Tornegade i Rønne
Hjørnet af Store Torv og Tornegade. Bornholms Klædefabriks Udsalg - ved købmand Tholander, mon ikke det er ham der ses i døren ind til forretningen? 1920erne (?). Ukendt fotograf. Bornholms Museum.
Tornegade ca. 1907. Læg mærke til gadens flotte brolægning med de markerede rendesten på hver side af vejen. Bornholms Museum.
Tornegade i Rønne. Ejendommen til venstre (Spietz' gamle fajancefabrik) rummede da Karl Rømers Møbel-Magazin i et lille seks fags bindingsværkshus på hjørnet af Tornegade og Søborgstræde. Til højre ses bl.a. den gamle Navigationsskole og den lange længe må være en magasinbygning og udlænge til den gamle købmandsgård på Torvet.
Det er et fantastisk billede, hvor man ser ned på Store Torv med Mathias Bidstrups "Sparekasse". Alder o. 1900? Fotograf Ukendt. Tilhører Bornholms Ø-arkiv. I den lange længe til højre er der tremmer - sikkert for udluftning. "Fiskefarsen" havde senere forretning her, og flyttede derefter over hvor Karl Rømer havde sit møbelmagasin.
Lille reklamekort fra Karl Rømer's Møbel- & Tapetsererværksted i Tornegade. Bornholms Museum.' |
Tornegades gamle søfartsskole, navigationsskole, som blev revet ned i 1950erne, (eller 1960erne?) da Rønne Brugsforening byggede en stor ejendom på grunden. Billedet er taget af Povl Lohmann i 1907-1908, mens han underviste maskinistelever på Navigationsskolen. Billederne tilhører Peter Herager.
|
Karl Rømers Møbelmagasin - lige overfor "Købmand Thorsens Efterfølger". Foto fra 1910erne (?). Bornholms Museum.
|
Hjørnet - det lille seks fags bindingsværkshus - Søborgstræde og Tornegade, december 1959. Ukendt fotograf. Bornholms Ø-arkiv. (Præstegården i Søborgstræde med de to buede kviste).
|
Vejarbejde, omlægning af brolægningen i Tornegade. I det hvide hus havde Judith Kofoed pensionat. Foto Charles L. Sundbøll, fotograf i Rønne 1912-1929.
Antallet af brolæggere i Rønne viser en del af brostenslægningshistorien. I 1834 var der 3, 1840 2, 1845 4, 1850 6, 1855 12, 1860 6, 1870 7 og 1890 2 brolæggere i Rønne. Efter 1816 og et godt stykke hen i 1820'erne blev der udbedret mange veje på Bornholm i form af stenlægning efter ingeniør mac Adams forskrifter. |
Derpå begyndte man så småt brolægning især op til husene (fortougene), portrum, gårdspladser osv. i 1830'erne og 1840'erne, hvorefter det for alvor tog fart med den slags brolægning, som ses på billedet med flækkede sten og "fladrinja". Efterhånden fik man bedre værktøj, og op gennem 1850'erne skete håndværksmæssig uddannelse af stenhuggerne og man etablerede maskiner drevet af dampmaskiner til hjælp ved produktion af brosten af chauseeformat, som blev brugt umiddelbart efter i Rønnes center og brokvarterer. Martin Andersen Nexøes far startede brolæggervirksomhed kort efter sin tilbagekomst til Bornholm i 1877, og billeder af hans folk findes i Ferskesøstræde, hvor de er i gang med finere brolægning.
(Jens Riis Jørgensen). |
Navigationsskolen i Tornegade, Rønne o. 1920 (?). Her er nogle søfolk, som vel lige har afsluttet en eksamen på Navigationsskolen. Henry Kjøller er nr. tre fra venstre. Foto Ch. L. Sundbøll, Rønne. Jørn Kjøllers samling.
Tornegade set fra Store Torv med BF-Magasinet, som åbnede den 23. april 1958. BM.