Rønnes gamle Raad-, Thing- og Arresthus, opført 1834. Matr. 531.
Rådhus, tinghus og politistation. Opført 1834 i to etager, efter tegninger af landinspektør, major Henning Pedersen. Ejes fra 1942 af staten.
Over døren ses Rønnes byvåben. Over dette ses en plade med indskriften Retfærd og Borgervel. I den øverste etage indrettedes bl.a. retslokaler, mødesal for byrådet og Bornholm Amtsråd. I stueetagen var tidligere celler, motorkontor og politistat.
Over døren ses Rønnes byvåben. Over dette ses en plade med indskriften Retfærd og Borgervel. I den øverste etage indrettedes bl.a. retslokaler, mødesal for byrådet og Bornholm Amtsråd. I stueetagen var tidligere celler, motorkontor og politistat.
Rådhuset. Store Torv. Fra en serie billeder, der i 1898 blev givet som en gave, en indbundet bog med 14 topografiske billeder fra Rønne og 31 portrætter af datidens fremtrædende borgere, til bankdirektør N.F. Ravn, "fra Bornholm, 1898". Et flot billede af det gamle rådhus og bemærk, at man netop aner Vestre Skoles gavl til højre i billedet, bag huset i Sct. Mortensgade. Bornholms Museum. Foto o. 1895, Thor Spelling.
Rønne Ting- og Arresthus på Store Tovs nordøstre hjørne. Opført 1834 med major Henning Pedersen som arkitekt. I stueetagen indrettedes arrestceller og arrestforvarerbolig, på 1. sal byrådssal og retslokale. På en sandstenstavle over indgangen læses formålet med bygningen: ”Retferd og Borgervel”. Bygningen blev finansieret af byfoged Pingel for egne midler.
Tinghuset fungerer i dag som retsbygning for Domstolen på Bornholm. Formentlig startede Hugo Matthiessen sin fotografering af Bornholm her på byens torv i september 1922. Med sig havde han øens fremtrædende bygmester, arkitekt, museumsformand mm., professor Mathias Bidstrup, der interesserede sig for sin ø’s historie og var Hugo Matthiessens vejleder på Bornholm.
Fredet. Foto Hugo Matthiessen 1922. Fredningsmyndighedernen har ikke oplysninger om denne bygning. HER. |
Forsøg på en rekonstruktion, mål 1:300, af "Rønne Raad, Ting- og Arresthus" fra 1834. Facaden mod Store Torv (Leegaards Plads/Store Plads), plan af salen og nederst stueplanet. Tegning 1984, Jens Riis Jørgensen. (Fra Rådhusets Bygmester, Landinspektør Henning Pedersen i Rønne, Rønne Byforening, 1984. )
|
Måske ældste foto af Rådhuset i Rønne. Udsnit af billede af Store Torv fra omkring 1870 af G. Støckel. Det 13 fag lange bindingsværkshus til højre for Rådhuset tilhørte amtmand Thaarup.
Sct. Mortensgade fra Store Torv - med rådhusets gavl til venstre - og i baggrunden Valgmenighedskirken og rektorboligen.
Bygningen lige bag rådhuset tilhører rådhuset og var i mange år brandstation. På tegningen til venstre ses på nederste plan de små rum, der blev benyttet som celler. |
Raadhusets fængselscelle - tegnet af redaktør M.M. Smidt, 1841-1924
M.M. Smidt var lærer, friskolelærer, avisejer, redaktør - og blandt meget andet initiativtager til stiftelsen af Foreningen Bornholm 1906 og medlem af dennes bestyrelse. Hans synspunkter udtrykt i dels Bornholms Avis, dels Bornholms Tidende (som han ejede fra 1882) gav ham flere sagsanlæg på halsen, i 1882 blev han dømt fire måneders fængsel for "majestætsfornærmelse". Han tegnede overstående skitser af arresten på rådhuset. BM 3180.
Session på Rådhuset i Rønne, sidst i 1890erne. Foto Th. Yhr.
I stueetagen var tidligere motorkontor og politistat. Rådhuset i 1930erne. Nummerplade-uddeling (vist). Bemærk at Rådhuskroen til venstre i Nørregade er blevet to etager høj. Politiet havde til huse i Rådhuset i mange år.
Retslokalet på Rådhuset i Rønne. Bornholms Museum (Glasplade bevaret - ukendt fotograf).
Det ser "teateragtigt" ud. Morgenstjernerne kunne godt tilhøre Bornholms Museum, som ejer nogle stykker af dem. Det er bag det gamle rådhus på Store Torv. Det er fra en af Børnehjælpsdagene i Rønne. BØA.
|
Johs. Hansen i Rådhushaven. Juli 1931. Johs. Hansen var ansat ved politiet i Rønne fra 1924-1967. Han blev kendt for sin rolle og medvirken til opklaring af V5-bombens jonstruktion under Anden Verdenskrig. Bornholms Museum.
|