Store Torv 9, Colbergs Boghandel.
Colbergs Boghandel omkring 1875. På bannerbilledet herover ser vi lidt både af udhuset med bindingsværk mod Torvet og den gamle bindingsværksgavlen på den ejendom vi ser her. Foto Gottlieb Støckel (begge fotos).
Jens Riis Jørgensen: Billedet må så være taget efter sommeren 1872, hvor bogtrykker Colberg fik den ny gavlfacade og butik forsikret og før den igen blev revet ned i efteråret 1875 (meldt "Nedbrudt" i oktober kvartal 1875). Kun 3 år. Det kom bag på mig. Men fantastisk med Mathias Bidstrups projekter. Colberg tjente godt på at trykke. Fru Norup ejede ejendommen frem til 1872.
Jens Riis Jørgensen: Billedet må så være taget efter sommeren 1872, hvor bogtrykker Colberg fik den ny gavlfacade og butik forsikret og før den igen blev revet ned i efteråret 1875 (meldt "Nedbrudt" i oktober kvartal 1875). Kun 3 år. Det kom bag på mig. Men fantastisk med Mathias Bidstrups projekter. Colberg tjente godt på at trykke. Fru Norup ejede ejendommen frem til 1872.
Bornholms Avis 7.12.1891. Colbergs Boghandel. Juleudstilling.
Det er et interessant billede – et af de mest spændende billeder af Store Torv. Colbergs Bogtrykkeri står der på gavlen. Colbergs Boghandel blev grundlagt 1. maj 1872 af bogtrykker Carl Johannes Holst Colberg og hans bror Hans Gustav Colberg.
Deres far, bogtrykker Johannes Colberg etablerede sig i Nellikegade, hvorfra han udgav "Folkevennen" og trykte andre aviser. Han døde i 1860, enken drev trykkeriet videre med sønnen Carl som bestyrer. Bornholms Tidende blev startet her i 1866 og avisen blev trykt de første år i Nellikegade. |
I vinteren 1870-1871 flyttede trykkeriet ind på Store Torv. I 1872 åbnede Hans Colberg sin boghandel ud mod torvet, medens bogtrykkeriet havde til huse bagved i bindingsværkslængen ud til ”Skolekrogen”, som vi ser på billedet herover. I 1881 solgte Carl Colberg sin avis til redaktør M.M. Smidt, som flyttede trykningen af Bornholms Tidende til Pistolstræde.
Boghandel og trykkeri må have haft vokseværk, for efter blot tre år byggede brødrene en ny, stor ejendom. Hans og Carl Colberg fik den arkitektstuderende, Mathias Bidstrup, til at tegne en ny bygning, som blev opført og kunne indvies i 1876. Det var også Mathias Bidstrups første større hus, som han selv havde tegnet, og starten på en stor karriere. |
Colbergs Boghandel, Rønne, foto Karl Kofoed, Rønne, mellem 1911 og 1930. EGO's samling.
Til venstre er det boghandler Hans Colberg i sin butik i 1890erne. Han købte sin brors andel af forretningen i 1882. Til højre ses "Mathias Bidstrups boghandel", der er blevet til en stor reklamesøjle.
Hans Colberg fortsatte sin boghandel til 1902, hvor han solgte til Knud Jørgensen. Han var skippersøn fra Nexø, men havde været lærling hos Colberg og var videreuddannet i en boghandel i Varde. Fotos Th. Yhr, Bornholms Museum. |
1931 overtog Edmund Andersen forretningen og han åbnede filialer i Allinge og Hasle. I 1966 optog han sønnen Mogens Andersen i firmaet, der da blev drevet som interessentskab.
Colbergs Boghandel lukkede i 2000, og boghandelens arkiv og mange genstande blev foræret til Bornholms Museum og Bornholms Ø-arkiv. |
i 1895 tegnede Mathias Bidstrup et forslag til ombygning af boghandlen. Næsten en "pariserbygning" i tre etager med fjerde etage som en mansardetage. Hovedfacade selvfølgelig mod Torvet, sekundær facade mod Skolekrogen. Hans Colbergs navnetræk i relief på bygningen. Tårn selvfølgelig i hjørnet mellem Store Torv og Skolekrogen. Kunne have været et spændende indslag i Torvets arkitektur. Privateje. (Jeg viser tegningen når den er skannet - den er stor).
Store Torv med Colbergs Boghandel - og Amtsbiblioteket. Bornholms Museum.
Udgravning i forbindelse med byggeriet af Colbergs Boghandels nye bygning 1950. Henning Mortensen (med hvid kasket) styrer arbejdet. Billedet tilhører Finn Ove Kure Mortensen.
Her er Colbergs Boghandel ved at være færdigbygget. Billedets ejer fortæller, at han var med til at fremstille de plader med små natursten, der blev sat op på muren ind mod skolen. Så undgik man, at skolebørnene skrev på væggen. Det havde arkitekten fundet på. Pladerne ses tydeligt på billedet af den færdigbyggede boghandel herunder. Billedet tilhører Finn Ove Kure Mortensen.
|
Herover Lauritz Rasmussens Chicago Tivoli på Store Torv i 1950. I baggrunden ses den åbne plads, hvor den gamle boghandel lå til 1950, tegnet af arkitekt Mathias Bidstrup, som også tegnede Vestre Skole, der her er synlig i hullet. Den blev revet ned sammen med Borgerskolen på Torvet (den lave bygning med det store tag) 20 år senere. Foto Algot, Bornholms Museum.
Herover bliver der stadig bygget på Colbergs Boghandel, som åbnede i 1952. Foto på Bornholms Museum.
Bombardementet gik hårdt ud over Mathias Bidstrups gamle bygning. Taget, dørene og samtlige vinduer blev ødelagt. Bygningen blev først repareret i december, hvor man lagde nyt tag og gik samtlige bærende tømmerkonstruktioner efter. Men de bærende mure var forskudt, så der var kun en holdbar løsning, en ny bygning. Colbergs Boghandel var egentlig på vej til Tornegade, men det blev forpurret af kommunen. Så man blev på Store Torv og fik arkitekt Eske Kristensen, som også havde tegnet Sparekassens bygning, til at tegne en boghandel på Store Torv 9. Den færdige bygning ses her i sommeren 1952, hvor den kunne indvies.
|
Colbergs Boghandel udgav i 1972, i forbindelse med hundredårsjubilæet, et lille skrift, der fortæller om boghandlens historie og tillige har en liste, et "udvalg" over de bøger, der er udgivet fra 1872 (Bornholmske Sagn og Fortællinger efter Thiele Skovgaard m.fl. 35 Øre) til 1957 (Hans Hjorth Paa Versefødder. Bornholmske Billeder og Stemninger. 43 sider, 4,50 kr). Derudover har Colberg siden 1933 udgivet Jul på Bornholm, som i 1993 blev overtaget af Bornholms Tidende.
Henning Ipsen: Colbergs fylder 100 den 1. maj 1972. |
Postkort udgivet af Colbergs Boghandel. I 1972 solgte forretningen 1.000.000 postkort om året! Her er det en meget moderne Colbergs Boghandel i 1950erne. Colbergs store samling af forlæg til postkort blev overtaget af Bornholms Museum. Foto efter 1954, hvor Andelsbankens nye toetages bygning blev taget i brug.