Spietz's Fabrik i Tornegade
Brun og gul pibelersdekoreret bornholmsk fajance, fremstillet på Brdr. Spietz's Fabrik i Tornegade i 1840-1850erne. Chokoladekande, skrivetøj, terrin, teskeholder og kageopsats. Fra udstilling på Hjorths Fabrik, foto Ann Vibeke Knudsen, 2006. Læs mere HER.
En Rønne-pige, Magdalena Maria Siemsen blev i 1792 gift med
Johannes Spietz, der var født i Rendsburg, Slesvig, i 1756. Han var hentet til Rønne i 1791 af englænderen Davenport, der havde etableret sig med stengodsfabrik i Storegade (den senere Amtmandsgård) i Rønne. Da Davenport forlod Bornholm – over hals og hoved på grund af økonomiske og andre problemer - i 1793, blev Spietz inspektør for denne og tilknyttede virksomheder – som svogeren havde aktier i! Samme år overtog ægteparret Spietz svigermoderens gård på hjørnet af Søborgstræde og Tornegade. I denne bygning etablerede Spietz sig med stengodsfabrik og pottemageri (han ombyggede sin svigerfars bageovn). Virksomheden blev fortsat af hans tre sønner, og familien Spietz fik væsentlig indflydelse på udviklingen af den bornholmske keramik gennem de efterfølgende år. Virksomheden ophørte i 1858. Læs meget mere om Davenport, Spietz og Hans Henrich Siemsen og hans engagementer i fajancefabrikken i Storegade i Bodil Tornehave: Bornholmske Samlinger II, bd 10, 1976, samt i "fra Bornholms Museum 1983", Foreløbige resultater af en udgravning af Spietz' fabrikkens grund, v. Ann Vibeke Knudsen og Hanne Stange. (Se også litteraturlisten i den artikel). |
En af de største udgravninger i en keramisk virksomhed er foretaget i Tornegade i Rønne på en ejendom, som fra 1793 til 1859 lagde grund til rendsburgeren Johan Spietz’ stengodsfabrik – og ikke mindst pottemageri.
Interessen samlede sig her i første omgang om den fine stengodsproduktion, der var på stedet, og som – i forlængelse af en stengods- eller fajanceproduktion sidst i 1700tallet - var det første værksted, der tog fat på udviklingen af det gamle pottemagerhåndværk på Bornholm. ”Fabrikken Spietz” var indledningen til en ny æra på Bornholm, fabrikskeramikken. Men også værkstedets store produktion af pottemagerarbejder er interessant. Der var for udgraverne ingen tvivl om, at værkstedets økonomi først og fremmest hang sammen med den vældig store produktion af simple lerkar, fade, krukker mm., dekoreret med kohornsmaleri af samme type, som på de arbejder fra København vi ser i Ehlers samling. En sammenligning af materialet vil godtgøre, at mange arbejder var fra denne store virksomhed. Også lysegule fade, marmorerede eller med svampeduppede borter blev der produceret mange af hos”Spietz”. Se også Krystalgade 7 HER. |
Pris-Courant over en Deel Fajance af Brødrene H.J. & E Spietz's Fabrik paa Bornholm. Fire trykte sider. Fra Bornholms Museum.
Fineste fajance fra Spietz's Fabrik i Tornegade, dele fra et dukkestel forrest, en buste signeret JS 1803, fremstillet af Johannes Spietz. Busten blev i 1998 fundet i Rønne Theaters rekvisitmagasin - den var været benyttet i mange teaterstykker, er blevet "sminket" til teatret, men har overlevet på mirakuløs vis. Til højre bagerst er det et dambrædt, en firkantet "beholder"med to forskellige spil. Her ses nogle spillekort, nedenfor er pladen opdelt i 7 x 7 felter. Fra fabrikken Spietz - udstilling på Hjorths Fabrik i Rønne, foto Ann Vibeke Knudsen 2006.