Russernes afrejse 1946 - efter bombardementer og det danske militærs ankomst-
LYT HER !!! Se også amtmand von Stemanns manuskripter udarbejdet iforbm. russernes afrejse HER
Danmarks Radio: Russerne forlader Bornholm. Spilletid 00:02:15. Tidspunkt: 1946-03-16.
Ekstraudsendelse fra Pressens Radioavis kl. 13.30: Meddelelse om, at den russiske øverstkommanderende, generalmajor Jakuscheff har givet amtmand P. C. von Stemann underretning om, at de russiske tropper efter ordre fra Moskva vil begynde evakueringen af Bornholm en af de nærmeste dage. Meddelelsen gentages. Speaker: Johannes G. Sørensen.
Danmarks Radio: Russerne forlader Bornholm. Spilletid 00:02:15. Tidspunkt: 1946-03-16.
Ekstraudsendelse fra Pressens Radioavis kl. 13.30: Meddelelse om, at den russiske øverstkommanderende, generalmajor Jakuscheff har givet amtmand P. C. von Stemann underretning om, at de russiske tropper efter ordre fra Moskva vil begynde evakueringen af Bornholm en af de nærmeste dage. Meddelelsen gentages. Speaker: Johannes G. Sørensen.
Kig også på denne side med forskelligt kildemateriale HER
Russerne forlader Bornholm med alle deres pakkenelliker på et godstog. Ernst G. Olsens samling. (Billedet er desværre lidt uskarpt.)
De sovjetrussiske tropper forlader deres lejre. Ukendt fotograf. Ernst G. Olsens samling.
Lillen Olsen har en samling billeder fra Anden Verdenskrigs afslutning, som vi har fået lov at dele med alle her. Lillen var i lære hos fotograf og fotohandler Willy Hansen og hun mener, at det er ham der har fotograferet. Billederne er ikke med i "Bornholm i Krig 1940-1946", som undertegnede var med til at skrive i 2000, så glæd jer til nye billeder af et af øens betydningsfulde, historiske kapitler.
Ingen er i tvivl om hvem det var, der tabte krigen. Her har han fået sit besyv med - og nogen kender sikkert meget mere til historien bag dette billede - altså hvem der havde hentet det frem, så det kunne foreviges på "passende vis". Og hvor det er fotograferet.
Bombetomter. Vi aner lige Hafniahus - som slap mirakuløst gennem bombardementerne 7. og 8. maj 1945 - til højre. Dvs. at vi er i Møllegade, en af de hårdest ramte gader. Men der er da fejet pænt op!
For at slippe af med de russiske soldater var det en forudsætning, at dansk militær tog over. Her ankommer de første danske soldater til Rønne. En udvalgt bevogtningsstyrke, 15. bataljons 1. Kompagni, ankom 20. marts 1946 med DS 66's S/S Østersøen. Til højre er det politibetjent Fr. Borg som "overvåger" at alt går passende til.
|
På Store Torv i Rønne ved konditoriet Petrea: Bornholms nye kommandant, oberst H.E. Christensen, hilser på Øens amtmand von Stemann.
|
Vi står på DSB-færgen Prins Christian og betragter de mange mennesker, der er strømmet til Rønne Havn i anledning af de danske troppers hovedstyrke, der ankom 24. marts 1946.
|
De danske soldater. Hovedstyrken ankom 24. marts 1946 med færgen "Prins Christian". Man regner med at 6.000 bornholmere var mødt op på kajen. Lillen Olsen siger, at de gule pletter på billederne skyldes dårlig krigslim, der er slået igennem i hendes fotoalbum. Det hører så også med til historien.
Jens Hansen har ved synet af dette billede sendt os følgende historie: Læg mærke til det lille pakhus foran Toldkammeret. Det tilhørte paketrederiet Merkur/Merkurpaket, som drev sejlads med stykgods mellem Rønne og København. I samme lille havnebassin havde det andet rederi, der sejlede med stykgods mellem Rønne og København, også sin faste kajplads. Jeg mener at huske at der var et skur på den kaj også, men om det tilhørte Neptun eller fiskehandler Jørgensen, der havde sin salgspram med hyttefad i gulvet liggende på kajens østre side, mindes jeg ikke.
Det er formentlig M/galease Merkurpaket der ligger ved kajen foran pakhuset. Dette skib var forøvrigt beslaglagt af tyskerne under den sidste del af besættelsen og skipperen Aage Hintze, broder til byens tyske konsul, var interneret for at smugle danskere til Sverige. De blev sat af under passagen af Falsterbokanalen. I begyndelsen af krigen ejede rederiet damperen S/S Merkur og da benyttede man den yderste, vestlige, lave del af pakhuset på Øernes Kaj til opbevaring af varer. Det pakhus der brændte 20/9 1943. Sammen med de store rederier, der kun rådede over S/S Carl, S/S Østersøen og Galeasen Ella, sørgede de to stykgodsrederier for næsten al transport af stykgods mellem København og Bornholm under krigsårene. |
Russerne gjorde klar til at rejse hjem. Det skulle selvfølgelig ikke ske tomhændet. Så på havnen i Rønne så der sådan ud omkring 1. april 1946.
5. april 1946 blev en festdag! Bornholms endelige befrielse. En af krigsafslutningens hovedpersoner har vi også fået sat et ansigt på: Til venstre den russiske general Jakusjov - det ser ud som om han synes blomsterbuketten som noget malplaceret, men når man tænker over det, er det egentlig en god ide at stikke ham sådan en - og til venstre den ny oberst Christensen med medaljerne. På billedet til højre ses den sovjetiske minestryger Vladimir Polukhin med sin besætning. Bemærk det sovjetiske marineflag, foruden stjerne er der hammer og segl i rødt på en hvid dug og med en blå bort forneden. Det er den ny kommandant, H.E. Christensen, midt i billedet, der hilser på nyudnævnte oberstløjtnant H.H. von Lüttichau. Tak til Lillen - ti billeder fortæller om et af de værste kapitler i Bornholms historie - men her er det den gode afslutning.