Lille Torv - østsiden - den ene halvdel af østsiden blev ødelagt under bombardementet
Først: kareen mellem Stålegade og Stumpegade-Klokkegade.
Lille Torv i Rønne ca. 1906-07, østsiden og til højre i billedet den avlsbrugerejendom på pladsens sydside, der gav plads til Rønnes Posthus.. Bag gadelampen ligger Michael Andersens Fajancefabrik. Se mere om fabrikken HER. Bemærk de store træer foran Michael Andersen - der har måske også været træhæk her en gang? Billedet findes gengivet i Bedstefars Bornholm, II, nr. 21.
|
Her gør forfatteren, som er major H.V. Jørgensen, opmærksom på, at man til venstre kan se P. Østerbyes Cigar- og Tobaksfabrik, hvor bl.a. den bekendte bornholmske snus blev fremstillet. Længen i baggrunden var en del af et trelænget anlæg, i folkemunde kaldet "Løjtnant Anchers Gård". Foto H.P. Jacobsen, Allinge.
|
Her er vi på sydhjørnet af Staalegade og Lille Torv med C.C. Togsverds købmandsbutik bag træet. (Vi aner lige et "Terracotta" skilt for fajancer Michael Andersen). Togsverd havde overtaget den gamle ejendom i 1891 af konsul Edvard Marker. Togsverd døde i 1903 og arvingerne solgte til Chr. Ørsleff. Ejendommen solgtes allerede igen i 1908 til Andr. Madvig og det er som Madvids Købmandshandel ældre rønneboere husker forretningen.
Sidste indehaver hed dog Chr. Lund - og han solgte til Lis Lau, der havde modebutik her i mange år. I 2012 er ejendommen handlet igen, hvad der nu sker ved vi ikke. Vi fornemmer den gamle købmandsgård med to parallelle længer forbundet af en tværlænge i Stålegade.
|
Bornholms Avis. 8. juli 1891. Konsul Edv. Markers enke har solgt familiens gamle købmandsejendom på Lille Torv til købmand C. Togsværd fra Christiansø.
|
Personerne til højre var (iflg. tekst bag på billedet) ejere af Ørsleffs Købmandshandel, C.C. Togsverds Efterf. "Fru Heu og Anna Ørsleff - havde Madvigs forretning - med sønnen Alf (Karl Alfred) Rasmussen".
Iflg. folketælling 1906 var Alfred Rasmussen købmand her. Bornholms Ø-arkiv, samling af portrætter (BM). Mere om Madvig HER. Herman Andreas Madvig blev født den 15 dec. 1870 i Østermarie. Han var Forretningsbestyrer og kolonialhandler. Han døde 23 apr. 1944 i Rønne. Var gift to gange - først med Laura Marie Rasmine Sommer, derefter med Julie Dorothea Henriette Klindt. (Oplysning Bjarne Bidstrup).
|
Købmand Madvig, Lille Torv. Æg, Ost, Smør, Palmin (palmeolie=kokosolie), Margarine, Prima Kolonialvarer Røgtobak og Cigarer ... Det er næste generation, der har overtaget købmandsforretningen. I stedet for sprossedelte vinduer er der kommet store ruder og skodderne er man gået væk fra. Kaffekværnen er kommet frem i vinduet, det synes at have været en indikator for en god kaffebutik i 1900tallets første halvdel. Måske op i 1960erne. Her i 2013 er vi stadig mange der kan huske kaffeforretningerne - og den duft der kom ud af døren - og kaffebrænderierne, som lugtede ganske forfærdeligt. Bornholms Ø-arkiv.
|
Lille Torv en kold vinterdag - set mod øst - eller sydøst. Bortset fra huset yderst til venstre, sølvsmed Kollings ejendom (der blev ødelagt under bombardementet), er hele rækken bevaret, og der er butikker i alle ejendomme. Keramikfabrikken Michael Andersen har endda stadig til huse i den ejendom, hvor den startede i 1890. Den høje skorsten i baggrunden må tilhøre Karlsens Mejeri. Foto Chr. Møller, 1940erne, tilhører Inger Fornitz.
Lille Torv 13, ca. 1930. Ukendt fotograf. Det gamle posthus til højre. BM.
Lille Torv 11, som ejendommen så ud indtil 1929. Madsen drev
et lille bogtrykkeri, hans kone stod for slagteriudsalget. Ejendommens eneste ydre forandring siden er, at et af første sals vinduerne (længst til højre) er blevet ændret til en lille karnap. BM. |
Lille Torv 13. Skomagermester Rasmussens Ejendom 1947. Foto Kaare Rasmussen. Den lille ejendom på hjørnet af Stumpegade og Klokkegade købte kommunen i 1967. Den blev revet ned for at gøre Klokkegade bredere. Her havde Skomager Jacob Rasmussen sit værksted fra 1919 til sidst i 1950erne. (Han var startet i 1906 i Slagtergede HER). Hans Michelsen har skrevet en rigtig god artikel - eller han har ladet sin morfar, skomagermester Jacob Rasmussen, der havde skotøjsforretning her, fortælle om sit liv som skomager, i Jul på Bornholm 1998.
|
Lille Torv mellem Stålegade og Ellekongstræde.
Bornholms Avis 24. oktober 1872: "H.M. Ankers Gaard paa Lille Plads er udstykket, den nordlige Del til Maler og Fotograf Spelling." Billedet her er Ankers Gård. Spelling boede de første år i sin fars ejendom i Krystalgade. Derefter flyttede han ind, vist i ejendommen der ses til venstre, i Staalegade (?), med malerværksteder inde bag bygningen. Men han købte altså i 1872 noget af denne ejendom ud mod Lille Torv, ejendommen blev efterfølgende revet ned og en grundmuret bygning i to etager opført. Der havde Spelling atelier på 1. sal. Mon ikke det er Spelling der har taget dette billede i 1870erne.
Foto Th. Spelling, 1870'erne. Gulvsmed Georg Kolling købte i 1874 matr. no. 485a på Lille Torv-Staalegade 1, og det må være de fire fag til højre med fløjen i Staalegade bagved. I vinduerne ses et udvalg af gulvsmedens varer, og måske kunne det være ham selv, der står i døren. Sønnen Georg Behrendt Kolling, der var udlært hos sin far, overtog ejendommen efter faderens død i 1888. Han fortsatte her til sin død i 1933, derefter overtog hans enke, som fortsatte virksomheden i huset. Det blev ramt af de russiske bomber under det første, sovjetrussiske bombardement 7. maj 1945, hvorved hun, Ida Kolling og hendes medarbejder, Bengta Kristensen, omkom. Fotografen er muligvis Th. Spelling, der havde fotoatelier og malervirksomhed til venstre i samme ejendom. Bornholms Museum.
Lille Torv med Kollings Guldsmedebutik og Stålegade. Bag træhækken gemmer sig den toetages ejendom, der ses herunder. Over trækronerne troner telefontårnet, som endnu var opstillet på denne ejendom. Foto o. 1905, Chr. A. Møller.
Her er bygget en dæksbåd, som er ved at blive transporteret ned på havnen. Måske er det bådebyggeren med blød hat og urkæde, der står med mørkt tøj lidt til venstre for midten? Vi er på Lille Torv - telefontårnet er kommet op på ejendommen til venstre, så vi er o. 1900. Der er lang vej endnu til havnen! "Lady ..." står der på båden. Hvilket pragtfuldt billede! Det er drengestreger, drenge i alle aldre, vi kan ikke få øje på en eneste pige. Det er Kollings guldsmedebutik med buede vinduer i baggrunden. Bornholms Ø-arkiv.
|
Her er oplysninger om billedet:
Det er en dæksbåd, bygget af H.G. Pedersen. Giveren af billedet (som vi ikke pt. kender) skriver, at "Onkel Andreas sidder på dækshuset i det lidt lysere tøj. Andreas Holm,, en fætter til min mor (søn af tante Gine, en søster til min bedstefar, H.G. Pedersen"). |
Hjørnet af Lille Torv og Staalegade med Georg Kollings guldsmedebutik på hjørnet. Foto o. 1910. Som man kan se på bannerbilledet er den nordlige del af den lange bindingsværksejendom blevet revet ned, her er bygget en ny toetages ejendom. Georg Kollings hus er en del af den gamle bygning. Her havde tidligere prokurator (sagfører) Thomas Erichsen sin boghandel. (Han boede med sin familie i Laksegade i Rønne, i den nu fredede ejendom, bymuseet Erichsens Gård). Erichsen havde butik på Lille Torv indtil 1873, hvorefter hjørnebutikken blev overtaget af guldsmed Otto Georg Kolling. Kolling ejede både den gamle længe mod torvet og den grundmurede bygning mod Staalegade (Stålegade). Foto Bornholms Museum
|
Buntmager E.A. Buhl på trappen ind til sin butik. Med sin fine porcelænspibe. På etagen over ham havde fotograf Th. Spelling sit atelier siden ejendommen man ser her blev opført o. 1890. Og firmaet Simon Madsen havde startet sin lange karriere i Rønne i 1883. Foto 1890erne. "... på Lille Torv lå Simon Madsens ejendom og garnhandel. Udenfor stod en række træer. I samme hovedopgang, øverst, lå et foto-atelier, tilhørende med beboelse malermester og fotograf Spelling. En morsom mand, med langt hvidt skæg, der som oftest gik klædt i en malerplettet diplomatfrakke og havde nogle mærkelige, talende bevægelser med arme og forøvrigt hele kroppen, når han rullede sig ud som kunstner. I atelieret var anbragt til den tids brug klunkestole, rygstativer og rangle for at bortjage skrækken hos børnene og fremkalde forundring eller smilet foran kassen med trefoden, når fotografen skjulte sig under det overhængende tæppe og ringede, samtidig med at han trykkede på knappen."
|
Her har Paul Müller formentlig lige etableret sig efter sin forgænger, Th. Spelllings død i 1899. Bemærk også udhængsskiltet, som er anbragt udenpå buntmagerens vægreklame.
Se mere om Spelling HER.
|
Billedet af ejendommen på Lille Torvs nordøstre hjørne (nedrevet i dag) er fra sidst i 1890erne. Her havde bl.a. fire generationer fotografer til huse. En del af den gamle stammehæk er stadig bevaret. Paul Müller havde atelier her fra 1899-1906. Han blev efterfulgt af Augusta Schou.
|
Paul Müller var fotograf i Rønne, indtil han i 1906 flyttede til
København. Fotoatelieret blev derefter overtaget af frøken Julie Augusta Schou. Man kan også bemærke, at jyden ”S. Pedersen Sillehoved” (Simon Madsens konkurrent) havde et skilt på ejendommen med reklame for sit ”Uldvarehus”. Billedet af ejendommen på Lille Torvs nordøstre hjørne (nedrevet i dag) er fra sidst i 1890erne.
København. Fotoatelieret blev derefter overtaget af frøken Julie Augusta Schou. Man kan også bemærke, at jyden ”S. Pedersen Sillehoved” (Simon Madsens konkurrent) havde et skilt på ejendommen med reklame for sit ”Uldvarehus”. Billedet af ejendommen på Lille Torvs nordøstre hjørne (nedrevet i dag) er fra sidst i 1890erne.
Müllers atelier på Lille Torv i Rønne. Det tårn, man kan se på ejendommens tag, er et telefontårn. Rønne telefonselskab blev dannet i 1888 og året efter udvidet til at være hele Bornholms telefonselskab. Tårnet blev opsat i 1889. Centralen var installeret bag de to vinduer længst til venstre på første sal. Lejemålet i ejendommen blev opsagt i 1910, hvorefter telefonselskabet købte en ejendom i Sct. Mortensgade og genopbyggede telefontårnet der.
|
Sommeren 1924 Rønne. På Lille Torv foran fotograf Ad. Møllers formidable udstillinger, det ser endog ud som om han havde stor glæde af den stammehælk, som var bevaret frem til 1940erne. Det er guldsmed Kollinbgs vinduer længst til venstre. Den unge kvinde er Martha
Gudrun Jespersen, født på Grønland 1905. Hendes far var præst, Erik Jespersen, barnebarn af Thomas Erichsen og hustru, Erichsens Gård. Hendes mor var Martha Christine Kofoed, gift med Erik Jespersen og med ham på Grønland. Her døde hun i barselsseng med den lille Martha i 1905. Fra Martha Jespersens samling. BØA 2013-35.
To billeder af Lille Torvs østside med hjørneejendommen, som blev revet ned nogle år efter Anden Verdenskrig. På billedet længst til højre er dele af den gamle træhæk endnu bevaret, så det billede må være fra før 1945.
Katastrofen skete 7. maj 1945. Under sovjetrussernes første bombardement blev guldsmed Kollings ejendom ramt og to kvinder, Ida Kolling og Bengta Kristensen, blev dræbt. Guldsmedeforretningen var da ejet af afdøde ”enkefrue Kolling”. Cigarhandler Einar Rasch havde også sin butik i ejendommen. Foto Svend Parksø 1945.
|
Lille Torv i Rønne 1945 eller 1946. Tulipanerne blomstrer i det lille anlæg med de to bunkers. Guldsmed Kollings ejendom på hjørnet af Lille Torv og Staalegade (bag bunkerne) er nu blevet fjernet. Bygningen blev totalskadet og den gamle fru Kolling og Bengta Kristensen mistede livet.
|
Resultatet af bombardementet blev, at resterne af den gamle bindingsværksbygning blev fjernet og en ny toetages murstensbygning blev opført. Et af de såkaldte bombehuse, tilpasset bebyggelsen omkring Lille Torv. I 1962 havde, som man ser, Assurancekompagniet Baltica, Bornholms Kulimport A/S og Importøren til huse i ejendommen. Også ejendommen i Staalegade er ændret - nu er den kun en etage høj mod gaden. Billedet er dog fra o. 1950. Bornholms Museum.
|
Den ejendom, som nu i mange år havde tilhørt Simon Madsen, står her tilbage efter at den gamle bindingsværkslænge er revet ned. Og i en periode må der have været adgang til arealet bag ejendommene fra Lille Torv. Foto Bornholms Museum.
|
Lille Torv set hen mod Torvegade i 1960erne. Nu er den gamle toetages ejendom også fjernet og de nye huse på Lille Torvs østside fremtræder som en stor moderne ejendom. Læg mærke til lysstriben. Solen skinner gennem åbningen ved Baptistkirken. Nu ligner det det vi kender i dag - blot skulle ejendommene på Torvegades nordside også erstattets af en ny toetages bygning. Foto Bornholms Museum.