Bornholms lervarefabrik, Fagerlunds Teglværk, Bornholms teglværk - Botegl...
Bornholms lervarefabrik, begyndelsen af 1900årene. Foto Bornholms Museum.
Fagerlunds Teglværk på Borgmester Nielsensvej. 1950erne. Huset på hjørnet ved æggepakkeriet er opført i 1954. Det var Bornholms sidste egentlige teglværk. Foto på Bornholms Museum.
Omkring 1890 oprettede købmændene Carl Mathias Schor og Christian Peter Bentzen et selskab ”Bornholms lervarefabrik” med 24 aktionærer. Man købte jord øst for byen for at anlægge et teglværk. Det nye teglværk blev ledet af Theodor Christian Pauk og i bestyrelsen sad C.P. Bentzen, arkitekt Mathias Bidstrup og stenværksejer Anders P. Brodersen.
(Th. Chr. Pauks far, Heinrich Christian Pauk, var en af de tyske sæsonarbejdere, der var kommet til Bornholm i 1850erne især fra Lieppe-Detmold i Nordrhein-Westfalen. H. Chr. Pauk giftede sig med en pige fra Nyker, blev efterhånden teglværksbestyrer og –ejer og sønnen fulgte altså faderens erhverv).
|
Værket blev overtaget af A/S P. Berg og Byggefagerlund i 1975. Allerede i 1976 gik man i gang med at planlægge opførelsen af en ny, stor udstillingshal med byggematerialer. Men i 1980'erne blev bygningerne overtaget af senge-udstyrsfirmaet (Dynelarsen - senere flyttet igen) og Dus med Dyrene /Mini Baf. Bornholms Museum har forskellige arkivalier og en enkelt udført model af/fra fabrikken. (BM 2830).
Den lange optegnelsesbog er fra borgmester Andresens arkiv på Bornholms Ø-arkiv.
Den lange optegnelsesbog er fra borgmester Andresens arkiv på Bornholms Ø-arkiv.