Kulgravning ved Onsbæk
To billeder af kulgravning ved Onsbæk 1915-1916, pga. Første Verdenskrigs problemer. Blandt folkene er Nils Peter Andersson f. i Sverige 1893 eller 95. Øverste række nr. to fra højre. Laurits Sassersen, Storegade i Rønne står i midten med sort vest og kasket.
(Mange af de første svenskere indvandrere, der slog sig ned på Bornholm i 1840erne, kom som kularbejdere til Hasle). Fotografiet er med i Bornholmske Samlinger 2013, temabindet om den svenske indvandring til Bornholm. Det er fra Henning Benders artikel, han skriver om hvorfor svenskerne kom, hvor mange de var, hvor de tog arbejde osv. Bogen udkommer til november. Foto fra Bornholms Museum.
|
Der har været kulminer på Bornholms vestkyst fra Onsbæk syd for Rønne til Hasle. Bornholmerne har i generationer fisket de kul op, der blev skyllet fri af havet. Først i midten af 1840'erne startede man for alvor en underjordisk kulminebrydning og den fortsatte til 1870’erne (og var starten på Hasle Klinker). Kulbrydningen genoptog man igen under både Første og Anden Verdenskrig, hvor tilførslerne af kul udefra nærmest stoppede. Det var altså af ren nød, for de bornholmske stenkul var ikke særligt gode. De sodede og havde kun en brændværdi på 60 % af engelske stenkul. Da jeg slog mig ned i Rønne først i 1980erne var der stadig folk der fyrede med "haslekul" - det kunne lugtes i hele kvarteret!
|