Tegning af P.V. Jensen Klint - Grundtvigkirkens arkitekt - fra maskinfabrikken 1886
Hovedsiden om fabrikken i Østergade. HER.
Den kendteste danske xylograf var Rasmus Frederik Hendriksen (1847-1938), grundlægger af F. Hendriksens xylografiske atelier (1870), udgiver af ugebladet Ude og Hjemme (1877) samt grundlægger af Foreningen for Boghåndværk (1888). Måske er tegningen blev brugt i en eller anden sammenhæng, til en illustration, i ”Ude og Hjemme” fx eller andre relevante publikationer.
|
Ad kringlede veje modtog Bornholms Museum for nogle år siden en spændende tegning. En lille kulturhistorisk perle kan man godt sige. En kultegning fra Maskinfabrikken i Rønne. Fra et af værkstederne med jerndrejebænke og mange folk i arbejde. Man genkender tydeligt fabrikkens karakteristiske buede vinduer i den nu for længst forsvundne fabrik i Østergade i Rønne.
Tegningen er signeret: ”P.V. Jensen, Rønne 86 fra Bornholms Maskinfabrik” Billedet er bevaret med sin gamle indramning; bag på står med blæk: ”Tegning af P.V.J. Klint 1886. Muligt det Maskinværksted i Rønne, hvor Povl har arbejdet. (Tegningen har tilhørt F. Hendriksen). Tegningen er vendt tilbage til Bornholm efter en lang rejse. Det er en gave fra Kirsten Lindhard i New York. Den har tilhørt hendes far, Povl Theodor Lindhard, 1871-1952, som var i lære på maskinværkstedet i 1880erne. Han var født i Nordsjælland, men havde fået en eftertragtet læreplads på Bornholm og boede sammen med andre lærlinge hos Karen Holm i Højskoleforeningens gæstehus i Rønne. Kirsten Lindhard fortæller, at tegningen er en gave til hendes familie fra xylograf Frederik Hendriksen, som Lindhard-familien var beslægtet med. Og givet til Povl Lindhard, fordi han havde været ansat på fabrikken, mente at genkende sig selv på tegningen – og havde været meget glad for sin læreplads. Han uddannede sig siden til ingeniør, blev ansat hos entreprenørfirmaet F.L. Smidth, som var startet i 1882, og sendt til USA i 1898. Han blev amerikansk statsborger i 1915 – under Første Verdenskrig – og blev direktør og Vice President for FLS’s amerikanske afdeling. I 1931 blev han Ridder af Dannebrog. At det er P.V. Jensen Klint (1853-1930), Grundtvigkirkens arkitekt, der er kunstneren, vækker jo interesse for tegningen. At han var på øen – han var også uddannet ingeniør – men uddannede sig som kunstner og arkitekt på Charlottenborg 1883-1890, er interessant. Nærmere efterforskning vil måske afsløre hvorfor? Midt i 1880erne fik han børn og han underviste i tegning på Askov Højskole. Men han havde behov for at tjene en dagløn og havde måske i perioder arbejde som ingeniør på Maskinfabrikken? Han lavede også keramik, vist hos den kendte pottemager Eifrig i Valby, hvor bl.a også Th. Bindesbøll arbejdede. Men måske har han også snuset til leret på Bornholm? Det er næppe utænkeligt på en keramikø. |
I Jul på Bornholm er en fin tegning af P.V. J. Klint fra "Læså ved Hullegaard. 6.6.1886".
|