Stor militærmanøvre og kongebesøg (Christian 10.) i september 1912
sKaolinkajen i Rønne 1912. De kongelige ankomst dertil.
Efterårsmanøvren 1912. Christian 10. ankom til "Kaolinkajen" i Rønne. Fotopostkortet tilhører Bent Thyge Thygesen.
Militærmanøvre og kongebesøg i september 1912. Havnen (Kaolinkajen) i Rønne med kongeskibet. Foto Ch. L. Sundbøll. (Se flere tekster om begivenhederne på fotografens "side" .) Også fotograf Chr. A. Møller (måske flere andre fotografer) fremstillede fotopostkort fra denne begivenhed.
Se også et billede fra begivenheden i bedstefars Bornholm I, nr. 22, 107 og 109. Parade på Store Torv med Bornholms Væbning. I dagene 17.- 22. september 1912 havde Bornholm besøg af Korps Westenholz, Københavns Amts Skyttekorps og Kongens Livjægerkorps. Begivenheden er beskrevet i Bornholmske Samlinger 2009, Michael Hesselholt Clemmesen: Bornholms forsvar 1893 til 1943 - københavnske ideer og bornholmsk realitet |
Kong Christian 10 og dronning Alexandrine blev kørt rundt i en bornholmsk indregistreret bil, et køretøj, som tilhørte vognmand Hjalmar Ankarfeldt. Han kom til Bornholm i 1909 og blev bogholder i købmand Chr. Smidts forretning i Svaneke. I 1911 nedsatte han sig i Rønne som vognmand. Han købte en lille åben rutebil og en personbil (den på billedet viste Apollo bygget i Apolda i Thüringen). Han var i øvrigt årsag til en jordemoders død på vejen mellem Klemensker og Årsballe, da hendes hest blev skræmt af bilen, men det er en længere historie.
I 1914 måtte han lade rutebilen gå tilbage til den københavnske sælger, hvorefter han rejste fra Bornholm og til Ærø, hvor han drev isenkramforretning, grovvareforretning og biograf. Han tog Apolloen med sig og havde store problemer med sin kørsel på Ærø. (Oplysninger fra Allan Pihl Hansen, Bornholmske Motorveteraner). |
Hjalmar Ankarfeldt var vognmand i Rønne. Han kom til Bornholm i 1909 og blev bogholder i købmand Chr. Smidts forretning i Svaneke. I 1911 nedsatte han sig i Rønne som vognmand. Han købte en lille åben rutebil og en personbil (den på billedet herover viste Apollo bygget i Apolda i Thüringen). BM 1245.
Militærmanøvre på Store Torv i Rønne i september 1912. BØA 2011-30.
Fra Store Torv i Rønne. de to fotos her, ovenover og nedenunder tilhører Bent Thyge Thygesen.
Det er sjældent et arrangement har kastet så mange billeder af sig, som militærmanøvren på Bornholm i 1912. Det var i det fotografiske postkorts "storhedstid" og det blev udnyttet. Her er det Charles Leander Sundbøll - han tog mange billeder af arrangementet - som netop var begyndt som fotograf på Bornholm. Postkortet tilhører Erling Juul-Pedersen.
Parade på Store Torv 1912. 17.-22. september. med Korps Westenholz, Københavns Amts Skyttekorps og Kongens Livjægerkorps. Bornholms Museum. BB 1/109 (ikke identisk, samme seance.)
Billederne herover af efterårsmanøvren 1912 er udsendt som fotopostkort og stemplet med fotograferne Ch. L. Sundbøll eller Chr. A. Møllers navne. Hvilke andre fotografer (fx. Th. Yhr) der har været på banen vides ikke. Men at det har været en meget stor begivenhed - med god mulighed for at sælge postkort - er der ingen tvivl om.
Flere af kortene er fra familien Wichmanns og Bent Thyge Thygesens samlinger.
September 1912, forsvarsøvelse på Galløkken. Foto på BØA, Thomas Jensens samling.
De to billeder fra Militærøvelsen i Almindingen herover tilhører Bent Thyge Thygesen. Kong Christian 10. til hest i Almindingen. Bemærk bl.a. skovrideren, A.W. Blechingberg (1909-1913).
Iflg. Bornholms Avis tilhørte den smukke, hvide bil, som kører med under Militærøvelserne, Medlem af Akademisk Skyttekorps, Ingeniør Jørgen Jensen (Kgl. Solodanserinde Fru Jørgen Jensens Mand), der selv fører Bilen.
I 1912 blæste kold luft over Europa. De fleste fredselskende mennesker nægtede at tro på det, men i militærkredse må man have haft en fornemmelse for en kommende storkrig. Så man mobiliserede. I dagene 17.- 22. september 1912 havde Bornholm besøg af Korps Westenholz, Københavns Amts Skyttekorps og Kongens Livjægerkorps. Selv Kong Christian 10. kom forbi med sin dronning Alexandrine.
|
Det resulterede i en enorm militærmanøvre med parade på Store Torv. Og de kongelige blev transporteret både i en af de første biler på Bornholm og i hestevogn. Og hvem vil ikke gerne have en reklame som den, der her blev Hjorths Fabrik til del. Man kan kun indvende, at retouchen af "forretningsskiltet" er gjort lidt kluntet. Fotografen er Ch. L. Sundbøll, som netop havde slået sig ned på Bornholm. Han tog også mange af de øvrige billeder på denne side. BØA 2011-30.
|
Hvem fotografen er bag de fire billeder fra 1912, der ses herover, ved vi ikke. Det kan være H.P. Holm, snedker og senere kustode på Bornholms Museum. Han var en meget flittig fotograf pog han tog mange gode billeder fra Rønne i mellemkrigsårene især. Bornholms Ø-arkiv.
Postkort. Svend Kollings Boghandel, julekort 1913. "Rekylerne kommer". Betegnelse for den geværtype, som V. H. O. Madsen konstruerede i 1883. Dem fik man på Bornholm i 1912, vist nok kun 12 ud af de 30 man var blevet lovet. (Postkortet er fra 1913, hvor fajancer Holms gamle enetages ejendom ca. midt i billedet var revet ned.)