig. ”For den nye Gade (Snellemark blev udvidet og reguleret) ligger, hvor min Boglade laa før.” Foto Rønne Kommune/Bornholms Museum.
Bombeboghandleren Ernst G. Olsen. Tegning på Bornholms Museum.
”Dette Bogværk er den bedste Gave til Bornholms Landmænd”.
Om ”Sladrebogen” og EGO - Ernst G. Olsen - Ugens Historie Boghandler Ernst G. Olsen havde fra 1943 sin forretning og bolig i Snellemark 3, strækningen mellem Storegade og Grønnegade på den nordre side. Den gang – inden bombardementerne i maj 1945 ryddede så gevaldigt op i gaderne i Rønne - hed den vestligste del af gadeforløbet ned til havnen endnu Vestergade. Ernst G. Olsen hørte til blandt de uheldige rønneboere, hvis bolig og virksomhed fik en fuldtræffer. Hans forretning blev jævnet med jorden. Han etablerede sig midlertidigt på tomten og reklamerede som altid med ”Bogladen med de mange Bøger”. Genopbygningen blev besværlig, men det lykkedes for Ernst G. Olsen at få bygget sig en ny bolig og forretning på adressen Snellemark 21. Nyt gadenummer fordi Vestergade nu var blevet til en del af Snellemark. Ved juletid i 1947 udsendte Ernst G. Olsen, en ”Vigtig Meddelelse fra ”EGO” til Bornholms Landbrugere”. Det var en reklame, hvori han først og fremmest orienterede om et kommende værk ”Bornholms Historie – om Øens Landbrug og dets Biografier”. Ernst G. Olsen fortæller, at ”Amtshistorisk Forlag”, Aarhus allerede i 1946 gennem kolportører havde solgt – men endnu ikke trykt – et bogværk – som Ernst G. Olsen omtaler som det mest fuldkomne Standardværk af blivende Værdi! Adskillige landmænd havde allerede tegnet abonnement på værket, som boghandler Olsen nu havde overtaget – og – som han forklarer i skrivelsen – da han selv er landmandssøn fra Sæderegård i Klemensker – har han de bedste forudsætninger for at gennemføre projektet på bedste vis. I værkets del med biografierne vil samtlige bornholmske ejendomme på over en tønde hartkorn og derover blive beskrevet, uanset om disses ejere har bestilt bogen, og tillige optages alle mindre landbrugsejendomme, hvis ejere har bestilt bogen. Rent praktisk vil hans medarbejder, Viggo Holm – også landmandssøn, fra Asseregård i Klemensker – komme forbi med en korrektur af den pågældende ejendoms biografi og man forventer så samtidig at kunne modtage et skarpt og godt billede af ejendommen til gengivelse i bogen. |
Niels Otto Holm fortæller: Viggo Holm var min far. Han var meget aktiv i Luthersk Mission (HER). Ja, far havde en meget god hukommelse og det at far havde indsamlet stoffet til "Sladrebogen" betød, at han vidste utroligt meget om de forskellige gårde på øen.
I 1948 afleverede Ernst G. Olsens medarbejder en skrivelse til de landmænd, der ikke var hjemme, da korrekturen skulle gennemgås. Heri fortalte han, at det forarbejde han havde modtaget fra det århusianske forlag skulle omarbejdes, og at det nu var sket med hjælp fra øens folkeregistre, amtsstuen m.v. Derudover havde Ernst G. Olsen købt reproduktionsretten til Sylvest Jensens bornholmske luftfotografier – og han supplerede med, at hvis man ønskede flere luftfotos af sin ejendom modtog han bestillinger – og anbefalede især ”den nye colorerede Udførelse”. Udgivelsestidspunktet kunne han endnu ikke udtale sig om. Men værket kom i 1950 på Ernst G. Olsens forlag. Det var en meget stor opgave, men det var en af de bøger som bornholmerne kom til at holde rigtig meget af – ”Sladrebogen” kaldes den endnu. Heri kunne man få oplysninger om sine naboer og genboer, hvornår de var født, af hvem, hvem de var gift med og hvor mange børn; osv. Slidt til laser blev bøgerne, udbudt til høje priser hos antikvarboghandlerne – og bestemt et ”Standardværk af blivende Værdi”. Ernst G. Olsen udgav også – blandt meget andet - "Bornholm Bombet, Besat, Befriet" – den ”enestaaende bornholmske Succes, Dybtryks-Billedværket” (kaldte han det selv) samt Ludvig Mahlers bog om Krølle Bølle: Bobbarækus Filiækus ”Alle Børn vil blive henrykte for at faa den”. Ernst G. Olsen skrev videre om billedbogen fra 1948: ”Morsomt og belærende skildrer den Troldungen Krølle-Bølles eventyrlige Oplevelser under hans Rejse rundt til alle Bornholms Seværdigheder. L. Mahler Jørgensen (Fuldmægtig ved de bornholmske Jernbaner) tegnede den oprindelig kun til sine egne Børn, for at de paa en sjov Maade kunde lære deres Fødeø at kende. Men en bornholmsk Forlægger fik den at se og blev uhyre begejstret: den burde ud og more og glæde alle danske Børn! Den har allerede haft et Salg, der overtraf de mest optimistiske Forventninger – og er overalt blevet modtaget med overvældende Begejstring. (For Eks. blev vi hver Morgen i nogle Maaneder vækket af vores toaarige Søns Forlangende paa ”Bobbarækus-Filiækus” – hans allerkæreste Billedbog!). Bornholms Museum fik i 2007 overdraget en stor del af de mange luftfotos, der var blevet benyttet i sladrebogen. En virkelig enestående samling. |
Ernst G. Olsens nye boghandel i Snellemark 21. Tobakshandler Gunnar Rønne til venstre. Ernst G. Olsen udlejede forretningen 1. december 1977 til en person, der ville føre bogladen videre og vedkommende lejede lokalerne indtil ejendommen blev solgt 1. januar 1980. Herefter overtog først Hedeselskabet og senere et biludlejningsselskab lejemålet af butikken. Efterfølgende har der både været rejsebureau og restaurant. Foto Bornholms Tidende 1980. Foto Bornholms Museum.
Søren R. Wolf fortæller om dette billede: Gunnar Rønnes tobaksforretning til venstre. Han blev kaldt Massa, vistnok fordi han havde sejlet på de varme lande, hvor en hvid herre hed "massa". Gunnar Rønne havde drevet en velassorteret vin- og tobaksforretning i Nexø, men havde mister stort set alt i forbindelse med en skilsmisse.
|
Han blev også kaldt "Købmand Vareløs", fordi hans hylder til tider var temmelig tomme. Han var en venlig mand, og til tider kunne man i baglokalet nyde en øl sammen med bl. a. posten eller andre faste kunder, og her kunne man som ung journalist opsnappe en del gode nyheder. Rønne sørgede altid for at have Bornholmerens typografers og journalisters cigaretter på hylden, og her hentedes mange øl i løbet af en dag. Andre gode kunder kom fra keramikfabrikken Søholm. Gunnar Rønne fik senere styr på sit liv, da han mødte Tove, der tidligere havde arbejdet på Missionshotellet, og de dannede par lige til hans alt for tidlige død.
Ernst G. Olsens boghandel var noget af en butik med bøger fra gulv til loft, både nye og antikvariske. Olsen og hans hustru var hyggelige og venlige og blev hårdt ramt af bombardementerne i Rønne i 1945. Olsen udgav flere bøger, bl.a. et par billedbøger om bombardementerne af Rønne. Hos Olsen kunne man også deltage i et kunstlotteri, vistnok med garanti for gevinst. Jeg vandt en gang en flot akvarel af Henning Køie, som jeg forærede mine forældre i julegave. Dengang var der 6-7 boghandeler i Rønne. Det var tider, ikke for boghandlerne, men for kunderne. |