Den Bornholmske Udrykningskolonne, CBU
Civilbeskyttelses-tjenesten blev oprettet ved lov 1938. Tre årgange af Civilbeskyttelses-mandskabet blev indkaldt til tjeneste 11. april 1940. De havde som "føl" til opgave at støtte politiet i deres arbejde. CBU var Civilbeskyttelses-tjenestens Udrykningskolonne, hvis leder på Bornholm var løjtnant E.V. Riis. CBU'erne gjorde tjeneste i tilfælde af brand og ved andre katastrofer. Civilbeskyttelses-organerne, som foruden de to her nævnte, også omfattede Statens Civile Luftværn, blev i 1949 samlet i Civilforsvaret.
CB-øvelse i Rønne. Foto Svend Parksø.
|
Karl Nielsen skriver i sin brugshistorie (udkommer til november 2016) at brugsen var sognets naturlig centrum, det var her man fik sine nyheder, mødtes, tog sig af hinanden - foruden selvfølgelig at købe sin madvarer og andre fornødenheder. Derfor var det måske naturligt, at det var der, man samledes, når sognets og omegnens frihedskæmpere skule foreviges efter befrielsen i maj 1945. "Samling uden for Olsker Brugs" står der om billedet, der tilhører Merete Svendsen.
Karl Nielsen: Der er et par stykker siddende i anden række til højre der er politifolk, den ene med kasketten på. Det var Victor Aagesen der var uddeler og avlsbruger Karl Holm "Karlshøj", der var formand for brugsen i 1945. Det er ikke sandemanden i Olsker som er med på billedet. Som Merete Svendsen rigtigt skriver, så var det Christian Marius Christensen på 21. Slg. Pæregård der var Sandemand i Olsker 1923-1950. Han var født i 1881 og døde i 1973. Så han var en ældre herre i 1945.
JRJ: Bagest som fjerde stående fra højre må være Thormod Holm, Allinge. Helen Møller: Første række til venstre er min onkel Lars Jespersen.
|
Merete Svendsen: Jeg mener det er politifolk, idet sandemanden var en ældre herre Christensen, "Pæregård, som min far senere afløste. Min far Ejler Andersen, "Skovfryd", sidder yderst til venstre i midterste række. Jeg kender navnene på flere af personerne. Ham med kasketten yderst til venstre er kaptain Riis på CF kasernen senere bonde på Åbygård, farfar til operasangeren. Politibetjenten yderst til Højre kan jeg ikke huske hvem var men den anden er Georg Dam (født på Vævregård Senere mener jeg stationsforstander i Allinge. Disse mænd dannede jo grundlaget for Hjemmeværnskompagni "Hammerhus", som min far var kompagnichef for en årrække.
Erling Juul-Pedersen: De fleste syntes at være i CBU uniformer - og jeg tror, at det er en deling af 1. frihedskompagni, bestående af 101 mand (der havde ansvar for nordlandet ) der er 5 delinger i kompagniet og deling 1 og 5 bestod af fortrinsvis CBUere - der var 4 kompagnier i alt. (Se Et Centrum i Perifirien 250 ff sider - ) Løjtnant Riis senere kolonnechef, havde uddannet kolonnen til at indgå i frihedskompagniet og efter hvad jeg har fået fortalt gemt våben således at store dele af CBU kolonnen kunne bevæbnes når tiden kom.
|
Den bornholmske Udrykningskolonne blev uddannet på Bernstorff Slot i 1941 (øverst til venstre) sendt med køretøjer et par måneder senere med M/S Frem til Bornholm og indkvarteret på Strandhotellet i Sandvig (nederst i midten). Mandskabet kom fra hele Bornholm og fik deres sag for fire år senere med bombardementerne af Rønne og Nexø.
|
Løjtnant Eigil Riis blev kolonnens chef. Statens Civile Luftværn i Danmark blev oprettet i 1938 og markerefr sit 75 års jubilæum i 2013.
Fotograf Alfred Kjøller i Allinge har fremstillet denne formidable kollage med 82 CBU'ere med navne. Klik HER, så kan du se ansigter og navne. Udrykningskolonnen blev senere til Beredskabsstyrelsen. ES. |
CBU grundskolen 22.6 - 5.7.1944.
1. række: Siddende fra højre nr.4 Niels Hilligsøe (Politiassistent ), nr. 6 Wegener (Brandinspektør).
2. række, stående nr 1 fra højre Enevoldsen (senere "enevældig" i 1866 pakhuset).
3. række nr. 9 fra venstre Jørgen Beck. Samme række nr 10 også fra venstre Ove Johannes Thomsen Skov, morfar til billedets ejermand Patrick Larsen. Nr. 13 fra venstre er Knud Holm (senere indehaver af Rønne Autoværksted).
1. række: Siddende fra højre nr.4 Niels Hilligsøe (Politiassistent ), nr. 6 Wegener (Brandinspektør).
2. række, stående nr 1 fra højre Enevoldsen (senere "enevældig" i 1866 pakhuset).
3. række nr. 9 fra venstre Jørgen Beck. Samme række nr 10 også fra venstre Ove Johannes Thomsen Skov, morfar til billedets ejermand Patrick Larsen. Nr. 13 fra venstre er Knud Holm (senere indehaver af Rønne Autoværksted).
I Kjøllersamlingen på BØA er der i nærheden af 100-vis af portrætter af unge CBU'ere mv., fotograferet i 1940'erne. Prægtige unge mænd, drenge, ikke ret gamle synes jeg. Alfred Kjøller havde specialiseret sig i at fremstille kollager med årgange af disse unge mænd i Civilbeskyttelsens Udrykningskolonnen. Lidt forskellige skilte har de på. Jeg tror nok at Allinge-Sandvig Byforening har godt styr på navnene.
DKB - Danske Kvinders Beredskab - en frivillig kvindeorganisation, blev oprettet i 1940. Oberstinde Cecil Waagepetersen blev beredskabets første bornholmske leder.