Storegade, Rønne - først syd for Snellemark, længere nede på siden nord for Snellemark
Øverste del af Storegade mod Kirkepladsen. Lygtestræde krydser Storegade. Foto før kirkens ombygning i 1915. Foto Chr. A. Møller, Bornholms Museum.
Storegades udmunding i Kirkepladsen. Storegade 1b, Stadig bevaret. Kontaktkopi af glasplade fotograferet af H.P. Jacobsen, Allinge, omkring 1910. Billeder af "folks huse", med det formål at sælge de da meget populære fotopostkort til ejerne. Bornholms Ø-arkiv.
Storegade 2a og b, nordlige og sydlige halvdel af toetages dobbelthus. Ejendommen findes endnu, men er nu forsynet med to meget store kviste. Se billeder af bygningen, der er nabo til Kirkepladsen. Foto H.P. Jacobsen, Allinge.
Storegade 6, foto H.P. Jacobsen, Bornholms Ø-arkiv.
|
Storegade 8, foto H.P. Jacobsen, 1910-1915, Bornholms Ø-arkiv. På dette sted lå Rønnes gamle middelalderlige latinskole. Se HER.
|
Storegade 19 med Lygtestræde ved lysmasten. Foto H.P. Jacobsen, omkring 1910. Bornholms Museum.
Storegade 12 - hvis "pynteknægt" man netop aner på billedet af Storegade 10. Et ejendommeligt hus, gad vide hvem der har tegnet det? Jvnf. det øverste foto på denne side. (Mon det også er Mathias Bidstrup, som synes at have afprøvet alle mulige stilarter og - ikke mindst ideer.) Bornholm Ø-arkiv.
|
Storegades forløb mod Kirkepladsen. Til højre Storegade 25- 19. I
baggrunden ser man Sct. Nicolai Kirke i Rønne. Den gamle senmiddelalderlige kirke blev bygget sidst i 1200tallet. Som den fremtræder nu (og på Hugo Matthiessens billede) skyldes udseendet en gennemgribende ombygning i årene 1915-18, skibet blev gjort dobbelt så bredt og forsynet med sidefløje, og tårnet blev revet ned og erstattet af et større, magen til det gamle med bindingsværk og spir. Gadeforløbet med mod kirken regnes for et af de ældste i Rønne. Et lille stræde ved elmasten er Lygtestræde, der fører ned til ”Lygten”, fyret i støbejern som blev opført i 1880 og markerede indsejlingen til Rønne Havn. Læg også her mærke til den fine brostensbelægning, hvor kørebanen er kantet af langsgående sten og dermed adskilt fra pikstensbelægningerne med rendesten. Foto til venstre Hugo Matthiessen. Karl Nielsen fortæller om billedet til venstrre: I ejendommen lige efter hjørneejendommen Lygtestræde/Storegade i højre side, i det seks fags bindingværkshus, boede fra 1844 sømand og skibsrigger Jens Hansen (1818-1892), og hans hustru Ane Cathrine Green (1822-1895). Før dem boede Ane Cathrine Greens moster og plejeforældre, skipper og lods Anders Christophersen Rohde (1772-1838) og hustru Sidsel Cathrine Hansdatter Schov (1785-1866) i ejendommen. Ane Cathrine Green købte i 1839 ejendommen af sin moster og plejemor, enken Sidsel Cathrine Hansdatter Schov. Karl Nielsen fortæller videre: Jens Hansen og Ane Cathrine Green var mine oldeforældre, hvad der ikke er så vigtigt i denne forbindelse - men alligevel og dog. |
Storegade 8. Fotograf H.P. Jacobsen. Han har været systematisk og taget billeder af huse på sin vej gennem Storegade. Se om hans mange billeder af arbejderboliger HER. I modsætning til de fleste andre fotografer, er han ikke ude på at fotografere idyller som billederne herunder.
Storegade 24-22 og Skolestræde 1. Set mod syd, mod Sct. Nicolaj
Kirke. Den nærmeste ejendom har sal med kælder i gavlen ud mod Storegade, ejendommen ved siden af ligger langs gaden og med salsenden mod nord.Det her er et næsten klassisk billede fra Rønne: Storegade med Rønne Kirke i baggrunden. Fotograferet af Hans Peter Holm, 1889-1959. Han var snedker og kustode på Bornholms Museum fra 1930-1958. Og en dygtig amatørfotograf. Bornholms Museum. |
Som det ses af skiltet til venstre i billedet, havde Skomager C. P. Ipsen sin virksomhed i denne ejendom. Vi er i den smalle del af Storegade, men bemærk de flotte bordursten til højre i fortovskanten. De er lagt foran den store købmandsgård, Johnsens Gård - genbo til skomageren.
Bordursten er fremstillet i granit, de er ret lange og gerne omkring 30 cm brede. De bruges til kantning mellem fortov og render, som trædesten i fortov, som det ses her og som kørebanesten i porte. |
Et kig ned gennem Storegade, et særdeles yndet motiv, som man ser. Johnsens Gård til højre, bemærk de store flotte borduregranitsten foran ejendommen. Foto før 1908, Bornholms Museum.
Storegade (set mod nord) med Statsskolen eller Latinskolen til højre, bygget efter Mathias Bidstrups tegninger 1888, og "Fysikus Hansens" store villa til venstre, nu (2013) Frelsens Hær. Midt i gaden aner man nogle sten. En af dem har indhugget årstallet 1658. Det var på dette sted, den svenske kommandant Printzensköld blev skudt i 1658. Se meget mere HER. Foto Bornholms Museum.
Fysikus' (Hansen) villa, Storegade i Rønne. Postkort o. 1910. Tilhører Henrik Hartvig Poulsen.
Storegade 25. (set mod syd) Den store ejendom på hjørnet af Storegade og Snellemark, Philip Raschs gård, har som de fleste andre større ejendomme en lang bygningshistorie, hvor ældre længer med tiden blev forlænget eller fornyet. Længen i Storegade er fra ca. 1810. Omkring 1850 havde fajancefabrikant Adolph Curdts til huse i ejendommen. Tidligere ejere var skippere og købmænd. Den flotte, svungne sandstenstrappe er stadig bevaret, den stammer fra Frederiks Stenbrud i Nexø.
|
I baggrunden ses det toetages høje, grundmurede hus, Storegade 23, som med genbrug af nogle ældre fag blev opført i 1849-50 af sejlmager Wichmann, som havde sit sejlmagerværksted på den lave førstesal. Storegade 25 var rødkalket da Hugo Matthiessen fotograferede i 1922. Han fortæller netop i et samtidigt interview, at der var mange rødkalkede bygninger i Rønne. Foto Hugo Matthiessen, 1922.
|
Storegade 32. Ejendommen er opført i 1750erne i bindingsværk med helvalmet gavl. Trægesimsen er tilføjet i 1820erne. Også her ses resterne af en stammehæk, som var almindelig i Rønne i 1800årene. I en ældre ejendom på dette sted blev den svenske landshøvding, Printzensköld, taget til fange 8. dec. 1658 af Jens Kofoed og hans medsammensvorne. Printzensköld forsøgte at flygte, men han blev skudt ned på Storegade. I gaden minder to større sten og en med årstallet 1658 om stedet, hvor han faldt. Begivenheden betød, at Bornholm forblev dansk. Naboen H.P. Holm var vognmand. Om "Bornholmeren" HER.
1925. Storegade 30 Bornholms Socialdemokrat og Storegade 32, med apoteket ca. 1925. Foto Poul Fischer Jørgensen, BØA.
Storegade set mod syd. Det gamle apotek, som forsvandt under bombardementet 1945. Det er Nygade til venstre. Foto o. 1910. Bornholms Museum. Meget mere om det gamle apotek - der blev bombet - og om bygningen på hjørnet HER.
Storegade nord for Snellemark
Hjørnet af Storegade og Nygade (gadeforløbet til venstre, hvor manden står.) Den store ejendom, der ses her, forsvandt i forbindelse med bombardement og gaderegulering - en gaderegulering der allerede var sat i gang i 1930erne. Foto Bornholms Museum.
Storegade 1929. Nygades udmunding i Storegade med det gamle apotek til højre. Der flages ved Amtsgården. Ukendt fotograf, Bornholms Museum.
Se meget mere om guvernører, amtmænd, amtsgården og gårdens have HER
Er du interesseret i at eje Amtsgården i Rønne, så er muligheden der nu i 2018, hvor kommunen sælger ud. Her ses Amtmandsgården i Storegade i Rønne på et postkort, sendt 1909 til Karen Holm på St. Hallegård. Man ser både Amtsgården og Kommandantgården (med gavlkvisten lidt længere oppe ad gaden). Begge er i den grad historiske bygninger. .
|
Kommandantgården har allerede en privat ejer, nu kommer turen så til Amtsgården. Billedet er det ældste vi pt. kender af gården, uden opstreget bindingsværk (skal ligne en grundmuret bygning). Det er fra 1890'erne, formentlig fotograferet af Th. Yhr og udgivet af Colbergs Boghandel i Rønne
|
Storegade, foto Bornholms Museum. Man har et kig over på den anden side af den senere brede gadegennemføring, Snellemark. Det er sejlmager Wichmanns toetages hus længst væk, den store bindingsværks hjørneejendommen (i 2013 med cykelforretning). Med god vilje aner man den smalle Vestergade ned mod havnen. De næste bygninger er væk nu, bl.a. det smalle "Zarens Hus". Zahrtmanns femfag lange bindingsværkshus er nu hjørnejendommen Storegade-Snellemark, nr. 27. Den grundmurede ejendom har nr. 29 og det hus, der er blevet fotograferet med ejeren foran er Storegade 31. Ukendt fotograf, Bornholms Museum.
Storegade 33, Bornholms Avis. Foto Parksø 1957 (de avisen lukkede). Se mere om avisen HER.
Rønne, Storegade, set mod syd, Hans Hjorths Samling. Midt i billedet ses Edv. Fr. Sonnes Terrakottafabrik med butiksvindue. Bornholms Ø-arkiv.
Storegade 35 i Rønne. Før ændring af det gamle butiksvindue til Terrakottafabrikken. Se meget mere om Terrakottafabrikken HER. På billedet til venstre er butiksvinduet skiftet ud med tre almindelige vinduer. Her har fortovet også fået belægning med gule hasleklinker, så det er det yngste af de tre fotografier af ejendommen. Fra Grete Sonnes samling.
Storegade 35, kendt i gadebilledet for sin imponerende blåregn og frodige stokroser. Ældre foto med den gamle pigstensbelægning på fortorvet. Grete Sonnes samling.
Storegade, hjørnet af Krystalgade med den gamle købmandsbutik i familien Jespersens gamle købmandsejendom. Foto Bornholms Museum.
Lokomotivfører Niels Johansen Holm og hustru fejrede sølvbryllup i
Storegade 50 i 1923. Niels Holm var togfører i Rønne fra 1913 til 1934. Billedet tilhører Kjeld Holm Hansen. |
Storegade 61-67. Set mod nord. Små byejendomme i bindingsværk, det var ikke mindst dem, Hugo Matthiessen ville fotografere, inden de forsvandt. Men netop på Bornholm er mange af dem heldigvis stadig bevarede som her i gaden. Man ser også ”væggeredet”, som en trækrone lige når op over. Bemærk også her brolægningen, de bornholmske brolæggere var meget ferme til deres arbejde. Hugo Matthiessen 1922.
|
Storegade 55-59, købmand Heys gård. Mod nord, for enden af Storegade, støder de to parallelgader, Grønnegade-Lillegade og Storegade sammen og danner et lille torv. Vi er i byens mere ”ydmyge” kvarter med knap så store købmandsgårde. En undtagelse var købmand Heys gård, nr. 55, 57 og 59, der i 1922 var delt op i flere boliger. Den lange længe er fra midten af 1700tallet. Boligen længst mod nord er den gamle købmandsgårds salsende. Salen var altid med kælder under og vinduesåbningerne i soklen afslører, at der er kælder i hvert fald under et par fag. Vognmand Alfred Lundgreen havde både bolig og virksomhed i den midterste del af bygningen. Han havde måske en konkurrent som genbo, J. Andersens automobiler, men måske betjente den ene sig endnu af heste, medens den anden var blevet motoriseret.
|
Storegade 55-59. Den samme ejendom som på forrige billede, men set fra modsatte ende af gaden. Købmand Heys gård og hjørnet, hvor Storegade og Grønnegade-Lillegade mødes i et lille trekantet ”torv”. I Lillegade til højre ser man endnu et eksempel på et ”væggered”, en bindingsværksindhegning. Kigger man rigtigt godt efter vil man på gavlen til venstre se et skilt, en pegende hånd, med teksten ”Hotel Phønix”. Det lå i ”Sletten”, en gade i forlængelse af Borgergade kun få minutters gang fra stedet her.
Fotos Hugo Matthiessen, 1922, Nationalmuseet. |
Storegade 72. Igen et af de fornemme billeder fra fotografen Th. Yhrs hånd. Han er blevet bestilt til at forevige en familie i deres hestevogn. Vi er i Storegade 72, matr. 803, i Rønne med det nu nedrevne Hotel Phønix/Borgen i baggrunden (bygningen med sammenmurede skorstenspiber på gavlen). Ejendommen er der endnu - lige så fint bevaret. I ejendommen boede både i 1890 og 1901 (folketællingerne) lærer ved borgerskolen Carl Asmussen (f. i Aabenraa) med hustru Laura og i 1901 var datteren Christine endnu boede hos forældrene. Forældrene var født i 1842 og 1848, datteren i 1881 - passagererne på hestevognen ser ældre ud.Th. Yhr. Glasplade 18x24. På Bornholms Museum.
|
Jens Riis Jrgensen: Carl Asmussen boede i Østergade inden han med kone og børn flyttede ind i dette fine hus i Storegade. Halvvalmene ved gavlene fortæller husets alder, og gadesiden må derfor være blevet omsat til grundmur fra bindingsværk. Carl Asmussen kom som lærer til Borgerskolen kort efter Othenius Kofod, altså hen mod midten af 1870'erne. Han var fra Åbenrå, altså slesviger, og i øvrigt født 5. april 1842, mens konen, smedemester Ipsens datter Laura, var født i 1848. De kom sammen med Othenius Kofod, der i 1873 som lærer ved Borgerskolen blev gift med lærerinden Mathilde Lund, der længe før ham blev ansat ved Borgerskolen. Andreas Hjorth var førstelærer dengang.
|
Det gamle kæmnerkontor, Storegade 76-78, Rønne. Foto 1890erne . foto (Yhr eller Spelling?). Bag på står "Hansen Kildevæld". Egen samling.
Storegade 81 (99) - i dag (efter bombardementet i 1945) - Nørre Bakke 3, matr. 1187b. Billedet her er fra o. 1900. Det er kæmnerkontoret, Storegade 76-78, man ser i baggrunden, næsten midt i billedet. Grete Sonnes samling.
Bagermester Didriksens fornemme hus, der i 1918 blev opdelt i to ejendomme. Bagved er der et grundmuret dobbelthus, hvoraf de tre nærmeste fag tilhørte Julius Malmberg og de fire næste fag sømanden Hans Laurits Hæles enke. De blev opført samtidig i 1857, begge for købmand Pihl, som solgte 3-fagshuset til madam Hammer indtil Malmberg overtog det i 1876. 4-fagshuset solgte købmand Pihl til H. Riis, og efter ham kom sømand Hæle/Heele. Gravsted, Bager Didriksen. Død den 8 october 1870, 57½ Aar. BØA 2007-23. Fotograf Gottlieb Støckel.
|
Storegade 81 (99) - i dag (efter bombardementet i 1945 - Nørre Bakke 3), matr. 1187b. Fra o. 1940 til 1990 ejet af pressefotograf v. Bornholms Tidende, Svend Parksø, som var en efterkommer af Didriksen-familien. Billedet her er fra o. 1915. Grete Sonnes samling.
Storegade - en af de gamle bygninger, der overlevede bombardementerne. Arkitekthjælpens fotoregistrering. Ø-arkivet har en lille samling 6x6 billeder som dette, nærmest en fotoregistrering af de nye bebyggelser siden bombardementerne. Det vides ikke hvor billederne stammer fra. Se hele samlingen på siden "Genopbygning". Bornholms Ø-arkiv.
|
Bombardementet af Rønne (og Nexø) maj 1945
Fra Storegade, ca. nr. 80 mod Store Torvegade. Bemærk Hafniahus i baggrunden. Telefonselskabets bil til højre. Billedet til hører Erling Juul-Pedersen.
Regulering af den nordlige del af Storegade efter bombardementerne i 1945
Nogle Rønne-borgere vil nok mene, at den måde især Storegade i dag løber sammen med Store Torvegade på - er forkert. Der er noget galt. Og det skyldes de ødelæggelser der skete ved bombardementerne i 1945 og den efterfølgende gaderegulering. Man mente, at der skulle tages hensyn til den kørende trafik - som endnu ikke var særlig voldsom. Man skulle kunne komme hurtigt gennem byen. I dag havde de krogede gader været et plus for byen og for nedsættelsen af trafikhastigheden.
Der skete syv store reguleringer af byen: 1.Snellemark-Nygade, 2 St. Torvegade-Nørregade, 3 Sletten og Byledsgades Indmunding i St. Torvegade (kortet herover), 4 Østergade, 5 Provstegade (Ruden), 6 Smedegade-Rolighedsgade, 7 Kapelvej. |
Gadereulering som resultat af de sovjetrussiske bombardementer i 1945:
Tekst af Stads- og Havneingeniør Rob. Sørensen. Artikel i Haandværkets Magasin 1948. (Rob. Sørensen havde en del af ansvaret for gadereguleringerne efter bombardementerne.) Han skriver om den regulering, der er sket i ovenstående del af byen - Storegades udmunding i Store Torvegade: "Eksempel paa Regulering. Nogle krogede Gader bliver rettet ud til en gennemgående Gade, som udmunder i den tværgående Gade paa færdselsmæssig Maade. Bemærk endvidere, at Kareen mellem Tværstræde og Bredstræde bestod af 12 Ejendomme. Efter Reguleringen bliver der kun Plads til 5 mærket B, C, D, E og F. Regulering har fundet sted for ca. 350 Ejendomme." |