Søndre Allé Bombebilleder HER
Søndre Allé 2. Spietz’s eller Hansine Hansens legatbolig til enlige kvinder, Jomfrustiftelsen” to længer, blev bygget af to omgange i
1911, arkitekt Harald Bidstrup, og i 1918. I alt 12 boliger og 12 skorstene! Midlerne var skænket til Rønne Kommune af "Signe Spietz" efter salg af en ejendom i Krystalgade, se HER.
Chr. A. Møller, Søndre Allé i sne. O. 1910.
Søndre Allé. Foto Peter Hjorth 1930erne. Peter Hjorth ejede Hjorths Fabrik 1912-1959, nogle år sammen med broderen Hans Hjorth. Han var en meget dygtig fotograf, som man ser her. Peter Hjorths mange fantastiske fotografier af Hjorths Fabrik har været med til at "udødeliggøre" fabrikken. Han er Ulla og Marie Hjorths farfar.
Billedet af Søndre Alle er fra 1920. Huset længst til højre er nr. 25. Det er fra et album på Ø-arkivet med billeder fra Rønne, fotograferet af Chr. A. Møller.
Espersens Mølle, opført 1874. Hørte til møllerboligen Søndre Allé 18. Bornholms Museum.
Espersens Mølle opførtes 1874 syd i byen, syd for den nuværende gade Bækken, og til afløsning for en stubmølle, der stod ved Søndergade, omtrent hvor stenhuggeriet nu er. I Bygningskommissionens møde den 26.8.1874 forelå anmeldelse fra møller Niels Holm Espersen om, at han agtede at opføre en hollandsk mølle på jordlodden matr. nr. 7. Kommissionen bestemte, at den skulle opføres 30 alen fra offentlig vej, andre bygninger eller anden mands grund. 1876 bevilgede byrådet et andragende fra mølleejer
Niels Espersen om køb af det jordstykke, hvorpå hans gamle mølle stod, for 400 kr. Espersens mølle er en hollandsk træmølle - en gallerihollænder med svans, løghat og kludesejlsvinger.
|
Købet af denne hidtil byen tilhørende grund bevirkede forskellige topografiske forandringer, nemlig: »at den over Grundstykket fra Landevejen i Vest løbende Vej bibeholdes som offentlig Vej, dog at Andrageren må flytte den så langt i Nord, at den går i Flugt med den til den nybyggede Mølle løbende Vej, og at den langs Kirkegårdsmuren liggende Spadserevej afsættes i en Bredde af 6 Alen fra Gærdet«. Espersens Mølle blev nedbrudt for en snes år siden og flyttet på landet. Møllerhuset, Søndergade 68 (nu Søndre Allé), står endnu. Med sine lave stuer og møllestenstrappeplade er det et interessant minde.
Side 67 i Vindmøller før og nu, Bornholm, Vilhelm Kjølby, 1978 Læs mere om Espersens mølle HER Se møllens placering HER |
Søndre Allé 18 i Rønne, en ejendom med en rigtig god historie. Det er den gamle møllerbolig til Espersens Mølle, her fotograferet før den blev til Laura Madsens blomsterbutik. Her er indgangsdøren i fag tre i det seks fag lange hus. Bemærk møllerstenen som dørtrin. Laura Madsen indrettede butik i de to fag til højre på billedet. Et godt sted at have blomsterbutik, ikke så langt fra kirkegården. Se HER.
Laura Kyhn blev gift Madsen og boede samen med sin mand, der var fyrpasser på Hams Bluff på St. Croix, den ene af de Dansk Vestindiske Øer. Men han døde alt for tidligt og Laura måtte vende hjem til Bornholm med to små børn. Hun blev etableret - med hjælp fra sine gartnerbrødre Carl og Cristian Kyhn - med en blomsterforretning beliggende på Søndre Allé 18 (Møllehuset). Den havde hun til sin død 1955. Jørgen Michael Kofoed har sendt os disse amatørfotos fra starten af 50erne. Michael fortæller: Det er Møllehuset ud mod Søndre Allé med blomsterbutik. I billedets venstre side anes et stenhuggerskur. Christiansens stenhuggeri hed det vist. (Ses herunder). Grunden tilhørte Møllehuset, men blev senere solgt fra. Der ligger i dag et madsted.
Elly og Knud Johnsen startede "Ellys frugt og grønt" i 1956. "Loen" blev til garage og rum til fremstilling af mospude og hjerter m.m., der hvor pæretræet stod byggedes toilet og lagerrum. Elly og Knud Johnsen flyttede i juli 1980.
(Se mere om Møllehuset HER). Søndre Allé med Møllehuset til venstre med Laura Madsens blomsterbutik. Billedet til højre. Bornholms Museum.
|
Søndre Allé med Møllehuset til venstre. Bornholms Museum.
Møllehuset brændte i 2010 - billedet er fra Google Street Views.
Ernst Nielsens stenhuggeri på hjørnet af Søndre Allé og Zahrtmannsvej, hvor engang BP Tankstationen lå, ca. 1930. Bornholms Ø-arkiv.
Foto Chr. A. Møller, Søndre Alle, o. 1910. Møllehuset lidt til venstre i billedet med hvid gavl. Bornholms Museum.
Søndre Alle 25. Foto sidst i 1890erne. Gratulationskort fra Colbergs Boghandels kort.
Matr. 264b, markjorderne, blev opført i 1890 for adjunkt Carl Gustav Brøndsted og i 1895 overtaget af amtsvejinspektør F. V. Andersen for bare to år senere at blive købt af adjunkt P. A. Larsen, som mange husker. Lektor Larsen fik i 1922 bygget en garage "for en privat Automobil". Det er et godt gæt, at hovedhuset skulle være tegnet af Mathias Bidstrup, der tegnede for andre af lærerne på Statsskolen/Rønne Lærde Skole. (Jens Riis Jørgensen).
Matr. 264b, markjorderne, blev opført i 1890 for adjunkt Carl Gustav Brøndsted og i 1895 overtaget af amtsvejinspektør F. V. Andersen for bare to år senere at blive købt af adjunkt P. A. Larsen, som mange husker. Lektor Larsen fik i 1922 bygget en garage "for en privat Automobil". Det er et godt gæt, at hovedhuset skulle være tegnet af Mathias Bidstrup, der tegnede for andre af lærerne på Statsskolen/Rønne Lærde Skole. (Jens Riis Jørgensen).
Søndre Alle, 1956-1957. Alleen slagtes. Træerne var blevet for store. Desværre plantede man ikke nye træer. Rønne Kommune, Bornholms Museum.
Søndre Allé 27, Rønne, nedrevet ca. 1953. Familien Birch. Øa 2002-30.
Søndre Alle 32. Amatørbilleder, murerne er ved at færdiggøre deres arbejde. Bornholms Ø-arkiv.
Søndre Allé 34. (Matr. udb. 274). Fotografen er L. Poulsen, Vejen (som fotograferede meget på Bornholm). Oplysning fra giveren Henry Lund, Holbæk, 1979: Avlsbruger H. Peter Lunds ejendom. Masten til venstre bag gavlen tjente som pejlesignal for skibsfarten. Bornholms Ø-arkiv.