Fællesbageri oprettet i 1918 på foranledning af Arbejdernes Fællesorganisation
Fællesbageriet i Ny Østergade. (Bornholmerbrød). Foto Th. Yhr 1923. Bornholms Museum. I 1918 erhvervede man en grund mellem Ny Østergade og Soldaterstræde.
Arkivet findes på Bornholms Museum 3250: bl.a.: En samling arkivalier fra De Bornholmske Arbejderes Bageri (Bornholmerbrød). Forhandlingsprotokol 1919. Driftsregnskaber 1920 - 1972. |
Beretninger
1921 - 1949. Referater forretningsudvalg 1921 - 1951. Protokol
Fabrikstilsyn 1921 - 1975. Revisionsprotokol 1941 - 1969. Tilsynsbog
1963 - 1971. Annoncer 1968 - 1987. Annonceplaner 1967. Avisudklip.
Fotografier. Aktier - Skøder. Vedtægter.Tegning over bageri. Diverse korrespondance. Diverse arkivalier. Brødstempler. Samt på Ø-arkivet: Borgmester Nielsens arkiv og 1981-26.
|
Fællesbageriet i Rønne
"Lær Befolkningens Flertal, Unge og Gamle at tro paa Kooperationens Idealer og lær dem Nytteværdierne af Arbejderbevægelsens Enhed - saa bliver Arbejderklassen Kooperatører". (P. Christensen). Bornholms Museum har i årenes løb modtaget rigtig mange genstande, billeder og arkivalier fra øens mange bagerier. Ingen tvivl om at bagerierne har haft (og selvfølgelig stadig har) en stor stjerne i befolkningen, og at man fra bagernes side også har været meget optaget af at gemme sin egen historie for eftertiden. Museet har skilte, inventar, redskaber og en brødhestevogn fra de bornholmske bagere. Og meget mere. Dertil er møllernes historie og bevaringen af dem en vigtig del understreget af flytningen af Tejn Mølle til Melstedgård. Endelig dyrker museet selv brødkornet, så vejen, fra korn over møllen til det færdige brød, vises for publikum. Fællesbageriets historie er også arbejderbevægelsens historie på Bornholm, et spændende kapitel på demokratiets lange vej. Tankerne om arbejderbevægelsens ”kooperation”, altså sammenslutning af virksomheder og foreninger for at løfte fælles økonomiske opgaver, var i årene lige efter 1900 et vigtigt element i Socialdemokratiets program. Fortaler herfor var bl.a. politikeren Fr. Borgbjerg, og hans tanker nåede selvfølgelig til Bornholm. Her ønskede man at etablere et fællesbageri som den første kooperative virksomhed. |
Allerede i 1880erne havde danske socialdemokrater oprettet fællesbagerier; Aarhus 1884, Horsens 1885, København 1886 osv. Bornholms første Andelsbageri blev skabt i Pistolstræde i 1890; det blev drevet af direktør Brodersen fra De forenede Granitbrud, men lukket igen 1896-1897. (Se HER).
Omkring 1907-1908 havde nogle bagermestre tanker om at starte en brødfabrik i Frydenlunds Dampmølle, men det blev ved tanken. I de kommende år var der flere tiltag for at danne en form for andelsbageri, men først i 1918, hvor der på Arbejdernes Fællesorganisations Delegeretmøde i Rønne blev stillet krav om ”Oprettelse af Kooperative Foretagender”, skete der noget. Forretningsudvalget påtog sig at undersøge forholdene på Helsingør, Nærum og Roskilde Fællesbagerier. Inspireret af de gode resultater dér, erhvervede man samme år en grund mellem Soldaterstræde og Ny Østergade i Rønne. ”Nu var Beslutningen taget om Fællesbageriet; et nyt Afsnit af Fællesorganisationen var paabegyndt og dette var sket i fuld Enighed af Hovedbestyrelsen og under en vanskelig Tid med Rationering og høje Brødpriser”. Disse oplysninger og mange flere findes i et materiale, museet har modtaget efter ”Bornholmer Brøds” konkursbo i 2002. Sammenskrivningen af historien er signeret V.M., Valdemar Mogensen, som bl.a. var formand for Fællesorganisationen og forretningsudvalgsmedlem i bageriet. Protokoller, billeder og diverse papirer belyser såvel Fællesbageriets vanskelige opstart som virksomhedens historie frem til 1950erne. Bageriets ”liv” har været stormfuldt; en ikke uvæsentlig del af Socialdemokratiets tidlige historie. |
Rugbrødsbagning hos Fællesbageriet i 1923, foto Th. Yhr. Bornholms Museum.
Arbejderstyrken på Fællesbageriet 1923. Foto på Bornholms Museum.
Fællesbageriets brødvogn. 1930erne? Et dejligt amatørbillede - men en professionel fotograf ville aldrig have skåret hestens hoved fra. Bornholms Museum.
Fællesbageriets Brødvogn 29. juni 1961. Foto Bjarne Ilsted Bech. Der er arkivalier fra virksomheden på Bornholms Museum og Bornholms Ø-arkiv. Ann Vibeke Knudsen har skrevet meget kort om Fællesbageriet i "Bornholms Museum - Bornholms Kunstmuseum 2002-2003".
Fotos, Algot, 1974.
Rugbrødsbagning på Fællesbageriet i 1974. Foto Algot. Bornholms Museum.