Sct. Nikolaj Kirke i Rønne - ombygning i 1914-1917
Den vigtigste kilde til kirkens historie er Nationalmuseets "Danmarks Kirker", artiklen om Rønne Kirke, se HER.
Til venstre ser vi arkitekt H. Chr. Steens 1. præmie fra 1908. Forslag til en ny Rønne Kirke! Offentliggjort i de bornholmske aviser.
Da kirkens ny præst, L. Bostrup, tiltrådte i 1904, var der fra kirkesyn og brandmyndighed krav om en forbedring af den gamle kirke. I menighedsrådet var der tilslutning til, at man skulle bygge en ny kirke. Man samlede midler ind af frivillig vej - de kom endog fra udvandrede i Amerika - og man nåede et beløb på 93.000 kr, rigtig mange penge dengang. I kirkeministeriet var der tilslutning til sagen, der blev udskrevet arkitektkonkurrence og Steen vandt med det forslag vi ser til venstre. Folk kunne lide forslaget, fordi der var taget hensyn til ønsket om at bevare det ydre, medens man fornyede krkens indre. Men sagen trak ud, der manglede stadig midler. Det skulle så være Verdenskrigen, der satte skub i sagerne. Byggefagene manglede arbejde. Den socialdemokratiske folketingsmand Hauge, valgt på Bornholm, var primus motor, og fik skaffet de sidste midler, så byggeriet kunne komme i gang. Det var muligvis ham, der foreslog en ændring, forenkling og billiggørelse af byggeprojektet, således at man lod nordsiden af kirken stå uforandret, den skulle blot forhøjes. Sydsiden og tårnet blev revet ned og kirken gjort bredere, så man kunne placere de projekterede otte granitsøjler i kirken, fire på hver side af korsarmene, idet man tilføjede en korsarm på sydsiden, magen til den gamle fra 1797 på nordsiden. Sct. Hansdag 1915 samledes byggeudvalget, arkitekt Steen var tilstede, også statens tilsynsførende arkiteket A. Clemmesen (som havde tegnet Østermaries nye kirke). Man enedes da om at gennemføre den nye, skitserede plan, som var en forenkling af det præmierede forslag. (Bostrup). |
Desværre besluttede man sig for at rive det gamle vesttårn ned. Det var for småt og ynkeligt efter datidens smag. Heldigvis blev det undersøgt grundigt og opmålt, som man ser her. Nationalmuseet fotograferede både tårnet (man ser nord- og østsiderne her) og den gamle tagrytter. Endelig fik man Steen til at opmåle tårnet, også med et snit gennem tagværket. Tegningerne er formentlig blevet brugt til at genskabe tårnet i en større udgave.
En stor del af kirkens gamle interiørdele blev taget ned og sendt på museum. Hele loftet med dekorationer kan man nu se i Bornholms Museums "kirkesal". Også dele af den gamle indrening blev bevaret på museet, låger til stolestaderne, hvor man senere fremdrog gamle dekorationer. I Haakon Rabjerg: Sognekirker og præster i Rønne og Knudsker, 1944 er der en grundig gennemgang af krken. Det gamle inventar, der kom til museet, blev restaureret af malermester P. Kofoed. |
Den store ombygning af Rønne Kirke. Her ser vi øst og nordsiderne, som ikke blev revet ned, men gennemgik en hovedistandsættelse ligesom siderne blev gjort højere. Tømmerrejsning. Foto 1917, formentlig Th. Yhr. Kirken blev genindviet 26. maj 1918. Glasplade (fra Rønne Kommune) på Bornholms Museum.
I dag skal man være godt inde i kirkens historie, for at se forskel på den nye og gamle. (Husk - den gamle havde ikke sydfløj) Resultatet blev udmærket, selv om det - set i det berømte bakspejl - havde været bedre, hvis man havde bevaret den gamle kirke og bygget en ny tidsvarende kirke et andet sted. Fotos Bornholms Museum.
|