Postkortets historie på Bornholm - baggrund, fremstilling og salg
Vi skal prøve efterhånden at få samlet postkortets historie - i store træk - på denne side. I denne sammenhæng fordi vi, takket være postkortet, har en rigdom af bl.a. topografiske fotografier, især ca. 1900-1915. Det ser ud som om postkorteventyret begyndte i 1891. Vi har tidligere skrevet lidt om postkortets historie, se PDF-filen HER.
Postkort litograferet med tegnet motiv af Hammershus og Hammeren, Colbergs Forlag. Sendt juli 1899. Pt (2013) et af de ældst kendte, sendte postkort fra Bornholm. Jvnf. nedenfor - hvor også bagsiden vises. Se desuden længere nede på siden postkort, litograferet, med tegninger, Gudhjem sendt 1895.
1871
Brevkort indføres i Danmark 1. april 1871 - ved postloven af 7. januar 1871. Postvæsenet udgav to brevkort, dels med lokalporto 2 skilling, dels landsporto 4 skilling. Trykt forside bl.a. med ordet "Brev-Kort". Bagsiden blank. Kunne bruges til notater.
1875
Kronemønten indførtes 1. januar 1875. Det kostede så 4 øre for lokalporto, 8 øre for landsporto.
Danmark blev medlem af "Den almindelige Postforening", (Union général des Postes). 1. juli 1875. Det blev tilladt at sende brevkort mellem foreningslandene: Tyskland, Østrig-Ungarn, Belgien. Danmark, Egypten, Spanien, Frankrig, Storbritannien, Grækenland, Italien, Luxembourg, Norge, Nederlandene, Portugal, Rumænien, Rusland, Serbien, Sverige, Schweitz, Tyskland og USA.
Danmark blev medlem af "Den almindelige Postforening", (Union général des Postes). 1. juli 1875. Det blev tilladt at sende brevkort mellem foreningslandene: Tyskland, Østrig-Ungarn, Belgien. Danmark, Egypten, Spanien, Frankrig, Storbritannien, Grækenland, Italien, Luxembourg, Norge, Nederlandene, Portugal, Rumænien, Rusland, Serbien, Sverige, Schweitz, Tyskland og USA.
1878
"Den almindelige Postforening" skiftede navn til Verdenspostforeningen 1. juni 1878.
1887
Første danske brevkort med illustration. Kommer efter nogle bestemmelser i et reglement, udarbejdet på Verdenspostkongressen i Lissabon 1. april 1886.
Det ældste, danske illustrerede postkort der pt. kendes - sendt 14. juli 1887 - har på bagsiden et tryk af Børsen i København. Signeret "FH&Co", xylograf Rasmus Frederik Hendriksens (uddannet på Illustreret Tidende) trykkerivirksomhed F. Hendriksen & Co. Han etablerede sig i april 1887 med Centraltrykkeriet i St. Kongensgade 24 i København. Han havde haft studieophold i London og Wien.
Det ældste, danske illustrerede postkort der pt. kendes - sendt 14. juli 1887 - har på bagsiden et tryk af Børsen i København. Signeret "FH&Co", xylograf Rasmus Frederik Hendriksens (uddannet på Illustreret Tidende) trykkerivirksomhed F. Hendriksen & Co. Han etablerede sig i april 1887 med Centraltrykkeriet i St. Kongensgade 24 i København. Han havde haft studieophold i London og Wien.
1888
Ny postlov 1. oktober 1888: taksten for indenlandske brevkort billigere, end taksten for almindelige breve. Brugen af brevkort dog stadig meget beskeden.
Firmaet Carl Stenders Forlag begynder at udgive illustrerede postkort.
Firmaet Carl Stenders Forlag begynder at udgive illustrerede postkort.
1891
10. juni 1891. Tre billeder i fototypi fra Colbergs Boghandel. Denne omtale - af tre kort, der blev leveret til redaktionen af Bornholms Avis, fra bogtrykker Colberg - synes at være den spæde start på det postkorteventyr, der kom til at præge især årene fra 1905 til 1915. Postkortet blev i den tiårs periode ufattelig populært. 1905 fordi man fik postvæsenets tilladelse til at skrive både adresse og hilsen på kortets bagside og 1915, fordi udbruddet af Første Verdenskrig i 1914 satte udviklingen i stå. Postkortet var dog kommet for at blive - indtil den digitale tidsalder slog igennem. Vi er mange der har produceret postkort og tjent penge på dem - indtil sidst i 1990erne.
Som kulturhistoriker kan man kun være begejstret. Postkortet gav indtægter til fotograferne, som dokumenterede alt mellem himmel og jord, alt - især topografiske motiver og folkelivsbilleder - kunne sælges. Det var forbudt at sælge (og importere) erotiske postkort overalt i verden, undtagen i Frankrig. Billedet til venstre (fotograf formentlig Th. Spelling) kunne være det ene af de tre billeder der omtales i annoncen herover, men trykt i fototypi og ikke originalfoto som her. (Huset neden brinken findes gengivet på foto ca. 1905 med to kviste på).
|
1892
Et af de - om end ikke det - tidligste postkort fra Gudhjem 1895. Trykt i Colbergs Boghandel. Tilhører Henrik Hartvig Poulsen.
Et lykønskningskort, originalfoto monteret på karton. Bag på har man i hånden skrevet "Glædelig Jul". 1890erne. 13,5x10.5 cm. Se også foto HER. Samlingnhl.
Hilsen fra Bornholm. Torvet i Rønne. Fremstillet af Colbergs Boghandel (Knud Jørgensen). Dobbelt med en leporello indeni med fotografier af fem af de mest populære turistmål og med plads til en hilsen, som er sendt 24. december 1902. Der er fotografier af Johns Kapel, Hammershus, Østerlars Kirke, Kystparti ved Rø og Ekkodalen. Brevskriveren: "Jeg haaber at De vil glæde Dem over Billedet af de bornholmske Helte af Væbningen".
Gratulationskort, et af de tidlige med fotografi, udgivet af Colbergs Forlag. Før Simon Madsens "nyrenæssance"-ejendom blev opført i 1902. Det eneste der endnu er bevaret af disse bygninger er den toetages ejendom på hjørnet af Lille Torv og Torvegade. Ejendommen midt på billedet med den specielle overetage var tegnet af Mathias Bidstrup. BM.
Postkort - før 1905 - Væbningen på Store Torv. Motivet blev udgivet helt identisk af de to konkurrerende boghandlere, Colbergs Boghandel (til huse i bygningen yderst til højre) og Frits Sørensens Boghandel (i bygningen yderst til venstre). Colbergs Boghandel må have udgivet en serie kort, hvoraf dette er nr. 7. Der er ingen nummerering på Frits Sørensens postkort. Fotografen? Formentlig byens førende, Th. Yhr eller Thor Spelling, 1890erne, jvnf. ovenfor.
|
Frits Sørensens udgave af det samme postkort, dog i en håndkoloreret udgave. Bemærk at den person der har farvelagt kortet ikke har været opmærksom på kikkenborgen på Pingels Gård for enden af Torvet.
|
Bagsiden på postkortet med motiv af Store Torv. Herpå måtte man kun skrive adressen - evt. hilsner skulle skrives på forsiden af kortet. Den regel blev ændret i maj 1905.
|
Det kunne se ud, som om kortet var sendt i 1906.Der har selvfølgelig været et restlager af kort, med kun adressefelt på den ene side.
De to boghandleres postkort er helt identiske, bortset fra deres navnetræk. De har formentlig lavet en sambestilling hos et tysk trykkeri, som vi kan se på andre postkort. |
Hvem udgav lykønskningskort og postkort på Bornholm?
(Listen vil blive suppleret, efterhånden som der kommer nyt til siden). Colbergs Boghandel, Rønne - fra 1891 (usikkert om man var i gang før). Frits Sørensen, Rønne (også usikkert om boghandlen var i gang før). Colbergs Boghandel i Knud Jørgensens tid. Han overtog boghandlen i 1902 og drev den til 1931, så det er om nogen ham, der høstede af den store postkortinteresse. Annoncen til højre er fra Bornholms Avis, 13. dec. 1892. Fra Frits Sørensens boghandel. Det drejer sig med al sandsynlighed om postkortet - og forlægget - herunder. Om mon ikke fotografen er Th. Yhr.
|
Kabinetkortet herover er fra 1890'erne og må være forlæg til postkortet herunder - eller snarere et tilsvarende med måne. Månen og skyerne er tegnet ind på billedet - flot retouche-arbejde (bortset fra at man aldrig vil kunne se månen i den retning). Billedet er sammen med en masse tilsvarende postkortforarbejder, skænket til Bornholm Museum for et halvt århundrede siden. Frits Sørensens Boghandel, foto formentlig Th. Yhr, Rønne.
Postkort med Rønne motiver, udgivet af boghandler Frits Sørensen. De fire tegnede motiver på kortet genkender vi bortset fra Lille Torv, her set mod nord og før Simon Madsens ejendom blev bygget. Havnebugten er det samme som billedet ovenover, Store Torv ses HER og havnen HER.
Bagsiden på "Hilsen fra Rønne"-kortet.
USØMMELIGE BREVKORT
Der blev passet godt på borgerne. Bornholms Avis, juni 1908. Som ovenfor nævnt var det forbudt at sælge, skrive, sende og modtage erotiske postkort overalt i verden, undtagen i Frankrig. Det kunne være interessant, hvis de "ubesørgelige" og usømmelige postkort var blevet gemt i Postvæsenets arkiver. |
Navnet Leporello stammer fra Mozarts opera Don Giovanni (1789) i hvilken tjeneren Leporello fører en liste over sin herres elskerinder.
Leporello er i bogregi, blevet synonym med en slags foldet liste, der placerer sig mellem en traditionel bog og et skulpturelt objekt. Formatet kan opleves lineært, som en almindelig bog, og nonlineært, ved udvalgte opslag og slutteligt som et helt billede. En slags "udtræksfolder", som fx gerne blev benyttet som en turistsouvenir. Det kan være et sådant lille album, Colbergs Boghandel henviser til. |
Store Torv, brevkort, Colbergs Boghandel. Torvehandel foran den nyopførte Sparekasse, indviet 1895. Se et lidt ældre kort, fx udbudt 1894, HER.
Bornholms Avis, 19. september 1898. Om turismen og salg af postkort står bl.a. at læse ... ved Indgangen til Taarnet er der endvidere, ret smagløst men ægte turistmæssigt, indrettet en Bod med Udvalg af Souvenirs, Brevkort m.m., ligesom der ogsaa rundt om er anbragt Avtomater, der mod en passende Godtgørelse, afleverer et Brevkort med prospekt af Slottet".
Bornholms Avis 20. og 21. november 1898. De to store boghandlere har øjnet et nyt marked, julehilsnen til familien i Amerika. Colbergs Boghandel arrangerer endda udstilling i den anledning. "Lokale Kort", kort med billeder fra Bornholm må have været særlig populære netop til Amerika.
Bornholms Avis. 6.12.1898. Dette billede må være den fotogravure, der tilbydes her. Altså fra 1898.
Bornholms Avis. 6.12.1898. "Interiør fra er bornholmsk Fiskerleje udført i Iristryk" (farvetryk). "Klippeparti fra Bornholm Stort Fotogravurebillede", jvnf. trykket her ovenfor. "Kort med Prospekter, fineste Fotografi, foruden de sædvanlige. Søborgstræde Præstegård, Storegade (ved Kirken), Østergade (Afholdshjemmet), Toldboden, Lille Torv (nyt), Søndre Spadsere- og Havnebakken (nyt)".
1905
Afgørende udvikling for postkortet: Postvæsenet tillader, at man skriver korrespondancen på venstre halvdel af brevkortets forside, der ellers siden 1871 havde været forbeholdt adressatens navn og adresse. I 1900tallets første årti eksploderer anvendelsen af postkort i Danmark. Ingen andre 10års perioder kommer i nærheden af en så betydelig stigning. Det danske brevkorts storhedstid er det første årti af 1900tallet.
Kuvert fra Frits Sørensens boghandel, 1906 Chr. A. Møller. Sct. Mortensgade. 1907.
Begge boghandlere havde leveret fotogafiske postkort til børnehjælpsdagen i 1906 og 1907 i disse kuverter. Se HER.
Begge boghandlere havde leveret fotogafiske postkort til børnehjælpsdagen i 1906 og 1907 i disse kuverter. Se HER.
KILDER:
Steffen Riis: Danske brevkort og postkorts historie 1871-2006. Værløse 2006.
Steffen Riis: Danske brevkort og postkorts historie 1871-2006. Værløse 2006.