Store Torv mod vest med de to huse, som blev revet ned o. 1920
Jeg har fået nogle spændende fotografier fra det gamle Rønne. Julie Bistrups (ikke Bidstrups) Broderiforretning. Den lå på Store Torv og på hjørnet af Krystalgade og Torvet, hvor nu Handelsbanken ligger. Hvis man har bladret i gamle aviser, vil man ikke have kunnet undgå at se annoncer fra Julie Bistrups forretning, i Bornholms Tidende er den ældste fra 1867, sidste fra 1897 - og der er annoncer de fleste år. Julie Bistrup døde i 1904.
|
Julie Bistrup havde en mangeårig trofast medhjælper, mon det er hende vi ser - og aner Julie Bistrup til venstre bag vinduet i døren? Stine Margrethe Hansen, fik i 1905, da hun var 68 år gammel, og havde været ansat i 47 år hos frøken Bistrup, "Kronprins Frederiks Legat af 23. Juni 1891" på 35 kroner. Billederne er fra en god fotoven Per Christiansen. Annoncerne er fra Bornholms Tidende 1867, 1879 og 1904 (dødsannonce).
|
Julie Bistrup vart født ca. 1838. Iflg. folketællingen levede hendes mor "ved vævning", som da var et almindeligt erhverv for kvinder. Der var endda ikke mandlige vævere på Bornholm. Interessen for tekstiler er så overtaget af datteren, som har levet ugift hele sit liv af sin forretning. Man får en fornemmelse af - ud fra hendes mange annoncer - at hun vare dygtig. Hun tog ofte til København og valgte de nyeste modevarer til sin butik. Men hun blev kun 66 år - dog sikkert en pæn alder dengang.
Julie Bidstrup ejede i 1889 matrikel 917 på hjørnet af Krystalgade og Store Torv. Det fremgår af Fortegnelse over samtlige af Rønne Kjøbstads Bygrunde, deres Ejer, Størrelse og Beliggenhed. Udarbejdet af landmaaler E. Jespersen. Rønne, Marts 1889.
Nabohuset - med de tre runde tagglugger, har jeg endnu ikke noget om.
Nabohuset - med de tre runde tagglugger, har jeg endnu ikke noget om.
Store Torv 12, matr. 916, Handelsbanken indviet 1923. Nu (2017): Den Danske Bank
Sådan så en del af Torvets vestside ud, før Handelsbanken blev bygget i årene 1921-1923. Vi ser bygningerne mellem Antoniestræde til venstre og Krystalgade, Store Torv 10 og 12, (gadenummereringen var anderledes tidligere). Til venstre er det fotograf Th. Yhrs ejendom med fotoatelier i Antoniestræde og "Rønne Kaffehandel" i butikken ud mod torvet.
|
Yhrs, egentlig fotograf Støckels, ejendom (det var ham der byggede den) er stadig bevaret. De to bygninger til højre blev revet ned, for at give plads til Handelsbankens nye bygning, Store Torv 12. Foto omkring 1910 (Træet ved springvandet (fra 1908) ser nyplantet ud. Foto Th. Yhr. Bornholms Museum.
|
Billedet herover er formentlig taget tættere på nedrivningstidspunktet, det ser ud som om butikken er tømt. Fotograf er formentlig også Th. Yhr, der jo boede i ejendommen til venstre i billedet. Samlingavk.
|
Grunden på hjørnet af Krystalgade og Store Torv er ryddet, så byggeriet kan gå i gang. Foto på Bornholms Ø-arkiv.
|
Tømmerrejsning på Handelsbanken. 1922. Foto H.P. Holm. Bornholms Ø-arkiv.
Handelsbanken i Rønne startede sin virksomhed i Østergade 7 i Rønne 16. marts 1875. Banken var lejer hos daværende branddirektør Hans Chr. Lohmann, der blev bankens første direktør. I 1888 flyttede banken til sin egen bygning i Pistolstræde (se HER).
|
i 1923 flyttede banken ind i arkitekt og professor Kay Fiskers fornemme bygning på Store Torv. Læs mere i særtryk af "VOR BANK, 1. februar 1975". Se også HER.
|
Byggeriet af Handelsbanken - i baggrunden Dams Hotel i Krystalgade. Tømmerrejsning. Borgmester Aksel Andresen, Bornholm Ø-arkiv.
Folkene som var med til at bygge Handelsbanken i Rønne i 1921-1923. Om tømrer Aksel Andresen er med er uvist. Han var ung på dette tidspunkt, blot et par og tyve år gammel, født i 1899. Men det er et dejligt billede af de mange håndværkere, lærlinge og arbejdsmænd. Ukendt fotograf. Fra borgmester Aksel Andresens samling. Bornholms Ø-arkiv.
Den nyopførte Handelsbank. Store Torv 12. Tegnet af arkitekt Kay Fisker, 1920, opført 1921-1923, indviet 16. juni 1923. Handelsbanken regnes for et af Kay Fiskers vigtige arbejde. (Det var arkitekterne Kay Fisker og Aage Rafn der tegnede de da temmelig kontroversielle stationsbygninger på Gudhjembanen 1916 - de vandt den udskrevne arkitektkonkurrence.)
|
I naboejendommen i Krystalgade kan man bemærke, at der er ateliervindue midt i mansardtaget. Det var fotograf Charles Leander Sundbøll, der havde etableret sig her i 1912, både med fotoatelier og butik. Man kan læse mere om fotografen HER eller i oversigten her på siden. Samlingavk.
(Husk at billederne popper op i stor størrelse, når man klikker på dem). |
Store Torv med Kay Fiskers Handelsbank, indviet i 1923. Foto Th. Yhr, 1938. Bornholms Museum.
Postkort, tilhører Knud Larsen, Store Torv, Rønne.