Torvet 2, Byfoged Pingels Gård - fra 1926 - S.P. Sillehoveds ejendom, matr. 552
Byfoged Pingels Gård på Store Torv omkring 1910. Fotografisk postkort.
Torvet, Nørregade 1. ”Byfoged Pingels gård” fyldte dengang torvets nordside. Gården var opført i midten af 1700tallet og ejedes på skift af øens kommandanter, fra 1823 af byfoged Pingel. Under kaperkrigene, 1807-14, var den kvarter for den militærguvernør, der egenmægtigt styrede øen i de turbulente år. Skyggen fra øst er det tinghus, byfogeden selv finansierede i 1834, og hvorfra han styrede byrådet. På taget ses en ”Kikkenborg” hvorfra man kunne se ud over havet før Torvet blev udbygget i 1800årene. I 1922 husede ejendommen Kochs Hotel, en frisør og manufakturhandler S.P. Sillehoved, som i 1924 rev det hele ned og byggede den treetages ejendom, der nu danner den nordre ende af Torvet og blev indviet i 1926. Foto Hugo Matthiessen 1922, Nationalmuseet.
|
Store Torv 2. (Nørregade 1), herunder. Gårdsiden til Hotel Koch. Det er ”Kikkenborgen” på taget, der først springer i øjnene, men også de for Rønne så karakteristiske firrammede vinduer med kvadratiske ruder i overvinduerne og aflange forneden. Og så det idylliske rod i gården, ting ligger ovenpå kældernedgangen, under et simpelt flueskab står en tremmebænk, midt i gården ved siden af kalechevognen minder det om et flyttelæs. Idyllen forsvandt i 1924. Ærgerligt nok at denne ejendom ikke kunne bevares, væsentlige optrin af Bornholms historie er foregået her, stort som småt. Bl.a. udspandt begivenhederne omkring ”Mordet i Vestermarie” i 1830erne sig i denne ejendom. Foto Hugo Matthiessen 1922, Nationalmuseet.
|
Sillehoveds nyopførte treetager høje forretningsejendom på Torvets fornemste nordside. Indviet 1926 (måske i den anledning er billedet taget?). Forretninger i stueetagen, foruden Sillehoveds manufakturforretning er der slagtermester Daugaard-Hansens butik, en fotograf (hvem?), barber Madsen og Margrethe Jensen til højre. En vejviser fra 1920erne vil kunne afdække flere detaljer. Foto Bornholms Museum.
Barber Madsens salon i Sillehoveds ejendom på Store Torv. 1930erne (?). Bornholms Museum.
Lidt af historien om, uldkræmmer Søren Pedersen Sillehoved
Bornholms Tidende 14. april 1990. Familien kom fra Sillehovedgård ved Give, familien var uldkræmmere. . Søren Sillehovbed kom tilæ Rønne i 1903 og etablerede sig på Lille Torv i Rønne. I 1908 flyttede han til Store Torv's nordside, rev ejendommen ned i 1926 og byggede den toetages ejendom, som er på stedet i dag.
Annonce i Bornholms Tidende 26. oktober 1905.
|