Byledsgade 5, matr. 690, fajancefabrikant Jens Andersen
Jens Andersens Fajancefabrik i Byledsgade 5. Overtaget af pottemager J.P. Andersen 1864. Jens Andreas Andersen overtog fabrikken efter faderens død i 1913. Den grundmurede bygning, der ses her på billedet, er opført 1920. Andersen måtte opgive virksomheden i 1929 på grund af de dårlige tider og fabrikkens personale blev overflyttet til Søholm. Kilde Bodil Tornehave: De bornholmske fajance- og terrakottafabrikker, Bornholmske Samlinger 1980.
Stauningpeberbøssen og Rønne Kirkeplatten fra 1915 er fremstillet af J.A. Andersen, Byledsgade.
|
Jens Andersen deltog i Industriudstillingen på "Industrien" (deraf navnet) i Rønne i 1923. Billedet herover og nedenunder er fra fabrikkens stade på udstillingen. Foto formentlig Th. Yhr, Bornholms Museum.
|
To små gule fajance frugttallerkner, 15 cm i diameter, fremstillet på J. Andersens Fajancefabrik i Byledsgade. Med fabrikkens stempel.
Jens Andersens Fajancefabrik i Byledsgade i Rønne kender vi rigtig godt!
Fabrikken leverede i tusindvis og atter tusindvis af de gule syltekrukker, som alle mennesker brugte for et par generationer side. Og som nu er blevet opgraderet til at være pyntegenstande i stuer og køkkener. Krukkerne var ofte stemplet JA og et formnummer. Eller med hele virksomhedens navn. Det er to generationer, der ejede fabrikken i Byledsgade. Jens Peter Andersen var født 1842 og døde 1913. Han etablerede fabrik i Byledsgade i 1865. Fabrikken havde dog allerede været i gang ca. ti år, (skiltningen angiver 1856) idet forhenværende gårdejer Anders Jensen Kjøller købte jorden i det, der senere blev til Byledsgade og oprettede sin fabrik der. Han var ikke selv keramiker med drev fabrikken ved hjælp af ansatte svende. |
Fabrikken gik ikke på den måde og i 1865 overtog en af svendene, Jens Andersen, virksomheden. I 1880erne gik det allerbedst, derefter gik det så småt ned ad bakke. Indtil 1898 blev alt drevet med håndkraft, men i det år blev den første motor anskaffet.
Efter Jens Andersens død overtog sønnen fajancefabrikken ved et skøde dateret 1919 (Jvnf. skiltningen på bygningen.) Mon ikke fabriksbygningen, i hvert fald gavlen, er bygget det år? Men det var vel det værst tænkelige tidspunkt overhovedet at overtage en virksomhed. Depression og økonomisk dårlige tider overalt i den vestlige verden satte også sine spor på Bornholm. I 1929 måtte Jens Andersen opgive sin virksomhed og personalet blev overflyttet til Søholm – som blev overtaget af Rønne Kommune og fagbevægelsen for at sikre arbejde til byens mange keramikere. Fabrikken i Byledsgade blev vist omdannet til en klosetfabrik! |
Industriudstilling 1923. En af Den bornholmske fabrikantforenings praktiske sager var opbakning til Industriudstillingen i Rønne i 1923, både med stande og et kontant tilskud på 400 kr. Til venstre på billedet er det keramik fra Jens Andersens Fajancefabrik i Byledsgade i det nordlige Rønne og i midten i baggrunden L. Hjorths Fabrik. Foto Bornholms Museum.