Kirkepladsen i Rønne
Bemærk bindingsværksejendommen på vesthjørnet af Kirkestræde-Kirkepladsen. Et gammelt bindingsværkshus er - måske i 1880erne (?) - blevet udskiftet med det grundmurede hus, der stadig findes og som ses på billederne lænere nede på siden.
Gottlieb Støckel, Rønne, har fotograferet dette unikke stereoskopbillede af Kirkepladsen, set fra hans egen ejendom på vestre side af hjørnet af Kirkepladsen og Provstegade. Det er Bornholms Værn, der har været på øvelse og har fået lov at hvile ud ved kirken. I baggrunden bag træhækken Hotel Bornholm og de tre vinduer er ejendommen Vimmelskaftet 2. Midt for Kirkestræde. Foto o. 1875. Egen samling.
Et postkort med motiv fra Kirkepladsen, med Hotel Rønne i to etager, Vimmelskaftet 2 med butiksvinduer (med gardiner), Kirkestræde midt i billedet, og ikke mindst kirkens kor, nordsiden, altså kirken før den store ombygning 1915-1917. Samlingnhl.
Hotel Rønne på hjørnet af Vimmelskaftet før 1917. Med midler fra et hollandsk kloster købte den katolske menighed o. 1917-1918 denne gamle ejendom på hjørnet af Kirkepladsen og Vimmelskaftet. Her indrettedes skole og kapel, men kapellet flyttede man i 1921 til Lille Madsegade 14. Skolen havde op mod 80 elever, men den måtte lukke i 1932.
Her er resterne af en gammel stammehæk bevaret. Plantet helt op af murene. I dag Andelsboligforening. Se mere om hotellet HER. |
Østergades udmunding i Kirkepladsen. Fotograferet for Zionskirken (metodisterne) kort tid efter at deres kirke i Østergade var færdig i 1917. Foto tilhører metodisterne på Bornholm. Se også HER
Østergades udmunding i Kirkepladsen o. 1900, skomager A.O. Lund og den store købmandsejendom på hjørnet af Østergade med Karnaphuset lidt længere oppe i Østergade. Foto fra familien Curdts samling, Bornholms Museum. Bemærk reguleringen af brolægningen, hvis man sammenligner de to billeder - og at Zionkirken endnu ikke er bygget.
|
Fotograf Støckels gamle bolig og atelier (fra 1865-1888) på hjørnet af Ruden og Kirkepladsen. Her er det Børnehjælpsdag, måske i 1905 eller senere, foto Chr. A. Møller. Bornholms Museum. Den da seks fag lange ejendom er i dag på kun fire fag. Afkortet på grund af gaderegulering. Foto Bornholms Museum.
|
Hjørnet af Kirkepladsen og Provstegade. Ombygning matr. 999 ved bygmester Gylling i 1953. Ejendommen blev gjort kortere, så der var bedre passage i Provstegade. Tegning på BØA 2000-44.
|
Provstegade (som en gang hed Ruden)'s udmunding i Kirkepladsen efter bombardementet i 1945, men før hjørneejendommen fik kappet to fag af og de nærmeste huse revet ned og erstattet af nye. Damen foran mejeriudsalget må være fru Ragnhild Seier, der havde butik her, i Østergade 1, fra 1940. Regnskaber og butiksinventar findes på Bornholms Ø-arkiv og Bornholms Museum. Foto H.P. Holm, sidst i 1940erne.
Denne idyl hører også til på Kirkepladsen. Ejendommen ligger til venstre for ejendommen på hjørbnet af Kirkepladsen og Provstegade. Kirkepladsen, Bornholms Ø-arkiv.
Storegades udmunding i Kirkepladsen. Et interessant billede der viser, hvordan ejendommen på hjørnet en gang har set ud, med bindingsværksgavl og småsprossede vinduer. Man har ikke revet huset ned, men omsat facaden i grundmur, "skåret" hjørnet af og forsynet gavlen med et par kviste.
|
Både på det gamle og ny hus er der kælder uden den vestligste del, som altså har været den gamle sal. I øvrigt er det ejendommen på Storegades østre hjørne, som menes at være byens første latinskole, her vel i 1700tals forklædning. Foto formentlig G. Støckel, 1880erne (?). Bornholms Museum.
|
Både på det gamle og ny hus er der kælder uden den vestligste del, som altså har været den gamle sal. I øvrigt er det ejendommen på Storegades østre hjørne, som menes at være byens første latinskole, her vel i 1700tals forklædning. Foto formentlig G. Støckel, 1880erne (?). Bornholms Museum.
Til højre ses hjørnet af Kirkepladsen og Storegade med barber Knud Lundts forretning. 1910'erne (?). Foto Bornholms Museum.
Ovenstående billede er den ene halvdel af et stereobillede, fotograferet af Gottlieb Støckel i 1870erne. Han har stillet sig ud foran sin ejendom på hjørnet af Kirkepladsen og Ruden og fotograferet denne dejlige udsigt. Ejendommene til højre findes endnu, men huset på østhjørnet af Storegade og Kirkepladsen er nu omsat i grundmur, som vi har set på bileldderne herover. Den næste lille ejendom er den vi ser på billedet til højre.
|
Dette lille hus ligger på hjørnet af Kirkepladsen og Havnebakken. Og det findes stadig. "Her faas i Dag levende Aal og Botter" står der med
kridt på en tavle. Det er Carl Fr. Hansen der her har sin "Fiskeri- & Redskabsforretning" og så kan man også afgive bestillinger på Nedsaltning af Sild". Man skal bare ringe på telefon 103. Ukendt fotograf Bornholms Museum. |
Kirkepladsen i Rønne, foto G. Kjøller, Rønne. Bornholms Museum.
Kirkepladsen - Kapelvej bombet og ødelagt 8. maj 1945.
Kirkepladsen umiddelbart efter bombardementet 8. maj 1945. Foto H.C. Møller.
Købmand Nielsens sønderbombede ejendom på hjørnet af Kirkepladsen og Kapelvej. Fra en samling af billeder, Nielsen, Absalonsvej.
Kirkepladsen med den ødelagte købmandsbutik på hjørnet. Der er ryddet mere op end på billederne herover og nedenfor til venstre. Foto Erindringscenter Bornholm.
Kapelvej, vinteren 1945-1946, genopbygning af bombet kvarter. På billedet med Rønne kirke set fra syd er der blevet ryddet op på Kirkepladsen, murstenene er renset og i forgrunden ser det ud som om et af "bombehusene" på Kapelvej, er ved at være på vej. Foto vinteren 1945-1946, genopbygning af bombet kvarter. Bornholms Museum.
Købmand Nielsen havde butik i den nye ejendom, opført kort tid efter bombardementet i 1945. Bygningen var tegnet af Arkitekthjælpen. (HER).
Foto 1979. Kinseys samling, Bornholms Ø-arkiv.
Foto 1979. Kinseys samling, Bornholms Ø-arkiv.
Her ser vi en velfungerende købmandshandel på Kirkepladsen, vel fra o. 1960? Billedet har vi fået af Erindringscenter Bornholm - Jens Rehfeld.
Til venstre: Relief af Lars Thirslund, "russiske bombeflyvere", placeret over indgangsdøren til ejendommen Kirkepladsen 14, et af de huse, der blev genopført efter bombardementerne i 1945. Det ligger til venstre for den ødelagte bygning, der ses på billedet herover. Foto Bornholms Museum.
|
Kong Christian 10. Rønnes Sct. Nikolaj Kirke er selvfølgelig Kirkepladsens midpunkt. (Se billeder af kirken HER). Men her ser vi kirken i brug. Vi er på Kirkepladsen, ved det gamle indgangsparti i nordfløjen. Det er Christian 10. der er på besøg i Rønne Kirke under den store militære efterårsmanøvre i 1912. (Se flere billeder fra manøvren HER). Foto Charles Leander Sundbøll. Bornholms Ø-arkiv.