Vestergade i Rønne - gaden reguleret i 1930erne og 1945, derefter kaldet Snellemark
Om denne statelige bygning har jeg følgende oplysninger: KFUM i Vestergade 11 i Rønne. Nedrevet i 1930erne. Tegnet af arkitekt Mathias Bidstrup med en vældig høj (keramisk?) frise under taget; han tegnede mange interessante bygninger den gode professor, inspireret af samtidens europæiske byggeri. Ejendommen var direktørbolig for fajancefabrikken Søholm - som nærmest lå i baghaven. Bornholms Ø-arkiv.
|
Vores medhjælper på Ø-arkivet, Jens Hansen, oplyser følgende: Vestergade 11, den gamle KFUM bygning. Jeg mener at have læst at huset blev kaldt Maagehuset efter keramikfrisen under udhænget.
Aase Svendsen fortæller: I 1908 lejede KFUM ejendommen Vestergade 11 – 2 år senere købte de bygningen (efter omlægning af gaderne var det Snellemark 11). Bygningen - matriklen (?) - ejede KFUM til 1966. |
Der blev også bygget under krigen. KFUM-byggeriet. Daværende Vestergade, nu Snellemark 11. Begge fotos Parksø, Bornholms Tidende, juni (og senere) 1941. Bornholms Tidende.
Vestergade - på vej op til Store Torv. Grønnegade krydser Vestergade bag lysmasten. Foto 1930erne (?). Bornholms Museum.
Grønnegade til venstre, Vestergade til højre. Scotch Whisky kan staves på mange måder, især når man har smagt på de ædle dråber. Det her er nok en ældre form. Foto Bornholms Museem.
Grønnegade-Vestergade, forsikringsselskabet Haand i Haand. o. 1920 (?). Vestergade til højre - ned mod havnen. Foto Bornholms Museum.
Vestergade med skomager Andersen ud for sin butik, Grønnegade til højre. (Fotografen står i Snellemark - gadeforløbet mellem Grønnegade og Storegade. Dden "kamtakkede" gavl er Søholm bygning. Foto Bornholms Museum.
Vi er for ikke så længe siden faldet over et par herlige gamle billeder af et Rønne, de færreste umiddelbart vil kunne nikke genkendende til.
Der er vel stort set heller ikke noget tilbage? Og det var ikke (alene) de russiske bombers skyld. På hjørnet havde en barber og frisør til huse, lidt længere nede ad gaden Skomager J.V. Blom. På den anden side var der et Haand i Haand agentur og så var der hotel for enden af gaden. Snellemark står der på gadeskiltet på den grundmurede bygning til højre. Aha! Vi står på Snellemark, det er Grønnegade, der krydser og den smalle gade er Vestergade. For enden er det til venstre Havnegade og til højre Strandstræde. Og der lukket med bygninger ud mod havnen. Det er da ikke så svært? |
Så, nu er der mindst gået en uge (!) Strækningen hedder stadig Vestergade, "Frisør Salonen" er stadig på hjørnet i et nyt fint hus. Gaden er blevet gjort bredere. Og husene til højre er der - for de flestes vedkommende endnu. Det var byfornyelse i 1940erne. Læsning af datidens aviser ville selvfølgelig kunne afsløre alt muligt om hvad der skete. Men billederne rummer også i sig selv en vældig historie.
Fotografen er ukendt, billederne må være taget før 1939 og efter 1943 - og før 1945. |
Gaden vest for Grønnegade hedder Vestergade på det tidspunkt fotografiet herunder er taget. De lige husnumre starter ved Havnegade og de ulige ved Strandstræde. Strandstræde og Vestergade udgik af gadefortegnelsen 1948-49. Til og med 1939 er alle huse på nordsiden (den ulige) beboede.
I 1940 bor der ingen i nr. 3, og i 1941 er alle nr. 1 til 13 incl. ubeboede. I 1942 er nogle i den østlige ende, nr. 7 til 17, flyttet tilbage og i 1943 er også dem i nr. 1 til 5 kommet med. Altså gaden er renoveret i de første par år under besættelsen. Både før og efter fornyelsen boede barber/ frisørmester Holger Nielsen på hjørnet Vestergade - Grønnegade. I 1939 havde huset nr 15, men fra 1942 har det nr. 17.
I 1940 bor der ingen i nr. 3, og i 1941 er alle nr. 1 til 13 incl. ubeboede. I 1942 er nogle i den østlige ende, nr. 7 til 17, flyttet tilbage og i 1943 er også dem i nr. 1 til 5 kommet med. Altså gaden er renoveret i de første par år under besættelsen. Både før og efter fornyelsen boede barber/ frisørmester Holger Nielsen på hjørnet Vestergade - Grønnegade. I 1939 havde huset nr 15, men fra 1942 har det nr. 17.
Vestergade/Snellemark 14, opført 1891
Ejendommen på billedet til venstre blev bygget i Vestergade, men er nu Snellemark 14, der står (matr.nr.) 1076 f på porten.
Det er et stort, gedigent og markant hus, formentlig er det arkitekt Mathias Bidstrup, der har tegnet det. Fotografen har fanget den stolte ejer med sin lille datter på trappen, konen kigger ud af det nærmeste vindue. Læg mærke til de tre små drenge. Jeg synes næsten, at de "stjæler" billedet. Kontaktkopi af stor glasplade 24 x 30 cm. Fotograf formentlig Th. Yhr, Rønne. Byarkivets meddeler Jens Hansen fortæller i 2013 om huset: Huset nr. 14, matrikel nr. 1076 f, blev bygget 1891. Det fik 1911 en tilbygning mod øst. Da man ikke kan se denne eller den overdækkede trappe, der forbandt værelset over garagen mod gaden, må det viste fotografi være taget før 1911. I hvert fald fra sidst i 1920erne og frem til 1936 ejedes huset af konsul Jespersen og senest af arvingerne. Han boede selv i huset frem til sin død ca. 1932 og derefter af en arving til1934. Direktør i Bornholms Laane- og Diskontobank, Carl Jørgensen, boede i huset i perioden 1934-1936. I 1936 købte grosserer L. Johs. Hansen huset og boede der frem til sin død i 1981. Huset blev ret beskadiget ved bombardementet i maj 1945, bl. a. forskubbede taget sig. Synlig skade kan i dag ses på granitsøjlen bag manden på billedet, den er repareret med cement, hvor en flis blev slået af |
Følgende håndværksmestre bistod ved renoveringen af Snellemark 14 efter bombardementet i 1945. Som følge af mangel på materialer og håndværkere, strakte arbejdet sig over flere år.
I 1983 fik Bornholms Museum tilbudt en stor kakkelovn fra ejendommen, som viste sig (delvis) at stamme fra Kählers keramikfabrik i Næstved. Den blev overdraget til Næstved Museum. Ovnen var angiveligt blevet stillet op i 1949. (Måske rekonstrueret?). |
Bygmester: Chr, Dams efterfølger ved Johannes Gylling, Rosengade.
Blikkenslagermester: K.E. Hansen, Stettestræde Malermester: Kohring, Ny Østergade El-installatør: P.J.Poulsen, Sct. Mortensgade Centralvarme: B.M.M.F. ved Ejnar Jensen, Havnebakken Glarmester: Skovmose, Krystalgade Stukarbejdet blev udført af en fra København hidkaldt håndværker Arkitekt for arbejdet Ricard Stærholm, Bykildevej Valby København |
Nygade. frugthandler Conrad Madsens udstillingsvindue i Nygade. Foto Kaare Rasmussen ca. 1935.
Vestergade 3, Reese-Jørgensens Tobaksforetning. Reese-Jørgensen betegnes som keramiker i en vejviser for 1944. 1935. Bornholms Ø-arkiv.
Vestergade 1. Ved Folketællingen i 1925 boede der i Vestergade nr. 1 en dame der hed Christine Hansine Petrea Jensen. Hun havde en Confektureforretning. (Kjeld Holm Hansen).
FØR. Vestergade før nedrivning af gadens venstre side. Foto Bornholms Museum.
Her er et fint motiv fra det gamle Rønne, det er Missionshotellet, "Vesterhus", Vestergade, Rønne. Uden årstal, men måske 1938, som nogle af de andre billeder er fra? Det kan man måske se ud fra reklamerne. Bornholms Ø-arkiv, Kaare Rasmussen, 1989-36.
|
|
IMELLEM. Vestergades udmunding i Havnegade. Synes at være fotograferet i forbindelse med en nedrivning og gaderegulering af Vestergade i 1930erne. Det er fabrikken Søholm til venstre. Foto Bornholms Museum.
EFTER. Vestergade efter regulering i 1930erne. Gaden er udvidet - nye bygninger på venstre side ind mod torvet. Foto Bornholms Museum.